Βιβλίο

“Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία: Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών”

Το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ και οι εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ διοργανώνουν συζήτηση με αφορμή το βιβλίο "ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών", του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18:00 στο βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ (Αριστομένους & Νικηταρά 3Α, Καλαμάτα).

Ο Δημοσιογράφος, Διευθυντής της ΕΣΤΙΑΣ, Μανόλης Κοττάκης συζητά με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Μαλλιά Σύνοψη του βιβλίου ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών

Πρόλογος: Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι κατ’ εξοχήν γνώστης των Βαλκανίων. Με το Μακεδονικό ασχολείται συστηματικά και συνεχώς από το 1991. Το 1995, ήταν ο πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Σκόπια μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε υπό 11 Κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών.
Στο Δοκίμιο αυτό επισημαίνει ότι προϋπόθεση αναζήτησης λύσης στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα είναι η συνεννόηση. Κατακρίνει την έλλειψη ειλικρινούς προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή. Τα αποτελέσματά της ειδικά στο Μακεδονικό ήσαν προβλέψιμα και ορατά. Στην αυτοψία της Συμφωνίας των Πρεσπών αναδεικνύει την θετική σημασία της erga omnes σύνθετης ονομασίας «Βόρειος Μακεδονία» με συνταγματική μάλιστα αναθεώρηση. Ταυτόχρονα όμως εξηγεί γιατί τα κεντρικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας/ιθαγένειας/υπηκοότητας αποτελούν την «Αχίλλειο πτέρνα» της. Η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει την καθαρότητα και την σαφήνειά τους.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον μεγάλο και βαρυσήμαντο Πρόλογο τονίζει ότι: «Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς παρακολουθεί συστηματικά τα εθνικά θέματα και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση να διατυπώνει τις απόψεις του, συμβάλλοντας σε έναν εθνικό διάλογο που, δυστυχώς, είναι κολοβός και επηρεασμένος σχεδόν πάντα από τις συγκυριακές σκοπιμότητες της εσωτερικής πολιτικής. Το βιβλίο του αυτό είναι μια πρώτη, άμεση, πολύ χρήσιμη ανάλυση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που την τοποθετεί στα ιστορικά και ευρύτερα διεθνοπολιτικά συμφραζόμενά της.»

