ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΥΑΚ: Συνολικά πάνω από 15.000.000 για το Τεχνικό Πρόγραμμα

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018

Πάνω από 15.000.000 ευρώ είναι συνολικά ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος της ΔΕΥΑΚ για το 2018, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Βεργόπουλος.

Το Τεχνικό της Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 6.000.000 ευρώ, ωστόσο αν συνυπολογιστεί η χρηματοδότηση των 8.000.000 ευρώ που θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τις παροχετεύσεις Ομβρίων Υδάτων και άλλα 2.000.000 χρηματοδότηση για την Τηλεμετρία τότε φτάνουμε στα 16.000.000 ευρώ για έργα στη ΔΕΥΑΚ.

Ο Δημήτρης Βεργόπουλος έκανε λόγο για “πλούσιο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα με πολλές μελέτες και νέα έργα” και ανέπτυξε αναλυτικά όλα τα τεχνικά έργα που θα γίνουν στον Δήμο Καλαμάτας από τη ΔΕΥΑΚ μέσα στο 2018.

Στα σχέδια λοιπόν της ΔΕΥΑΚ για το 2018 είναι:

-Η μελέτη κατασκευής της Νέας Δεξαμενής Υδροδότησης της πόλης της Καλαμάτας,
επικαιροποίηση μελετών σε Λαίϊκα, Βέργα, Μαντίνεια,
τοποθέτηση Υδρομέτρων στα ορεινά χωριά του Δήμου, όπως σε Λαδά, Καρβέλι, Αλαγονία,
– Χρηματοδότηση 70.000 ευρώ για συντήρηση και καθαρισμό ρεμάτων από φερτά υλικά
-Έλεγχος και επισκευή όλων των Γεωτρήσεων (αντικατάσταση παλιών αντλιών κλπ)

ΣΕ 1 ΧΡΟΝΟ Η ΔΕΥΑΚ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Επισκευή του ΚΤΗΡΙΟΥ Γ’ στο νέο Δημαρχείο όπου θα εγκατασταθούν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης, σε ένα σύγχρονο πλέον κτήριο. Εκτιμάται ότι μέχρι του χρόνου θα έχει γίνει η μετακόμιση εκεί της ΔΕΥΑΚ.

ΣΕ 4 ΜΗΝΕΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ

Επισκευές στη ΜΟΛΑΚ, που θα διαρκέσουν περίπου 4 μήνες, και στη συνέχεια θα μπορεί η Μονάδα να διαχειρίζεται την παλιά λυματολάσπη

ΤΗΛΕΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ: “ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ”

600 χιλιόμετρα το Δίκτυο Ύδρευσης του Δήμου Καλαμάτας

1.800.000 ευρώ η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Τηλεδιαχείριση του νερού στο Δήμο Καλαμάτας. Ενώ η ΔΕΥΑΚ θα προσθέσει περίπου 450.000 ευρώ για ένα κομμάτι που δεν ήταν επιλέξιμο από το πρόγραμμα, επομένως μιλάμε για μια χρηματοδότηση πάνω από 2.000.000 για το σύστημα τηλεδιαχείριση και ελέγχου του νερού. Πρόκειται για έλεγχο ενός δικτύου Υδρευσης 600 χιλιομέτρων(!) που διατρέχει όλο τον Δήμο Καλαμάτας. Με την τηλεδιαχείριση πετυχαίνεται η καταγραφή με νέα δεδομένα και ο έλεγχος των υδάτων και των ποσοτήτων νερού που καταναλώνεται, οι απώλειες, οι υδροκλοπές, οι βλάβες εντοπίζονται αμέσως από το σύστημα και ακολουθεί η επιδιόρθωση.
Πρόκειται για μια “χρονιά ορόσημο για τον έλεγχο των υδάτων” όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βεργόπουλος.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΚ

Μέσα στη χρονιά η ΔΕΥΑΚ θα προμηθευτεί φωτοβολταϊκά συστήματα προκειμένου να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, η ΔΕΥΑΚ πληρώνει πολλά χρήματα στη ΔΕΗ λόγω των αντλιοστασίων που είναι παλιά και ενεργοβόρα.

Τέλος ο Δημήτρης Βεργόπουλος αναφέρθηκε ότι έχει ήδη εκσυχρονιστεί όλος ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός της ΔΕΥΑΚ και το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα εφαρμογή διαδικτυακής ενημέρωσης για τους δημότες, ώστε να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές, άλλο ένα δείγμα εκσυγχρονισμού της Επιχείρησης και διευκόλυνσης των πολιτών.

Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπεται και η μεγάλη κρατική χρηματοδότηση προς τον ΜΟΡΕΑ για αντιπλημμυρικά έργα και θωράκιση της πόλης της Καλαμάτας, χρηματοδότηση που υπολογίζεται γύρω στα 50.000.000 ευρώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΩΝ

Εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση 990.000 ευρώ για την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης σε κοινότητες της Καλαμάτας.
Θα αντικατασταθούν και οι υπόλοιποι παλιοί αμιαντοσωλήνες ύδρευσης, ώστε όλο το δίκτυο να έχει νέας γενιάς σωλήνες, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές για την υγιεινή και την ασφάλεια του νερού. Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Βεργόπουλος η Καλαμάτα θα είναι από τις λίγες πόλεις που θα έχουν αντικαταστεί το 95% των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης με σωλήνες νέας τεχνολογίας.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΝΕΡΟΥ!

Η ΔΕΥΑΚ είναι πλέον υποχρεωμένη με τον νέο νόμο να προβεί σε μια μελέτη κόστους του νερού, προκειμένου να εξορθολογιστούν τα τιμολόγια νερού, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο να επιβαρύνονται δυσανάλογα σε κάποιες περιπτώσεις δημότες για την ίδια κατανάλωση νερού. Η μελέτη θα λαμβάνει υπόψη της και την απόσταση μεταφοράς του νερού.

ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ ΚΑΙ ΤΑ 8.000 ΦΡΕΑΤΙΑ ΟΜΒΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο Δημήτρης Βεργόπουλος ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει 8.000 φρεάτια ομβρίων τα οποία καθαρίζονται αδιαλείπτως, ενώ ανέλυσε και τα αντιπλημμυρικά που θα γίνουν με ναυαρχίδα το έργο Παναγίτσα-Νέδοντας, κόστους 2.000.000 ευρώ.

Επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

To Top