Yποδομές

Έτσι θα γίνει η ανάδειξη του Κάστρου Καλαμάτας! Τι προβλέπει η μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Εκ νέου διαμορφώνεται η είσοδος στο Κάστρο Καλαμάτας, που περιλαμβάνει ράμπες για ΑμεΑ, αλλά και φύτευση του χώρου

Tα σχέδια αλλά και τη φιλοσοφία της ανάδειξης του Κάστρου Καλαμάτας δίνει στη δημοσιότητα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας μετά και την έγκριση του σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Πολιτισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για χρηματοδότηση του έργου με 150.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το έργο αφορά στην υλοποίηση μελέτης που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και αφορά την ανάδειξη και τον φωτισμό της περιοχής της εισόδου του Κάστρου, και θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑμεΑ

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του έργου θα εκπονηθεί η μελέτη για τον φωτισμό των υπολοίπων τμημάτων των τειχών του μνημείου και για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ


Όπως θα διαμορφωθεί η είσοδος του Κάστρου Καλαμάτας

Σκοπός του έργου είναι η ανάπλαση του ενιαίου πλέον (μετά την κατεδάφιση του ελαιοτριβείου πρώην ιδιοκτησίας Σπυρίδη) περιβάλλοντος χώρου της πύλης του κάστρου και των τειχών της νοτιοανατολικής πλευράς του εξωτερικού περιβόλου και η εκ νέου διαμόρφωση της πρόσβασης σ’ αυτό.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, οι επεμβάσεις θα γίνουν με στόχο την διευκόλυνση της εισόδου στο μνημείο, την αναβάθμιση του χαρακτήρα του και την αναψυχή των επισκεπτών.


Ο περιβάλλων χώρος και η είσοδος του Κάστρου σήμερα, παραπέμπει περισσότερο σε χωμάτινη πλατεία

ΜΙΚΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΕΔΡΑΝΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μεταξύ άλλων προτείνεται και η κατασκευή ενός μικρού χώρου με έδρανα, στον οποίο θα λαμβάνουν χώρα διαλέξεις και παρουσιάσεις στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και διάφορες παραστάσεις, εκδηλώσεις κ.λπ.
Η εξυγίανση των τειχών και η ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της πύλης και των τειχών της Ν.Α. πλευράς του εξωτερικού περιβόλου αποκαθιστά το φρουριακό χαρακτήρα του Κάστρου και αναβαθμίζει αισθητικά το μνημείο και την ευρύτερη περιοχή του.

Όπως επισημαίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο φωτισμός θα συμβάλλει στην ανάδειξη των αρχιτεκτονικών ιδιαιτεροτήτων της οχύρωσης, στη δημιουργία εμβληματικών εικόνων ορατών στον πολεοδομικό ιστό της πόλης αλλά και στη νέα είσοδο προς αυτήν, που διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της νέας περιφερειακής οδού.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Η είσοδος του Κάστρου το 1962, όπου διακρίνεται ράμπα στη μέση της σκάλας! [ΓΑΚ] Όταν τα Ανθεστήρια γίνονταν εντός του Κάστρου Καλαμάτας

Το Κάστρο δεσπόζει σε λόφο που υψώνεται απότομα στη βόρεια πλευρά της πόλης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της. Ο συγκεκριμένος λόφος έχει εξαιρετικά στρατηγική σημασία, καθώς αφενός εποπτεύει την εύφορη μεσσηνιακή πεδιάδα και αφετέρου ελέγχει τα ορεινά περάσματα του Ταϋγέτου προς την λακωνική ενδοχώρα. Επάνω και γύρω από τον λόφο, σύμφωνα με νεότερες απόψεις, προσδιορίζεται και η θέση της πόλης των αρχαίων Φαρών. Το κάστρο στη σημερινή του μορφή ανάγεται στην περίοδο της Φραγκοκρατίας (13ος αι.) ενώ έχει δεχθεί επεμβάσεις και ενισχύσεις τόσο από τους Ενετούς (τέλη 17ου αι.) όσο και από τους Οθωμανούς. Την επίπεδη κορυφή του περιτρέχει κατά τον άξονα Β-Ν το τείχος του εσωτερικού περιβόλου, ενώ μία δεύτερη ευρύτερη αμυντική γραμμή αναπτύσσεται στην ευπρόσβλητη ανατολική του πλευρά. Η πορεία του τείχους των δύο οχυρωματικών περιβόλων ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους. Τα τείχη είναι κατακόρυφα και δεν σώζονται οι επάλξεις. Στην ΒΑ γωνία του εσωτερικού περιβόλου, στο πιο απόκρημνο σημείο του λόφου, είναι κτισμένος ο οχυρός πύργος – καταφύγιο.


Φωτορεαλιστική απεικόνιση του φωτισμένου Κάστρου Καλαμάτας

Επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

Έτσι θα γίνει η ανάδειξη του Κάστρου Καλαμάτας! Τι προβλέπει η μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων
To Top