ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έληξε η κατάληψη στο Λύκειο Καρδαμύλης – Στην αντεπίθεση ο Μαραμπέας

ΓΙΑ “ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ” ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Έληξε η κατάληψη των μαθητών του Λυκείου Καρδαμύλης μετά την παρέμβαση και τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή της Δυτικής Μάνης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα έδειξε ενδιαφέρον και προσπάθησε να εξηγήσει στους μαθητές πως έχει η κατάσταση με τη σκεπή και που είχε “κολλήσει” το θέμα, ενώ μετέβη και ο ίδιος προσωπικά στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.για να πιέσει να κινηθούν οι διαδικασίες.

Σε επικοινωνία που είχαμε και με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Κώστα Φωκέα, αλλά και το μέλος της Σχολικής Επιτροπής και εκ των ιδρυτών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Καρδαμύλης, Γεώργιο Γιαννακέα ενημερωθήκαμε για τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για το θέμα αυτό και από έγγραφα προκύπτει ότι το θέμα υπάγεται σε αυτά που διαμαρτύρεται ο πολίτης: την γραφειοκρατία και την αναβλητικότητα του Κράτους που δεν έχει συνέχεια αλλά ούτε συνέπεια!
Και οι δυο εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την “εκμετάλλευση που επεδίωξαν όσοι ξεσήκωσαν και παραπλάνησαν τα παιδιά από κακή πληροφόρηση κι από στοχευμένη προπαγάνδα”, ενώ το Σχολείο της Καρδαμύλης – τόνισαν – δεν βρίσκεται στο έλεος της εγκατάλειψης αλλά γίνονται συνεχώς προσπάθειες συντήρησής του και δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα άλλων σχολείων της Μεσσηνίας.
Το ότι υπάρχει πρόβλημα δεν αμφιβάλλει κανένας. Το ότι έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε λυθεί εξυπακούεται.

O Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας

Μαραμπέας: κινδυνολογία και παραπληροφόρηση διόγκωσαν το θέμα
Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος ευχαριστεί τους μαθητές που παρά το νεαρό της ηλικίας τους έδειξαν ωριμότητα στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ αφήνει αιχμές κατά ορισμένων δημοσιογράφων που όλο αυτό το διάστημα “συντηρούσαν το θέμα παραπληροφορώντας και αρκέστηκαν στην αναμετάδοση ψευδών ειδήσεων”. Ο δήμαρχος κάνει μια συνοπτική αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη δημοτική Αρχή Δυτικής Μάνης, δίνοντας απαντήσεις σε όσες καταγγελίες και παράπονα υπήρχαν αλλά και στην κινδυνολογία και παραπληροφόρηση που αναπτύχθηκε τελευταία. Κάνει λόγο “για μικροπολιτικά παιχνίδια που όμως δεν χωρούν στον χώρο της εκπαίδευσης”.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

“Με την λήξη της κατάληψης του Σχολικού Συγκροτήματος του Γυμνασίου-Λυκείου Καρδαμύλης και την αίσια αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Σχολικής Μονάδας, ο Δήμαρχος θέλει να ευχαριστήσει τη μαθητική κοινότητα που παρά το νεαρό της ηλικίας της και την εγγενή της επαναστατικότητα, δέχθηκε με υπευθυνότητα τον αντίλογο της Δημοτικής Αρχής στην παραπληροφόρηση που τεχνηέντως της είχε ασκηθεί τόσο καιρό, αισθάνεται δε υπερήφανος για την ωριμότητα που επέδειξαν τα παιδιά, τα οποία όταν διαπίστωσαν το τι ακριβώς συμβαίνει είχαν την παλικαριά να ζητήσουν συγγνώμη τόσο από τον ίδιο όσο και από την Διευθύντριά τους για την αναστάτωση την οποία προκάλεσαν. Ο Δήμαρχος, όπως τους επεσήμανε επανειλημμένως, αναγνώρισε και αναγνωρίζει το δίκαιο αίτημά τους διαφώνησε ωστόσο με τον τρόπο που επέλεξαν να αντιδράσουν.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην Διευθύντρια του Λυκείου κα Κούβελα καθώς και στα μέλη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δυτικής Μάνης για την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που τήρησαν καθ΄όλη τη διάρκεια της κατάληψης, παρά τις πιέσεις και τις ύβρεις που δέχτηκαν από μία ολιγομελή ομάδα δημοτών, υπεύθυνη για την όλη κατάσταση.
Στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε και να καθησυχάσουμε όλους τους ενδιαφερομένους, συμπαραστάτη βρήκαμε και το σύνολο της δημοσιογραφικής κοινότητας του νομού μας, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.
Όσον αφορά δε, στους ελάχιστους που υπέκυψαν στον πειρασμό της εύκολης, άκοπης και φυσικά πιο επικερδούς παραπληροφόρησης και οι οποίοι σφετερίζονται τον τίτλο της δημοσιογραφικής ιδιότητας, τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών. Οι κύριοι αυτοί δεν έκαναν καν τον κόπο να έρθουν σε επαφή με τους αρμόδιους (Δήμαρχο, Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πρόεδρο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Πρόεδρο Δεκαπενταμελούς, ούτε καν την Διευθύντρια του Σχολείου) ώστε να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει αλλά αρκέστηκαν στην αναμετάδοση ψευδών ειδήσεων και προσωπικών απόψεων ατόμων που δεν εκπροσωπούν κανέναν παρά μόνο τους εαυτούς τους.

