Green life

Εγκρίθηκε η αναθεώρηση του εθνικού καταλόγου περιοχών του δικτύου Natura 2000

Eγκρίθηκε ο νέος εθνικός κατάλογος περιοχών του δικτύου Natura 2000, ύστερα από την υπογραφή κοινής απόφαση του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη.

Τελικώς, όπως έγινε γνωστό, επιλέχθηκαν (βάσει επιστημονικών κριτηρίων και μετά από διαβούλευση), συνολικά 95 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν, κατ΄ αρχάς, τις βασικές υποχρεώσεις της χώρας, σχετικά με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ολοκλήρωση του δικτύου Natura 2000.

«Η ένταξη νέων περιοχών στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό δίκτυο Natura 2000, αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος» δήλωσε ο αν. υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος. Υπογράμμισε δε, ότι λόγω των χρόνιων ελλείψεων, η χώρα βρίσκεται σε προδικαστικό στάδιο (αιτιολογημένη γνώμη) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας και διαχείρισης για τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του δικτύου Natura 2000.

Όπως υπογράμμισε ο αν. υπουργός, «ανοίγουμε πλέον ένα νέο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, με προώθηση παραγωγικών δραστηριοτήτων, συμβατών με την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της χώρας. Η ένταξη των νέων περιοχών, μαζί με την ενίσχυση του τομέα βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ (δημιουργία ξεχωριστής Δ/νσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας), το έργο για τη θεσμοθέτηση και την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, το Ολοκληρωμένο Έργο «LIFE – IP 4 NATURA» και το νέο νόμο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, θα δημιουργήσουν τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου η χώρα να αφήσει πίσω της μια εποχή χρόνιων καθυστερήσεων και ελλείψεων στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, η οποία αποτελούσε εμπόδιο για την τοπική ανάπτυξη».


Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, με την απόφαση αυτή, κλείνει ένα μεγάλο μέρος εκκρεμοτήτων της χώρας μας, που αφορά, αφενός στην ένταξη στο δίκτυο Natura 2000, χερσαίων περιοχών που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με είδη συγκεκριμένων ομάδων οικοτόπων και ειδών και αφετέρου, στην ένταξη θαλάσσιων περιοχών, που αφορούν τόσο σε τύπους οικοτόπων, όσο και σε είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας.

Οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000, αφορούν κυρίως στο θαλάσσιο χώρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η συνολική θαλάσσια έκταση που εντάσσεται πλέον στο δίκτυο, καλύπτει περίπου το 22% των εθνικών χωρικών υδάτων, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 6,12% των χωρικών υδάτων που ήταν ήδη ενταγμένο σε αυτό.

Τα οφέλη από την αξιοποίηση

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών της διαΝΕΟσις, αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας, αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να εξασφαλίζει:
€2 δισ. επιπλέον έσοδα τον χρόνο
15.000 θέσεις εργασίας

Natura 2000 στην Μεσσηνία

Ενδεικτικό του πλούτου και της ποικιλομορφίας της μεσσηνιακής φύσης είναι οι περιοχές που τελούν υπό την προστασία του δικτύου Natura 2000.

Αμμοθίνες, φαράγγια, ορεινά τοπία…

Στο δίκτυο αυτό είναι ενταγμένες οι Θίνες Κυπαρισσίας (τμήμα της παράκτιας ζώνης της δυτικής Πελοποννήσου με αμμοθίνες ύψους έως και 10 μέτρων και τόπος αναπαραγωγής της Caretta – caretta), το φαράγγι του Νέδωνα (με τη βαθιά στενή χαράδρα του μήκους 9 χλμ και τις παραδεισένιες μικρές λίμνες του) αλλά και ο Ταΰγετος και η Λαγκάδα Τρύπης (από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας, όπου στο κεντρικό τμήμα του βρίσκουν καταφύγιο περίπου 160 ελληνικά ενδημικά φυτά).

… αλλά και ανεξερεύνητα νησάκια με ναυάγια

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νησάκια Σαπιέντζα και Σχίζα με το ακρωτήριο Ακρίτας (ενταγμένα στο δίκτυο Natura), τα οποία με τις νήσους Βενέτικο, Αγία Μαριανή, συνιστούν τις Μεσσηνιακές Οινούσσες στα ανοιχτά της Μεθώνης, όπου συναντάται και το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με βάθος 5.121 μέτρα και διεξάγονται οι έρευνες του πειράματος «Νέστωρ».

Το δίκτυο Natura συμπληρώνουν η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (μαζί με τον κόλπο του Ναυαρίνου και τη Σφακτηρία) που αποτελεί το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των αποδημητικών πουλιών των Βαλκανίων και η θαλάσσια περιοχή του Στενού Μεθώνης.

Η θαλάσσια αυτή περιοχή περιλαμβάνει τις ακτές από το ακρωτήριο Κολυβρί έως το Χοντρό Κάβο καθώς και τις βόρειες πλευρές της Σαπιέντζας, ο βυθός της οποίας αποτελεί top προορισμό για καταδύσεις χάρη στην εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα αλλά και στα εντυπωσιακά, διάσπαρτα ναυάγια.

• Απεριόριστες αμμοθίνες
• Μαγευτικά ανεξερεύνητα νησάκια με διάσπαρτα ναυάγια
• Διεθνούς εμβέλειας οικοσυστήματα, όπως η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας
• Άγρια φαράγγια με μικρές λίμνες και ποτάμια

Εγκρίθηκε η αναθεώρηση του εθνικού καταλόγου περιοχών του δικτύου Natura 2000

Δημοφιλέστερα

To Top