ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας: Η Υπουργός Πολιτισμού παραδίδει στο κοινό την είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας

«Ανάδειξη της εισόδου του Κάστρου Καλαμάτας»: Απόδοση του έργου στο κοινό από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, αύριο, Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020, ώρα 21.00

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι αύριο, Παρασκευή 21-08-2020 και ώρα 21.00, θα πραγματοποιηθεί η απόδοση στο κοινό του έργου της ανάδειξης της περιοχής της εισόδου του Κάστρου Καλαμάτας, από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Το έργο «Προστασία και Ανάδειξη του Κάστρου Καλαμάτας» ξεκίνησε να υλοποιείται με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Μεσσηνίας το φθινόπωρο του 2018, μετά από την ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προϋπολογισμού 150.000€.

Αγώνας δρόμου από τα συνεργεία: Πυρετωδώς δούλευαν σήμερα τα συνεργεία για να είναι έτοιμα όλα αύριο το βράδυ για “την απόδοση του έργου στο κοινό” από την Υπουργό Πολιτισμού- Ένα γιαπί αντικρίσαμε σήμερα κατά την επίσκεψή μας στο Κάστρο-Στο φουλ οι μπετονιέρες προκειμένου να στρωθεί και το τελευταίο κομμάτι που απομένει, με τους υπεύθυνους του έργου να μας διαβεβαιώνουν ότι όλα θα είναι έτοιμα αύριο.

Eξασφαλίζεται η πρόσβαση για τα ΑμεΑ μέχρι την είσοδο του Κάστρου. Μετά τι γίνεται; Το έργο προέβλεπε και μελέτη για ανελκυστήρα ΑμεΑ για τον οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά-Η υλοποίηση του έργου για τον συνολικό περιμετρικό φωτισμό των τειχών του Κάστρου παραπέμπεται για το 2021.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2021 ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

“Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάδειξη και τον φωτισμό της περιοχής της εισόδου του κάστρου, που εκπονήθηκε από την ΕΦΑ Μεσσηνίας και εγκρίθηκε με την υπ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ /ΤΒΜΑΧΜΑΕ/26141/153609/7551/23333/13-10-2015 Απόφαση. Επιπλέον εκπονήθηκε και η μελέτη για τον συνολικό περιμετρικό φωτισμό των τειχών του μνημείου, η οποία θα ακολουθήσει την διαδικασία των εγκρίσεων και αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2021.

Το Κάστρο Καλαμάτας δεσπόζει σε λόφο που υψώνεται απότομα στην βόρεια πλευρά της πόλης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της. Ο συγκεκριμένος λόφος έχει εξαιρετικά στρατηγική σημασία καθώς αφενός εποπτεύει την εύφορη μεσσηνιακή πεδιάδα και αφετέρου ελέγχει τα ορεινά περάσματα του Ταϋγέτου προς την λακωνική ενδοχώρα. Επάνω και γύρω από τον λόφο προσδιορίζεται και η θέση της πόλης των αρχαίων Φαρών.

Το κάστρο στη σημερινή του μορφή ανάγεται στην περίοδο της Φραγκοκρατίας (13ος αι.) ενώ έχει δεχθεί επεμβάσεις και ενισχύσεις τόσο από τους Ενετούς (τέλη 17ου αι.) όσο και από τους Οθωμανούς. Την επίπεδη κορυφή του περιτρέχει κατά τον άξονα Β-Ν το τείχος του εσωτερικού περιβόλου, ενώ μία δεύτερη ευρύτερη αμυντική γραμμή αναπτύσσεται στην ευπρόσβλητη ανατολική του πλευρά. Η πορεία του τείχους των δύο οχυρωματικών περιβόλων ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους. Τα τείχη είναι κατακόρυφα και δεν σώζονται οι επάλξεις. Στην ΒΑ γωνία του εσωτερικού περιβόλου, στο πιο απόκρημνο σημείο του λόφου, είναι κτισμένος ο οχυρός πύργος – καταφύγιο.

Μετά την απαλλοτρίωση και κατεδάφιση του ελαιοτριβείου πρώην ιδιοκτησίας Σπυρίδη και την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης και φωτισμού της περιοχής, επιτεύχθηκε η ανάπλαση του ενιαίου πλέον περιβάλλοντος χώρου της πύλης του κάστρου και των τειχών της νοτιοανατολικής πλευράς του εξωτερικού περιβόλου και η εκ νέου διαμόρφωση της πρόσβασης σ’ αυτό”.