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή. Κατάγεται από την ορεινή Γορτυνία. Ο παππούς του ήταν από τη Δημητσάνα και η γιαγιά του από τη Στεμνίτσα. Η μητέρα του Ασημίνα (Λούλα), μεγάλωσε στην Πάτρα. Ήταν δασκάλα για 40 περίπου χρόνια. Στο πρώτο βιβλίο του «Η άλλη κρίση - η μαρτυρία ενός πρέσβη», που κυκλοφόρησε το 2013 (ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ), περιγράφει τις δύσκολες μετεμφυλιακές συνθήκες. Ο πατέρας του μεγάλωσε στο γκριζόχρωμο περιβάλλον των προσφυγικών καταυλισμών στις Τζιτζιφιές. Η γιαγιά του ήταν πρόσφυγας.
Από το 1950 ζει στο Χαλάνδρι. Τελείωσε τα δημόσια σχολεία της Φιλοθέης.
Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε και πιστοποιητικό σπουδών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Στα φοιτητικά του χρόνια, επί δικτατορίας, πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις για ελεύθερες εκλογές στα πανεπιστήμια. Τον Μάρτιο του 1972 υπέγραψε την προσφυγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών των «42» φοιτητών κατά του διορισμένου φοιτητικού συμβουλίου. Εντάχθηκε στη «Δημοκρατική Άμυνα». Εργάσθηκε από το 1970 στο Γραφείο Πληροφοριών της Ε.Ο.Κ. στην Αθήνα. Μπολιάστηκε με τρόπο καθοριστικό με αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκή ταυτότητα και συνείδηση. Ταυτόχρονα, ο τότε διευθυντής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» Γιάννης Μαρίνος του έδωσε την ευκαιρία να αρθρογραφεί τακτικά. Στη Γενεύη, το 1973, ο τότε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος τον κατήγγειλε στη Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας και στην τότε Κ.Υ.Π. «για αντεθνική δράση». Του αφαιρέθηκε το διαβατήριο. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας εργάστηκε για ένα περίπου χρόνο στο Γραφείο Τύπου Γενεύης. Το 1976 πρώτευσε στις εξετάσεις για την διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπηρέτησε την πατρίδα ως Διπλωμάτης υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών. Κανόνας του ήταν αυτό που γράφει ο Καζαντζάκης στην Ασκητική «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω». Η θέση αυτή ήταν ο οδηγός του. Αυτό είναι και το νόημα ζωής ενός κρατικού λειτουργού, ενός διπλωμάτη. Ασχολήθηκε συστηματικά με τα Βαλκανικά θέματα από το 1991 μέχρι σήμερα. Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Επιτετραμμένος στη Λιβύη(1983- 1984), στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (1987-1988), στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη,1989-1993), στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην πΓΔΜ. Στη συνέχεια σαν ο πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην πΓΔΜ, Πρέσβης στην Αλβανία, και ως Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων (2000-2005).
Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη τοποθετήθηκε Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον (2005-2009). Το καλοκαίρι του 2009 επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον ορίστηκε Σύμβουλος για Βαλκανικά θέματα της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.
Στη θέση αυτή παρέμεινε μετά την κυβερνητική αλλαγή του Οκτωβρίου 2005, μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και αποχώρησε από το ΥΠΕΞ την ημέρα της συνταξιοδότησής του με αξιοπρέπεια. Χωρίς να επιδιώξει παράταση. Έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα και δοκίμια στον ελληνικό, βαλκανικό και διεθνή τύπο. Επίσης είναι τακτικός σχολιαστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Μετέχει τακτικά σε διεθνή συνέδρια. Προσκαλείται για διαλέξεις και ομιλίες σε ξένα πανεπιστήμια και ινστιτούτα ερευνών. Είναι διπλωματικός αρθρογράφος στο μηνιαίο περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία» και μετέχει της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού ‘’Foreign Affairs’’ (ελληνική έκδοση) στο οποίο επίσης αρθρογραφεί. Εισηγητής στο «Δίπλωμα για τις Διαπραγματεύσεις» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο μεταπτυχιακό σεμινάριο ‘’Ασφάλεια και Συνεργασία στη Μεσόγειο’’ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (στην Κόρινθο). Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς έχει τιμηθεί για τη προσφορά του προς την Ελλάδα με εύφημες μνείες και με γραπτές ευαρέσκειες από το σύνολο σχεδόν των Υπουργών Εξωτερικών. Κατά την θητεία του στην Ουάσιγκτον τιμήθηκε με πολλές σημαντικές διακρίσεις. Τον Ιανουάριο του 2007 βραβεύτηκε στην Ουάσιγκτον με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Τον περισσότερο χρόνο ζει στο κτήμα του στην Νότιο Εύβοια. Μελετά και γράφει για τον Θουκυδίδη, τον Ισοκράτη και τον Ηράκλειτο. Δηλώνει θαυμαστής του Αισχύλου. Τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο του «Η Άλλη Κρίση - Η Μαρτυρία Ενός Πρέσβη» που είχε καλές κριτικές. Τον πρόλογο έγραψε ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός. Με το βιβλίο αυτό προβαίνει σε μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα αυτοκριτική, αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη που ο ίδιος πιστεύει ότι του αναλογεί. Αναλύει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και αξιακό.
Η οικονομική χρεωκοπία είναι αποτέλεσμα και συνέπεια των χαρακτηριστικών ενός απαξιωμένου και ανίκανου να συνεννοηθεί συστήματος. Τον Μάρτιο του 2014 δημοσίευσε δοκίμιο με τίτλο «Το ελληνικό ζήτημα: Για μια άλλη Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη» στο περιοδικό FOREIGN AFFAIRS. Το Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Οράματα και Χίμαιρες – διαδρομές ενός διπλωμάτη» (410 σελίδες), από τις Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ. Τον πρόλογο έχει γράψει ο Καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.
Ήδη κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση. Τον Αύγουστο του 2017 κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο-δοκίμιο με θέμα ‘’Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - Η Νέα Τουρκία και Εμείς’’ (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης). Τον πρόλογο έγραψε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση. Σταθερή του επιδίωξη είναι να γίνει και στην Ελλάδα η επανάσταση του αυτονόητου. Να θεσμοθετηθεί και να γίνει πράξη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα, στα σημαντικά, στα Εθνικά.
Είναι παντρεμένος από το 1975 με την αγαπημένη του Φρανσουάζ.
Έχουν δύο κόρες την Λεωνόρα και την Αριάνα και τέσσερα εγγόνια την Μελίνα, τον Λέανδρο, τον Αδριανό και τον Ανδρέα.

φωτο Παναγιώτης Ρηγόπουλος

“Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία: Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών”

Δημοφιλέστερα

To Top