ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφιάλτης δίχως τέλος: 16 νεκροί και 6 αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες

TΡAΓΙΚΗ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Δύο ακόμη αγνοούμενους φτάνοντας πάλι τους έξι αναζητά από τα ξημερώματα η Πυροσβεστική, καθώς ενημερώθηκε τη νύχτα από την Αστυνομία για δήλωση εξαφάνισης ενός ακόμη κυνηγού και ενός ατόμου που τελευταία φορά τον είχαν δει κοντά στις καντίνες στην Μάνδρα.

Οι έρευνες της Πυροσβεστικής συνεχίζονται για τον εντοπισμό των έξι πλέον αγνοουμένων, τριών οδηγών από τρία διαφορετικά οχήματα, επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών, δύο κυνηγών στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς Σωτήρας Μάνδρας και του ατόμου που είχαν δει τελευταία φορά κοντά στις καντίνες.

Ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 16 από χθες με τον εντοπισμό του 50χρονου στο υπόγειο του σπιτιού του που πέρασε χείμαρρος από μέσα, στο Γεφυράκι Νέας Περάμου.

Από τους 16 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί οι 14.
23 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, από τους οποίους οι 11 παραμένουν στην παθολογική, την ορθοπεδική την καρδιολογική και την πνευμονολογική κλινική, ενώ οι υπόλοιποι 12 έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Διασωληνωμένη ωστόσο, παραμένει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μία γυναίκα άνω των 70 ετών, με συμπτώματα υποθερμίας και σοκ. Δεν είχε κατάγματα ή σοβαρά σπασίματα, μόνο επιπόλαια τραύματα και εκδορές, επισημαίνει ο διοικητής του Θριάσιου Νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Παλαιορούτης.

Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις ταυτοποιήσεις:

-Νεκρός 50χρονος άντρας εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες και ανασύρθηκε από το υπόγειο του σπιτιού του στο Γεφυράκι της Νέας Περάμου (περνούσε χείμαρρος μέσα από το σπίτι του και παρέμενε αγνοούμενος από την Τετάρτη)
Νεκρή γυναίκα εντοπίστηκε ίσως από ιδιώτες και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο (δεν εντοπίστηκε από Πυροσβεστική, Αστυνομία ή Λιμενικό)
– Νεκρός άνδρας 30-35 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στο 5-6 χλμ. Μάνδρας -Θηβών, στη Μάνδρα Αττικής
– Νεκρός άνδρας 70 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, στη Μάνδρα Αττικής (είναι το σπίτι που ο χείμαρρος πέρασε κυριολεκτικά μέσα από αυτό)
– Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα 95 ετών ανασύρθηκε από εσωτερικό χώρο επιχείρησης στην συμβολή Αγ. Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα Αττικής
Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Αγ. Σωτήρα, στη Μάνδρα Αττικής
– Νεκρός άνδρας περίπου 30 ετών ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στο 26 χλμ, της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μάνδρας –Θηβών
Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Ψαλίδι, στη Μάνδρα Αττικής
– Νεκρή γυναίκα 95 ετών ανασύρθηκε από οικία επί της οδού Στρατηγού Ρόκα στη Μάνδρα Αττικής
-Νεκρός άντρας περίπου 50 ετών ανασύρθηκε από το Λιμενικό στην θαλάσσια περιοχή του Λιμένα Ελευσίνας
– Νεκρός άντρας περίπου 80 ετών ανασύρθηκε από το Λιμενικό από την θαλάσσια περιοχή των ΕΛ.ΠΕ. στο Ασπρόπυργο-
– Νεκρός άντρας περίπου 45-50 ετών ανασύρθηκε από προαύλιο χώρο επιχείρησης στο 2–3 χλμ της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μάνδρας – Θηβών
– Νεκρός άντρας περίπου 60-65 ετών ανασύρθηκε από προαύλιο χώρο επιχείρησης, επί της οδού Λεωνίδα Στάμου στη Μάνδρα Αττικής
– Νεκρή γυναίκα 90 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικά της οικία της επί της οδού Αίαντος στη Μάνδρα Αττικής
– Νεκρός ηλικιωμένος άνδρας 89 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε μέσα από την οικία του επί της οδού Αγαμέμνονος στη Μάνδρα Αττικής
– Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα 82 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από το υπόγειο της οικίας της επί της οδού Κοροπούλη, στη Μάνδρα Αττικής.