Σχετικά δε με το ενδιαφέρον της παρούσας Δημοτικής Αρχής για τα θέματα εκπαίδευσης θα τους συνιστούσαμε να έρθουν σε επαφή με οποιονδήποτε από τους εννέα Διευθυντές των εννέα σχολείων της περιοχής μας ώστε να διαβεβαιωθούν και να πειστούν για την έμπρακτη και αδιαμφισβήτητη στήριξή της στην λειτουργία των Σχολείων τους.

Το θέμα της αντικατάστασης της κεραμοσκεπής του Σχολικού Συγκροτήματος του Γυμνασίου- Λυκείου Καρδαμύλης, έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό μιας και ήδη στις 9 Μαΐου του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε η δημοπράτηση του σχετικού έργου, προϋπολογισμού 181.691,04 € (σχετικά τα υπ’ αριθμ. ΕΓ/Ε.Δ4-Τ4.1/19193/14.12.20165 και 11287/31.07.2017 επίσημα έγγραφα της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.»). Η διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης του Έργου, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υπογραφής της σύμβασης.

Σαφές ωστόσο θα πρέπει να καταστεί προς όλες τις κατευθύνσεις το ότι το πρόβλημα της στέγης εντοπίζεται αποκλειστικά σε εισροή υδάτων σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, σε ουδεμία περίπτωση δεν αφορά στην στατική επάρκεια του σκελετού της κεραμοσκεπής και ουδεμία σχέση έχει με την τερατώδη κινδυνολογία που σκοπίμως διέσπειραν συγκεκριμένα άτομα για προσωπικούς, και ενδεχομένως πολιτικούς, λόγους. Αντικειμενικό στοιχείο αποτελεί το περιεχόμενο της μελέτης που εκπονήθηκε και δημοπρατήθηκε από την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», η οποία περιορίζεται σε αντικατάσταση του κεραμοσκεπούς κελύφους της στέγης και της ψευδοροφής μιας και δεν κρίθηκε απαραίτητη καμία επέμβαση στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου (σχετικό το υπ’ αριθμ. Δ2/1433/08.02.2017 έγγραφο της εταιρείας) αλλά και το Πόρισμα του Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ο οποίος διενεργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Για όλα τα ανωτέρω, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου είναι ενήμεροι ήδη από τον Οκτώβριο του 2016 μέσω του υπ’ αριθμ. 8080/13.10.2016 εγγράφου μας προς αυτούς, στο οποίο αναλυτικά περιγράφονται οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής από τον Σεπτέμβριο του 2014 (νομιμοποίηση κτηρίου, επισκέψεις κλιμακίων από τις Κτιριακές Υποδομές, πιέσεις για σύνταξη μελέτης και ολοκλήρωση του έργου).

