Επιχειρείν

Σε δημοπρασία ξανά ο Τουριστικός Ξενώνας Ταϋγέτου

ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ-ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 1.000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

Οι όροι κατάρτισης της δημόσιας πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση του Τουριστικού Ξενώνα Ταϋγέτου, συζητήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.
Μετά και το “ναυάγιο” αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του χώρου από τον ουκρανό επενδυτή, που υπαναχώρησε από τη σύμβαση εκμίσθωσης, που είχε υπογράψει με τον Δήμο το 2016, η Δημοτική Αρχή βγάζει πάλι σε δημοπρασία το συγκεκριμένο ακίνητο προκειμένου να το αξιοποιήσει επενδυτικά.

Η δημοπρασία θα είναι φανερή, προφορική και πλειοδοτική και θα διενεργηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Καλαμάτας (2ος όροφος)- οδός Αθηνών 99, γρ. 2 13, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής διακήρυξης.

Πρόκεται για διώροφη οικοδομή με καλυπτόμενη επιφάνεια 410,15 τ.μ. και συνολική δόμηση 626,65 τμ, που βρίσκεται στο 34ο χλμ της Εθνικής Οδού Καλαμάτας-Σπάρτης και παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια εκτός λειτουργίας. Ο Δήμος Καλαμάτας επιθυμεί να αξιοποιήσει τουριστικά το εν λόγω δημοτικό ακίνητο και αυτό να λειτουργήσει ως τουριστικό κατάλυμα [ξενώνας] με κατηγορία κατάταξης τουλάχιστον 2 κλειδιών.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΩΜΑ ΑΠΟ 1.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ “ΧΑΡΙΤΟΣ”

Η μίσθωση θα έχει διάρκεια 30 χρόνια και η τιμή εκκίνησης ορίζεται στα 12.000 ευρώ ανά έτος ή 1.000 ευρώ ανά μήνα, ως ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς. Το ποσό αυτό προέκυψε ουσιαστικά από το 3% της αντικειμενικής αξίας του κτηρίου.

Το μίσθωμα που θα προκύψει από τη δημοπρασία θα ισχύει για 3 χρόνια και στη συνέχεια θα αναπροσαρμόζεται ανά διετία. Θα είναι μηνιαίο και θα προκαταβάλλεται το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα από τον ενοικιαστή στο Ταμείο του Δήμου Καλαμάτας ή σε λογαριασμό που θα οριστεί από τον Δήμο. Να σημειώσουμε εδώ ότι, σύμφωνα με τους όρους της δημοπρασίας, θα δοθεί και περίοδος “χάριτος” για τα 3 πρώτα χρόνια, δηλαδή μια περίοδος αναβολής της καταβολής του ενοικίου, ως διευκόλυνση ουσιαστικά στον ενοικιαστή- επενδυτή, ο οποίος υποχρεούται στο διάστημα αυτό[ που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 36 μήνες] να κάνει τις απαιτούμενες εργασίες επισκευής και ανακαίνισης του κτηρίου, που χτίστηκε πριν από 60 και πλέον χρόνια. Τα ενοίκια αυτά της πρώτης τριετίας θα καταβληθούν ανά μήνα συμπληρωματικά τα επόμενα χρόνια, και συγκεκριμένα κατά το 4ο, 5ο και 6ο έτος.
Επίσης, σύμφωνα με τους όρους της δημοπρασίας, επιτρέπεται η ένταξη για την επισκευή-ανακαίνιση του Τουριστικού Ξενώνα σε επιχορηγούμενο πρόγραμμα (ΕΣΠΑ/Leader κλπ).

ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ- ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η χρήση του κτηρίου προσδιορίζεται ως “επαγγελματική στέγη για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τουριστικού, ψυχαγωγικού χαρακτήρα”. Η σιωπηρή αναμίσθωση ή υπεκμίσθωση απαγορεύεται, ωστόσο “επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης του μισθίου με την προϋπόθεση να υπηρετείται ο τουριστικός χαρακτήρας της μίσθωσης, κυρίως εκείνων που αναδεικνύουν τον ορειβατικό χαρακτήρα”, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ουσιαστικά η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας επιθυμεί να αξιοποιηθεί επενδυτικά το συγκεκριμένο δημοτικό ακίνητο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.307 m., σε μια προνομιακή θέση στην καρδιά του Ταϋγέτου και στο πέρασμα προς Σπάρτη. Η αναφορά στους όρους της δημοπρασίας για δραστηριότητες τουριστικού, ψυχαγωγικού και ορειβατικού χαρακτήρα, δείχνει ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί το κτήριο για δραστηριότητες που αφορούν ορεινό τουρισμό δηλαδή τουρισμό βουνού και περιπατητικό τουρισμό.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι με τα 3.000.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μέσω του ΠΔΕ για τη βελτίωση του δρόμου Καλαμάτας-Σπάρτης, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να τονωθεί τόσο η κίνηση στα ορεινά χωριά του Ταυγέτου και να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ορεινός τουρισμός με δραστηριότητες βουνού, οπότε η αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτηρίου θα συμβάλει με τη σειρά της στην ενίσχυση των υποδομών της περιοχής και στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

Μαίρη Περδικέα

Διαβάστε και αυτό:

“Ναυάγησε” η φιλόδοξη επένδυση στο Τουριστικό Ταϋγέτου-Τι προτείνει ο Νίκας να γίνει

Σε δημοπρασία ξανά ο Τουριστικός Ξενώνας Ταϋγέτου
To Top