750 ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

η Πυροσβεστική έχει μέχρι στιγμής λάβει 750 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς κατοίκων.
Τις τοπικές Πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική καθώς και από όμορους νομούς και στο σύνολό τους είναι πλέον 117 άντρες με 46 οχήματα, αφού αποδεσμεύτηκαν κάποιες δυνάμεις σε σχέση με χθες.
Συνολικά έχουν σχηματιστεί 56 σωστικά συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Σε επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής, λόγω και των καιρικών προγνώσεων.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ- ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ

Συνελήφθησαν χθες τέσσερις Ρομά για πλιάτσικο σε βάρος των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούσε στην περιοχή, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τέσσερις Ρομά που έκαναν πλιάτσικο σε επιχείρηση που επλήγη, την στιγμή που αφαιρούσαν ψυγεία και άλλες συσκευές.
Οι δράστες ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν ενώ οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν είναι υπεύθυνοι και για τυχόν άλλες παρόμοιες ενέργειες στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως ακριβώς γι αυτόν τον λόγο και επειδή έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους τέτοια κρούσματα, ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα ενισχύονται περαιτέρω οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται σε διάφορες περιοχές της χώρας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων με εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερα για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, αποφασίστηκε η μερική αναδιάταξη των δυνάμεων, που έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του σχεδιασμού των μέτρων της επετείου του εορτασμού του Πολυτεχνείου και αποδεσμεύτηκαν δυνάμεις για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Αυτό αποφασίστηκε τόσο για την παροχή βοήθειας και την μεταφορά πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο και ανάγκη όσο και για την περιφρούρηση των περιουσιών τους από επιτήδειους που λυμαίνονται την περιοχή και επιδιώκουν να κάνουν πλιάτσικο στα ρημαγμένα σπίτια και τις επιχειρήσεις.

Ήδη από την Τετάρτη, συνολικά επιχείρησαν 180 αστυνομικοί στην Μάνδρα και στην ευρύτερη περιοχή με 74 οχήματα και την νύχτα της Τετάρτης πραγματοποιούσαν περιπολίες 70 αστυνομικοί με 31 οχήματα, περιπολικά και συμβατικά της Ασφάλειας. Οι περιπολίες αυτές συνεχίζονται με ενισχυμένο προσωπικό και αμείωτους ρυθμούς.

OΡΓΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ

Να σημειωθεί ότι η Μάνδρα μελετάται διαχρονικά τις τελευταίες δεκαετίες ως το «κακό παράδειγμα». Ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις δηλαδή, που αποδεικνύει το πώς η ανθρώπινη παρέμβαση αποβαίνει μοιραία ή εγκληματική. Έτσι μελετήθηκε και πρόσφατα από φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε και πάλι το λεγόμενο Flash Flooding (σαν είδος «τσουναμιού»).

Τον Νοέμβριο του 1977, οι ακραίες καιρικές συνθήκες πλημμύρισαν ξανά σπίτια, καταστήματα και δρόμους. Τότε πνίγηκαν 40 άτομα. Το 1996 ξανά τα ίδια, αλλά τότε θρηνήσαμε δύο μόλις νεκρούς, συμπληρώνει η κυρία Κατερίνα, κάτοικος της οδού Κοροπούλη τα τελευταία 50 χρόνια. Αξίζει να προστεθεί ότι και το 2002, αλλά και το 2015, η περιοχή αντιμετώπισε ξανά πλημμυρικές απορροές του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, αλλά μόνο με υλικές ζημιές.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία για προσωρινή στέγαση των ανθρώπων που τα σπίτια τους «κατάπιαν» τα ορμητικά νερά στο κρουαζιερόπλοιο Aegean Queen. Το πλωτό διαθέτει 364 καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει 914 άτομα.

Τέλος να σημειωθεί ότι με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων, έπειτα από απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

ΠΗΓΗ:NEWS247

Εφιάλτης δίχως τέλος: 16 νεκροί και 6 αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες
To Top