ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Ναυάγησε” η φιλόδοξη επένδυση στο Τουριστικό Ταϋγέτου-Τι προτείνει ο Νίκας να γίνει

“ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ”-ΝΕΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

“Νέα παιδιά από την περιοχή της Αλαγονίας να αναλάβουν την καφετέρια”-Νέος υποψήφιος επενδυτής προ των πυλών- “Αγκάθι” το “πρόβλημα ερπυσμού του κτηρίου”

Ο ουκρανός επενδυτής που είχε πλειοδοτήσει στον δημόσιο διαγωνισμό για την αναβάθμιση και τουριστική αξιοποίηση του χώρου υπαναχώρησε από τη σύμβαση που είχε υπογράψει με τον Δήμο Καλαμάτας πριν από ενάμιση χρόνο, στις 19 Αυγούστου 2016. Οι λόγοι που δεν προχώρησε η επένδυση αναφέρθηκαν χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.

Συγκεκριμένα, οι λόγοι είναι καταρχήν οικονομικοί, αφού, όπως υποστήριξε ο επενδυτής, έχει μειωθεί κατά πολύ η κίνηση από και προς τη Σπάρτη μέσω Ταϋγέτου και οι περισσότεροι μεταβαίνουν πλέον από τον καινούργιο δρόμο. “Ο επενδυτής έκανε εργασίες και στο κεντρικό κτήριο-γιατί ήταν διαλυμένο- και στην καφετέρια. Συνέβη στο μεταξύ και η εγκατάλειψη του Εθνικού Δρόμου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Νίκας. Κάτι που δεν είχαν υπολογίσει στο αρχικό business plan που είχαν, προκειμένου να υλοποιήσουν την επένδυσή τους.

Ένας ακόμη λόγος που ματαίωσε τελικά τα σχέδια του επενδυτή για αξιοποίηση του Τουριστικού είναι το “πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα ερπυσμού του κτηρίου”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος χθες βράδυ, αναφερόμενος σε στατικά θέματα που έχει το κτήριο. Ο ανάδοχος είχε προτείνει τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού στο κεντρικό κτήριο-καθώς πρόκειται για μια παλιά κατασκευή 60 με 70 χρόνων- όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του Δήμου δεν δέχτηκαν τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, που πρότεινε ο επενδυτής, καθώς τα χρήματα που ζητούσε ο ανάδοχος ήταν πάρα πολλά και κρίθηκε ασύμφορο από την υπηρεσία του Δήμου. “Το γεγονός αυτό σέρνεται εδώ και καιρό δήλωσε ο δήμαρχος. Μαζί με αυτό συνέβη και ένα περιστατικό τραμπουκισμού σε συγκεκριμένη καφετέρια…”

“ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ”

Την επόμενη ημέρα σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή μετά το ναυάγιο της επένδυσης στο Τουριστικό Ταϋγέτου.
“Προφανώς δεν είναι εύκολα τα ζητήματα αυτά για την ενοικίαση του χώρου μετά και τις εξελίξεις με τον δρόμο”, επεσήμανε ο Παναγιώτης Νίκας.

Σκοπός είναι να λειτουργεί η καφετέρια και να βρεθούν νέα παιδιά από την περιοχή της Αλαγονίας να την λειτουργήσουν όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Γιατί, όπως εξήγησε, “το μείζον δεν είναι να παίρνει ο δήμος από εκεί 200 ή 800 ευρώ, αλλά τα κτήρια αυτά να είναι οικονομικές μονάδες και να προσφέρουν, να μην είναι μονάδες που θα απαξιώνονται και θα είναι κλειστές”.

Ο Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι θα γίνουν ξανά προσπάθειες να βρεθεί νέος επενδυτής, ωστόσο δεν φάνηκε αισιόδοξος.
“Θα ξαναγίνει πάλι διαγωνισμός για το κτήριο”, δήλωσε ο δήμαρχος, αλλά μην νομίζετε ότι μέσα στην οικονομική κρίση είναι εύκολα τα πράγματα”, συμπλήρωσε.“Ο σκοπός είναι να λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί, και να φέρουν εισοδήματα στην περιοχή, και να μην είναι διαλυμένοι”.

ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από επενδυτή του εξωτερικού για την αξιοποίηση του κτηρίου, δήλωσε ο δήμαρχος,ο οποίος μάλιστα την επόμενη Δευτέρα θα έχει συνάντηση μαζί του, παρουσία και του δημοτικού συμβούλου και προέδρου του ΔΙΟΚΛΗ, Γιώργου Φάβα, ο οποίος μάλιστα τον πρότεινε. Στη φάση αυτή δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον νέο επενδυτή, που είναι Μεσσήνιος και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, καθώς θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να δει και να εκτιμήσει τον χώρο και στη συνέχεια να υποβάλλει αίτηση σε διαγωνισμό που θα προκηρύξει ξανά ο Δήμος Καλαμάτας. Δηλαδή, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία για αξιοποίηση Δημοτικών ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι για τον προηγούμενο επενδυτή που υπαναχώρησε από την αξιοποίηση του κτηρίου εξετάζονται από τον Δήμο Καλαμάτας οι τυχόν ευθύνες που απορρέουν από την υπαναχώρηση αυτή, βάσει φυσικά της σύμβασης που είχε υπογράψει με τον Δήμο Καλαμάτας.

ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ: “ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ “ΦΑΡΙΣ” ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ”

Τη δική του εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης των κτηρίων του Τουριστικού έκανε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας”, Δημήτρης Οικονομάκος. Πρότεινε τα κτήρια να τα διαχειρίζεται ο Δήμος, και συγκεκριμένα ο εικαστικός τομέας της “Φάρις” και να αξιοποιηθούν για καλλιτεχνικούς σκοπούς.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ “ΝΑΥΑΓΙΟΥ” ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ

Υπογραφή σύμβασης με επενδυτή: Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Καλαμάτας:


Από τη συνάντηση του Δημάρχου Καλαμάτας στις 23 Ιουνίου 2016 με τον ουκρανό επενδυτή Dimitri Vasadin, και συνεργάτες του

“Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016, ο Δήμαρχος και ο νόμιμος εκπρόσωπος της πλειοδότριας εταιρείας Olympic Sport ΑΕ, υπέγραψαν συμφωνητικό μίσθωσης του Τουριστικού Ξενώνα Ταϋγέτου (διώροφη οικοδομή με καλυπτόμενη επιφάνεια 410,15 τετραγωνικά μέτρα και συνολική δόμηση 626,65 τετραγωνικά μέτρα), καθώς και ξύλινης κατασκευής – καφετέριας, επιφάνειας 90,88 τετραγωνικών μέτρων, με δικαίωμα χρήσης του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου και του χώρου στάθμευσης.


Από την υπογραφή της σύμβασης με τον νομικό εκπρόσωπο της εταιρείας

Τα προαναφερόμενα ακίνητα βρίσκονται στο 34ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης.
Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 50 έτη και τα μίσθια θα χρησιμοποιηθούν ως επαγγελματική στέγη για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τουριστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος να προβεί στις αναγκαίες επισκευές. Οι επισκευές του Τουριστικού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα δύο ετών, ενώ η καφετέρια θα πρέπει να λειτουργήσει κατά προτεραιότητα και να παραμένει ανοιχτή όλο το χρόνο, μετά τις εργασίες επισκευής της, που δε θα υπερβούν τους δύο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το μηνιαίο μίσθωμα ορίζεται συνολικά στο ποσό των 2.000 ευρώ, εκ των οποίων 1.500 ευρώ είναι το ποσό του μισθώματος για το Τουριστικό και 500 ευρώ εκείνου για την καφετέρια.
Ο Δήμος προσδοκά να δημιουργηθεί στον Ταΰγετο και σε υψόμετρο 1.400 μέτρων μια τουριστική μονάδα ελκυστική για την ευρύτερη περιοχή, η οποία θα δώσει ζωντάνια και θέσεις εργασίας”.

Σε άλλη ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται μεταξύ άλλων για το ίδιο θέμα:
“Το Τουριστικό Ταϋγέτου έχει ανάγκη επισκευών ύψους 270.000 ευρώ τουλάχιστον, ο επενδυτής θα το επισκευάσει, πιθανόν θα το επεκτείνει, θα το εκσυγχρονίσει, μεταξύ δε αυτού και του Δήμου θα γίνει συμφωνία για το ύψος του ενοικίου μετά την αφαίρεση της αξίας των επισκευών και θα το εκμεταλλεύεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Μαίρη Περδικέα

To Top