Μεσσηνία off road

Ταΰγετος: Από τις πτώσεις βράχων… σε Εθνικό Δρυμό

“Μετά από μόλις 72 χρόνια λειτουργίας της η ορεινή εθνική οδός Καλαμάτας- Σπάρτης κινδυνεύει να κλείσει εντελώς από τις συνεχιζόμενες κατολισθήσεις που πλήττουν ανά καιρούς αυτό το μοναδικής πολιτιστικής, τουριστικής και αισθητικής αξίας ορεινό οδικό δίκτυο.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι τουλάχιστον εξοργιστική η απάθεια των ιθύνοντων που τείνει να εξελιχθεί σε εγκληματική αμέλεια ενώ παράλληλα όλα δείχνουν να έχουμε συμβιβαστεί με την κατάσταση αυτή. Σε σημείο μάλιστα να μας αρκεί να γνωρίζουμε ότι ένα από τα δύο ρεύματα και μόνο είναι ανοιχτό. Κάτι βέβαια που δυστυχώς αποτελεί τον κανόνα τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα όμως είναι αρκετά πολυσύνθετο γιατί πολύ απλά δεν μιλάμε για έναν παράδρομο που τον χρησιμοποιεί κάποιος για να πάει στο κοτέτσι του, ούτε για μια αδιάφορη επιλογή κάποιων ελάχιστων εκδρομέων. Αλλά για ένα εντελώς ανεκμετάλλευτο τουριστικά χρυσορυχείο με απίστευτες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά προπαντός την περιοχή όπου κατοικούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους συνολικά περί τους 1.000 συμπολίτες μας.

Μιλάμε για τον δρόμο που εξυπηρετεί τους ηρωικούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού Μεσσηνιακού Ταϋγέτου. Ενός τόπου που γεωπολιτικά όχι μόνο έπαιζε σημαντικό ρόλο από τον 8ο πχ αιώνα και απασχόλησε μέχρι και τους πρώτους Ρωμαίους Αυτοκράτορες αλλά και καθόρισε σε ένα βαθμό την πορεία του πολιτισμού μας.
Πρόκειται για έναν τόπο σε λάθος χέρια και δεν αναφερόμαστε στους κατοίκους. Έναν επίγειο παράδεισο μόλις 25 λεπτά από την πόλη της Καλαμάτας, με λίγα λόγια στο προσκέφαλο της πιο ταχέως αναπτυσσόμενης τουριστικά περιοχής στην επικράτεια. Έναν τόπο που παρά τον αλλεπάλληλο οικολογικό βιασμό που έχει υποστεί, κρατά χλωρίδα και πανίδα σε απίστευτα υψηλά επίπεδα.
Αν και το μεγαλύτερο τμήμα του Ταϋγέτου βρίσκεται στην περιοχή της Μεσσηνίας πολύ εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τα αδέρφια μας οι Λακεδαιμόνιοι σε πλήρη αντίθεση με εμάς όχι μόνο μπορούνε να μιλούν για ορεινό τουρισμό αλλά και να υπερηφανεύονται για τις αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλουν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να κάνουν τον αγαπημένο τους τόπο, τον Λακωνικό Ταΰγετο προορισμό. Αποτέλεσμα που ήρθε μετά από σκληρή και πολυετή δουλειά ικανών ανθρώπων. Θα ήταν ντροπή για εμάς και καλύτερα να μην αναφέρουμε καν τους Αρκάδες και το τι έχουν καταφέρει στην ευρύτερη περιοχή του Μαίναλου.

Όμως όταν ο Καλαματιανός κατά την διάρκεια μιας κακοκαιρίας θα βγει βόλτα με το αυτοκίνητό του στην Ναβαρίνου για να απαθανατίσει τους εντυπωσιακούς κυματισμούς, την ίδια στιγμή οι κάτοικοι των χωριών της Αλαγονίας δεν θα τολμήσουν να βγουν από τα σπίτια τους και όχι επειδή δεν έχουν κύματα, αλλά γιατί εκεί βρέχει πέτρες και βράχια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αυτοί και οι περιουσίες τους. Κάποιοι μάλιστα κινδυνεύουν ακόμα και μέσα σε αυτές.

Ο Μεσσηνιακός Ταΰγετος αγαπητοί δεν είναι μόνο το ζήτημα της Μαραθόλακας. Ούτε μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και να κλείσουμε τα μάτια επειδή μπήκαν κάποια λίγα μπαλώματα από κοτσεσόσυρμα σε σημεία όπου το βουνό αποδημείται. Ο Ταΰγετος είναι ένας αγνός, ένας αυθεντικός γίγαντας ομορφιάς με καλά ριζωμένο σημαντικό κομμάτι της σπουδαίας ιστορίας του πολιτισμού μας ενώ απ’ άκρη σε άκρη κοσμείται από ένα δαιδαλώδες δίκτυο μονοπατιών, από γραφικά χωριά με ζεστούς ανθρώπους και ατελείωτη φύση. Ένα πράσινο διαμάντι που η πραγματική του αξία δεν μας είναι ακόμα γνωστή.
Στους κατοίκους του Ταϋγέτου αλλά και στους λάτρεις του, δεν αξίζει μόνο να χαίρουν ένα ασφαλές οδικό δίκτυο αλλά και να αναπτυχθεί η περιοχή τους όπως ακριβώς τους αναλογεί.

Η βάση, η υποδομή για την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής, εφόσον υπάρχει το προϊόν, και εδώ υπάρχει, είναι το καλό και ασφαλές οδικό δίκτυο, και αυτό εδώ δεν υπάρχει. Όπως επίσης οι ικανότητες και η θέληση. Προφανώς ούτε αυτά υπάρχουν, ακόμα τουλάχιστον. Επομένως για τουριστική ανάπτυξη δεν μπορούμε να μιλάμε αυτή τη στιγμή αλλά τουλάχιστον να εξετάσουμε πως θα σταματήσει η υπανάπτυξη αυτής της περιοχής.

Ο σκοπός μας δεν είναι να αντιπολιτευτούμε σαν πολίτες, ούτε να κατηγορήσουμε τους τώρα ή τους πριν. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι να ενημερώσουμε και ίσως να εμπνεύσουμε ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε και να δώσουμε το κίνητρο σε αυτούς που θέλουν αλλά και που έχουν τις ικανότητες, σήμερα, όχι αύριο. Επιτακτική ανάγκη είναι να γίνει ο Ταΰγετος Εθνικός Δρυμός αλλά και να μάθει ο απλός κόσμος και κυρίως τα νέα παιδιά, οι νέες γενιές την σημαντικότητα αυτού του σπουδαίου γεωλογικού φαινομένου που λέγεται Ταΰγετος”.

Γιώργος Μάλαμας
Διευθυντής και Ιδρυτής του Climb Up
Mountain Leader Trainer
Mountaineering and Climbing Instructor

Ταΰγετος: Από τις πτώσεις βράχων… σε Εθνικό Δρυμό
To Top