“Οι επεμβάσεις έγιναν με στόχο την διευκόλυνση των επισκεπτών και κυρίως των εμποδιζόμενων ατόμων, τον επαναπροσδιορισμό της διαδρομής προς την πύλη του μνημείου, ώστε αυτή να συμβάλλει στην κατανόηση της αρχιτεκτονικής της διάρθρωσης, την αναβάθμιση του χαρακτήρα της περιοχής και την αναψυχή των επισκεπτών. Μεταξύ άλλων κατασκευάστηκε και ένας περιορισμένης κλίμακας χώρος με έδρανα, στον οποίο θα λαμβάνουν χώρα διαλέξεις και παρουσιάσεις στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και μικρής κλίμακας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η εξυγίανση/στερέωση του τείχους της Ν.Α. πλευράς και η ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της πύλης αποκαθιστά το φρουριακό χαρακτήρα του Κάστρου και αναβαθμίζει αισθητικά το μνημείο και την ευρύτερη περιοχή του. Ο φωτισμός συμβάλλει στην ανάδειξη των αρχιτεκτονικών ιδιαιτεροτήτων της οχύρωσης, στη δημιουργία εμβληματικών εικόνων ορατών στον πολεοδομικό ιστό της πόλης αλλά και στη νέα είσοδο προς αυτήν, που διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της νέας περιφερειακής οδού”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης:

Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Προϊσταμένη ΕΦΑ Μεσσηνίας

Χριστίνα Πιερροπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΦΑΜΕΣ

Βαρβάρα Βαλάκου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΦΑΜΕΣ

Εκπόνηση μελέτης φωτισμού: Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος

Υλοποίηση έργου:

Γενική επιμέλεια: Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Προϊσταμένη ΕΦΑΜΕΣ

Γενικός συντονισμός/Σχεδιασμός Υλοποίησης/Επίβλεψη: Δήμητρα Πίκουλα, Πολιτικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων & Μελετών ΕΦΑΜΕΣ

Επίβλεψη Υλοποίησης: Δημήτρης Κουβαράς, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΦΑΜΕΣ

Ομάδα επίβλεψης: Δρ. Μιχάλης Κάππας, Προϊστάμενος Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων ΕΦΑΜΕΣ, Ευτύχης Μπιτσάνης, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΦΑΜΕΣ.

Φωτισμοί: Γιώργος Παπανικολάου, ηλεκτρολόγος ΕΦΑΜΕΣ.

Τοπογραφική τεκμηρίωση: Βασίλης Πάνου/Γιώργος Ηλιόπουλος, Τοπογράφοι Μηχανικοί ΕΦΑΜΕΣ

Διοικητική Υποστήριξη: Αγγελική Γεωργακοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης ΕΦΑΜΕΣ.

Υπόλογος: Σταύρος Νηφάκος, Λογιστής ΕΦΑΜΕΣ.

Έτσι ήταν πριν τις παρεμβάσεις η είσοδος του Κάστρου Καλαμάτας που παρέπεμπε σε αλάνα ή χωμάτινη πλατεία: Αδιαμφισβήτητα, με την ανάπλαση έξω από την είσοδο, αφενός αξιοποιήθηκε ο χώρος και έγινε αισθητική αναβάθμισή του για τους δημότες και επισκέπτες του, ενώ και η προσθήκη του μικρού χώρου με έδρανα για παρουσιάσεις και διαλέξεις συγκαταλέγεται στα θετικά της ανάπλασης, που μαζί με τη φύτευση αρωματικών φυτών σε κηπάριο, ομόρφυναν την είσοδο του Κάστρου.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, όπως φαίνεται και στο σχέδιο, διακρίνουμε, δεξιά από την είσοδο του Κάστρου, σπιτάκι ως info kisk ή εκδοτήρια, αλλά και αριστερά τρεις κλίμακες (σκάλες) που οδηγούν σε πέργκολα, καθώς και ένα μικρό αλσύλλιο στα δεξιά της εισόδου, με περιπατητική διαδρομή και παγκάκια, που απουσιάζουν από το μέχρι τώρα ετοιμοπαράδοτο έργο

Ωστόσο, το έργο θα ήταν ολοκληρωμένο για το κοινό, εάν εξασφαλιζόταν και η πρόσβαση από την είσοδο και μετά του Κάστρου. Γιατί σκοπός είναι να έχουν πρόσβαση και τα άτομα με κινητικά προβλήματα εντός του κάστρου και όχι μέχρι την είσοδό του. Ο ανελκυστήρας για ΑμεΑ που προέβλεπε η μελέτη πότε θα υλοποιηθεί; Για το 2021 παραπέμπεται η περιμετρική φωταγώγηση των τειχών του Κάστρου. Τα έργα παραδίδονται στο κοινό, για να εξυπηρετείται, ολοκληρωμένα και όχι ημιτελή. Αλλιώς εξυπηρετούν την επικοινωνιακή φιέστα του εκάστοτε υπουργού.

 

Διαβάστε και αυτά:

150.000 ευρώ για την προστασία και ανάδειξη του Κάστρου Καλαμάτας

Έτσι θα γίνει η ανάδειξη του Κάστρου Καλαμάτας! Τι προβλέπει η μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων

 

To Top