ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ένωση Μεσσηνίας: Με τεχνολογία στο χωράφι…κέρδος για τον παραγωγό!

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αισθητήρες στο χωράφι- Δορυφορικές φωτο-συλλογή Δεδομένων-SMS στον παραγωγό

Για την τεχνολογία του ελληνικού προγράμματος GAIASENSE, που προσφέρει στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς η “Ένωση Μεσσηνίας” μίλησε στο MessiniaLIVE ο αναπληρωτής διευθυντής της, Γιάννης Πάζιος.

Πρόκειται για συλλογή δεδομένων με σύστημα τηλεμετρίας(αισθητήρες) σε συγκεκριμένα κτήματα κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς.

Γίνεται στη συνέχεια μια μελέτη από τη Gaia Επιχειρείν, ώστε να χωριστούν τα κτήματα σε συγκεκριμένες ζώνες, με βάση εδαφολογικά χαρακτηριστικά και μικροκλίμα. Σε αυτά τα σημεία τοποθετούνται οι σταθμοί μέτρησης, ώστε να συλλέγονται δεδομένα συνεχόμενα.

Δημιουργείται έτσι εξατομικευμένα για κάθε παραγωγό ένα μοντέλο με βάση τις εξής 4 παραμέτρους:

-Αξιοποιούνται τεχνολογίες από δορυφορικές φωτογραφίες του κτήματος
-Παρέχεται η επιστημονική γνώση γεωπόνου με αυτοψίες στα κτήματα ανά συγκεκριμένα διαστήματα ώστε να εντοπίζει τυχόν ευρήματα
-Ο ίδιος ο παραγωγός καταγράφει τις καθημερινές του καλλιεργητικές πρακτικές, για παράδειγμα πότε γίνεται το καθημερινό πότισμα, λίπασμα, ή φυτοπροστασία.

Έτσι δημιουργείται ένα εξατομικευμένο προφίλ ανά καλλιέργεια και παραγωγό.

ΤΙ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ

Με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται για κάθε καλλιέργεια και κτήμα, το σύστημα προειδοποιεί έγκαιρα τον παραγωγό με SMS, του παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη στο κινητό του, και συμβουλές γεωπόνου για το πότε και πόσο πρέπει να ποτίσει, να λιπάνει, να ψεκάσει.

Έτσι ο παραγωγός γνωρίζει ανά πάσα στιγμή όλα τα δεδομένα για το κτήμα του (εδαφολογικά χαρακτηριστικά, θερμοκρασία, υγρασία, πόσο πρέπει να ποτίσει, να λιπάνει, να ψεκάσει) και έτσι αποφεύγει τις άσκοπες ποσότητες νερού ή λιπάσματος, εξοικονομώντας χρήματα, βοηθώντας την καλλιέργειά του στο έπακρο, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις στα κτήματά του, αφού γνωρίζει τα δεδομένα και μπορεί να προγραμματίσει την ώρα που θα αφιερώσει για τις καλλιέργειές του, τις ποσότητες, και τον ακριβή χρόνο.

Στόχος όπως μας είπε ο Γιάννης Πάζιος είναι να προετοιμαστούν οι παραγωγοί για την επόμενη προγραμματική περίοδο της νέας ΚΑΠ από το 2021- 2027.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

Τα δεδομένα των καλλιεργειών, που συλλέγει το σύστημα,  αξιοποιούνται από Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα, Υπηρεσίες και από το κράτος.
Έτσι δημιουργείται ένα προφίλ συνολικά για τον κάθε Νομό της χώρας, που προκύπτει από τη συλλογή των επιμέρους δεδομένων του κάθε παραγωγού και της κάθε καλλιέργειας. Το μικροκλίμα μιας περιοχής, η θερμοκρασία, η υγρασία, τα φαινόμενα φυτοπροστασίας, εδαφολογικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένης περιοχής “μπαίνουν στο μικροσκόπιο” και αποτυπώνουν, συνθέτουν ουσιαστικά, το προφίλ ενός Νομού.

ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΘΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Όπως μας εξήγησε ο Γιάννης Πάζιος τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος γίνεται η καταγραφή των δεδομένων ώστε να δημιουργηθεί το μοντέλο κάθε καλλιέργειας.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός παρέχεται εντελώς δωρεάν.
Κόστος υπάρχει σε μεταγενέστερο χρόνο για την Υπηρεσία που θα παρέχεται, εφόσον έχει εντοπιστεί ότι ο κάθε παραγωγός θα έχει όφελος.

Ήδη μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για τις καλλιέργειες σύκων, πατάτας, φιστικιού, και κηπευτικών.

Όπως επεσήμανε ο Γιάννης Πάζιος, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί συνεταιρισμός παρέμβαση στην ίδια την παραγωγική διαδικασία, με στόχο να βοηθήσει τους παραγωγούς και τις κρατικές και ερευνητικές δομές μέσω των δεδομένων να παράγονται καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα, με πολύ μικρότερο κόστος παραγωγής, βοηθώντας παράλληλα να αναπτυχθεί και τα Στρατηγικά Σχέδια που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας.

Επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top