ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: H λίστα με τις 17 χώρες – φορολογικούς παραδείσους

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) ενέκριναν τελικά τον πρώτο ευρωπαϊκό κατάλογο φορολογικών παραδείσων και μη συνεργαζόμενων δικαιοδοσιών, μετά από δύο χρόνια αγώνα ερευνών, επαφών και εσωτερικών διεργασιών. Ο κατάλογος περιέχει τρεις διαφορετικές διαβαθμίσεις.

Η βασική μαύρη λίστα της ΕΕ περιλαμβάνει τελικά 17 τρίτες χώρες, οι δεσμεύσεις των οποίων παραμένουν ανεπαρκείς. Μια δεύτερη «γκρίζα λίστα» δεσμεύσεων περιλαμβάνει 47 τρίτες χώρες οι οποίες ανέλαβαν την υποχρέωση να αλλάξουν τη φορολογική τους νομοθεσία υπό την πίεση της Ευρώπης. Τέλος, καταγράφονται και οι περιπτώσεις 8 χωρών που πλήττονται από τυφώνες θα αξιολογηθούν καλύτερα τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η μαύρη λίστα περιέχει τις κάτωθι 17 χώρες:

Αμερικανική Σαμόα
Μπαχρέιν
Μπαρμπάντος
Γρενάδα
Γκουάμ
Κορέα (Δημοκρατία)
ΕΔΠ Μακάο
Νησιά Μάρσαλ
Μογγολία
Ναμίμπια
Palau
Παναμάς
Αγία Λουκία
Σαμόα
Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Τυνησία
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η λίστα με τις 47 χώρες περιέχει τις ακόλουθες χώρες:

Κουρασάο, Χονγκ Κονγκ, Νέα Καληδονία, Ομάν, Κατάρ,Ταϊβάν, Τουρκία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Καβορδέλ, Φίτζι, Ιορδανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σουαζιλάνδη, Βιετνάμ, Μποτσουάνα, Κάβο Βέντε, Φίτζι, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Τζαμάικα, Ιορδανία, Μαλδίβες, Μαρόκο, Περού, Σουαζιλάνδη, Ταϊλάνδη, Ανδόρα, Αρμενία, Αρούμπα, Μπελίζε, Καβορντ, Νήσοι Κουκ, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Ελβετία,το νησί Λαμπουάν, Βερμούδες, Νήσοι Κέιμαν, Γκέρνσεϊ, Νήσος Μαν, Τζέρσεϋ, Βανουάτου, Νήσοι Φερόε, Γροιλανδία, Ναουρού, Νιούε.

Κατά την Κομισιόν, η ίδια η ύπαρξή του καταλόγου αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Ωστόσο, κατά την Κομισιόν, επειδή είναι ο πρώτος κατάλογος της ΕΕ, «παραμένει ανεπαρκής απάντηση στην κλίμακα φοροδιαφυγής παγκοσμίως».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, με δηλώσεις του μετά το ECOFIN κάλεσε τους Υπουργούς Οικονομικών «να αποφύγουν οποιαδήποτε αφέλεια όσον αφορά τις δεσμεύσεις».

«Οι χώρες που έχουν αναλάβει δεσμεύσεις πρέπει να αλλάξουν το φορολογικό τους νόμο το συντομότερο δυνατό. Καλώ τους Υπουργούς να συμφωνήσουν γρήγορα για αποτρεπτικές εθνικές κυρώσεις. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση σε όλες αυτές τις χώρες. Δεν πρέπει να δεχόμαστε τον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό και την αδιαφάνεια», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος δήλωσε ακόμα ότι η δημοσίευση του καταλόγου και των δεσμεύσεων αποτελεί μια πρώτη νίκη για διαφάνεια. «Η κοινή γνώμη, τα εθνικά κοινοβούλια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ΜΚΟ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα είναι σε θέση να κρίνουν τη διαδικασία, τα ονόματα που αναφέρονται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», σημείωσε.

«Η Ευρώπη έχει κάνει ένα βήμα μπροστά, αλλά η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη. Προς τούτο, αναμένω από τα κράτη μέλη να καθορίσουν ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα: σε τρεις μήνες, θα πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση των χωρών που επλήγησαν από τυφώνες. Σε έξι μήνες, θα πρέπει να επανεξετάσουμε όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Οι φορολογικοί παράδεισοι δεν πρέπει να γλιστρήσουν από την οθόνη ραντάρ της Ευρώπης. Οι χώρες που δεν βρίσκονται στη μαύρη λίστα θα απομακρυνθούν πλήρως από τη λίστα μόλις εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους», σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, επεξηγώντας τη διαδιακασία και κατέληξε λέγοντας πως «ως Ευρωπαίος πολίτης, συμμερίζομαι τις προσδοκίες εκείνων που ελπίζονταν περισσότερο. Τους λέω, ας πάρουμε αυτή τη λίστα για αυτό που είναι: ένα πρώτο βήμα. Και ας συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση μαζί, στα κράτη μέλη και στις τρίτες χώρες».

Πηγή: real.gr

ΕΕ: H λίστα με τις 17 χώρες – φορολογικούς παραδείσους
To Top