Μέχρι την εξεύρεση οριστικής και μόνιμης λύσης, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιήσει τα όποια υπάρχοντα προβλήματα, κυρίως μέσω της αντικατάστασης πλήθους κεραμιδιών, διαδικασία ιδιαιτέρως δύσκολη μιας και τα ρωμαϊκού τύπου, ανάποδα κεραμίδια της στέγης δεν υπάρχουν πλέον στο εμπόριο. Όσον αφορά στο ατυχές περιστατικό της “μικροηλεκτροπληξίας” της μαθήτριας την οποία επίμονα εμπλέκουν στο όλο θέμα, τονίζουμε ότι έλαβε χώρα προς τριετίας στο ισόγειο του κτηρίου, προέκυψε δε από απροσεξία του παιδιού και ουδεμία σχέση έχει με το θέμα της στέγης. Παρόλα αυτά και εξ αφορμής του ατυχούς περιστατικού, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησε άμεσα σε τοποθέτηση ρελέ σε όλους τους χώρους του σχολικού συγκροτήματος.

Μεσούσης της κατάληψης, τέθηκε και το πρόβλημα της έλλειψης πεζοδρομίου επί της Επαρχιακής Οδού στο ύψος του σχολικού συγκροτήματος. Επ΄αυτού, τονίζουμε πως αφενός οι μαθητές δεν εξέρχονται απευθείας στον επαρχιακό δρόμο αλλά σε λωρίδα μεγάλου πλάτους η οποία λειτουργεί σαν πεζοδρόμιο και επί της οποίας υπάρχουν παγκάκια και δέντρα, αφετέρου εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει διανοιχθεί με ενέργειες της παρούσας Δημοτικής Αρχής παράπλευρη είσοδος επί της καθέτου οδού την οποία οι μαθητές υποχρεούνται να χρησιμοποιούν.

Πάγια θέση της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι πως μικροπολιτικά παιχνίδια δεν έχουν θέση στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης. Λυπούμαστε ειλικρινώς που η παράταξη της αντιπολίτευσης δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη και επέλεξε να συνδράμει και να επενδύσει στην αίσθηση ανασφάλειας των γονέων και των μαθητών προκειμένου να τοποθετηθεί έστω και πρόσκαιρα στη θέση του μοναδικού θιασώτη της ευαισθησίας. Ξέχασαν ωστόσο, για ακόμη μία φορά, πως ο τόπος μας είναι μικρός και τα ψέματα αργά ή γρήγορα καταρρέουν. Αφού όμως οι ίδιοι επέλεξαν να εμπλακούν, ας μας απαντήσουν ποιες οι ενέργειές τους προς την εξεύρεση λύσης για το θέμα της στέγης τα τέσσερα χρόνια που διοίκησαν αυτόν τον τόπο. Θα τους συνιστούσαμε στο μέλλον να είναι περισσότερο προσεκτικοί.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πάντες ότι μαθήματα ευαισθησίας για θέματα παιδείας η παρούσα Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος δεν δέχεται από κανέναν. Είναι όπως πάντα και θα είναι στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών.
Αυτό αποδεικνύει η πολιτεία του, τόσο ως Δήμαρχος, όσο δε και ως εκπαιδευτικός. Και αυτό το αναγνωρίζουν οι δημότες οι οποίοι τον τιμούν με την εμπιστοσύνη τους τα τελευταία είκοσι χρόνια“.

Φωκέας: Θα φτιάξουμε δυο “χλιδάτες” αίθουσες

Μηχανικοί και τεχνίτες ήδη έχουν πάρει μέτρα για να ξεκινήσει άμεσα η μετατροπή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων σε δυο πλήρως εξοπλισμένες κι αυτόνομες τάξεις για να στεγαστούν τα τμήματα της Α’ λυκείου που έχουν το πιο σοβαρό πρόβλημα.
Ο Κώστας Φωκέας μας δήλωσε: “Εχουμε ήδη μπει στη διαδικασία προσφορών για να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Θα τοποθετηθούν κλιματιστικά, ίντερνετ, κουρτίνες κι ότι άλλο χρειάζεται για να γίνουν δυο “χλιδάτες” θα τις έλεγα αίθουσες. Στα προβληματικά σημεία της στέγης θα γίνει τεχνική παρέμβαση εσωτερικά, με μια ειδική τεχνική υγρομόνωσης που θα οδηγούνται σε κανάλια τα νερά, όπως στα θερμοκήπια. Με την σοβαρή και υπεύθυνη στάση μας, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των παιδιών και των γονέων και πλέον προχωράμε στην επίλυση του θέματος”.

Ο Δήμος έδωσε στο “ΜessiniaLIVE” όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με το θέμα:

Έληξε η κατάληψη στο Λύκειο Καρδαμύλης – Στην αντεπίθεση ο Μαραμπέας
To Top