ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μηνιαία Επιδότηση για ίντερνετ σε 72.000 πρωτοετείς φοιτητές-Δείτε τα πακέτα

ΑΠΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ 80% ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΕΤΗ

Τη μηνιαία επιδότηση για την παροχή πρόσβασης στο ίντερνετ σε 72.000 πρωτοετείς φοιτητές, που θα εγγραφούν φέτος στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ανακοίνωσαν από κοινού ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στην αίθουσα «Έλλη Παππά», του υπουργείου Παιδείας, σε ειδική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από τις 09.30 σήμερα το πρωί, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής 2017.

Η δωρεάν παροχή θα έχει ισχύ ενός έτους και θα επαναλαμβάνεται στο εξής, κάθε χρόνο για όλες τις επόμενες στρατιές νεοεισαχθέντων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή, η χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας προέρχεται από κονδύλια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενώ προβλέπεται ότι θα καλύπτει το 80% του κόστους σύνδεσης για κάθε φοιτητή.

Εγγραφή στην πλατφόρμα eury-where.gr

Πρακτικά, ο κάθε φοιτητής θα μπορεί να εισέρχεται στην πλατφόρμα eury-where.gr (ιστοσελίδα για την ευρυζωνική διασύνδεση φοιτητών), να εγγράφεται στο μητρώο και να αποκτά τα δωρεάν 5 ευρώ ανά μήνα για τη χρήση ίντερνετ, με διάρκεια 12 μηνών, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2017. Η παροχή αφορά αυστηρά σε όσους εγγράφονται για πρώτη φορά σε εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017.
Στην προσπάθεια του επιπλέον χαμηλού κόστους υπηρεσιών ίντερνετ μάλιστα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κατά την συνέντευξη Τύπου, κάλεσε όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, να παρέχουν ακόμη χαμηλότερες τιμές στο σύνολο του παγίου σύνδεσης σε όλους τους πρωτοετείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φορέας της πρότασης είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) και Φορέας Υλοποίησης της Δράσης, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ).
“Δεν χρησιμοποιούμε λεφτά των φορολογουμένων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό”, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κατά την συνέντευξη Τύπου.

Πώς εξαργυρώνονται τα κουπόνια του δωρεάν ίντερνετ

Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να εκτυπώνει τον μοναδικό κωδικό του κουπονιού που του αντιστοιχεί ή να επιλέγει να τον λάβει στο e-mail/κινητό του.

Στη συνέχεια, θα έχει τη δυνατότητα να αναζητά τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς και το δίκτυο εξουσιοδοτημένων συνεργατών τους και να εντοπίζει τις προσφορές που τον ενδιαφέρουν.

Στο κατάστημα ο δικαιούχος προσέρχεται με το προσωπικό του κουπόνι (σε εκτυπώσιμη ή ηλεκτρονική μορφή) και με την αστυνομική του ταυτότητα/διαβατήριο. Ο υπάλληλος του τηλεπικοινωνιακού παρόχου ή ο εξουσιοδοτημένος συνεργάτης του με δικαίωμα σύναψης τηλεπικοινωνιακού συμβολαίου, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης, ελέγχει τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και αν το κουπόνι έχει ήδη εξαργυρωθεί.

Ο δικαιούχος επιλέγει την προσφορά ευρυζωνικών υπηρεσιών της προτίμησής του και το κατάστημα καταχωρίζει την παραγγελία του μαζί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο Πληροφοριακό Σύστημα της Δράσης.

Τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν σε εμφανές σημείο τον μοναδικό κωδικό κουπονιού του δικαιούχου, καθώς και το μοναδικό κωδικό παραγγελίας. Παραστατικό που δεν φέρει το σωστό κωδικό κουπονιού και κωδικό παραγγελίας δεν θα είναι επιλέξιμο από τη Δράση.

Πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δικαιούχος θα πρέπει να υπογράψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα εκδοθούν και θα εκτυπωθούν στο κατάστημα από το Πληροφοριακό Σύστημα της δράσης (ενδεικτικά: δελτίο παραγγελίας), καθώς και από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ενδεικτικά: τηλεπικοινωνιακό συμβόλαιο, δελτίο αποστολής – τιμολόγιο απαιτούμενου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, κ.λπ.).
Οι δικαιούχοι που εξαργύρωσαν το κουπόνι τους θα μπορούν να ελέγχουν στο Πληροφοριακό Σύστημα της δράσης, εάν ο κωδικός κουπονιού αντιστοιχεί στο προϊόν (ευρυζωνική σύνδεση) που πράγματι επέλεξαν και προμηθεύτηκαν.

Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα πακέτα του επιχορηγούμενου internet για πρωτοετείς φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Τα πακέτα ξεκινούν από μηδενική χρέωση και έχουν μικρές επιβαρύνσεις για τις πολύ μεγάλες ταχύτητες.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ“Η εξοικείωση και η δυνατότητα πρόσβασης των φοιτητών στο διαδίκτυο είναι αυτονόητη”, είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Νίκος Παππάς, ενώ ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους φορείς για την εντατική προετοιμασία, ώστε να καταστεί η πρωτοβουλία εφικτή και υλοποιήσιμη από 1/10/2017.

Γαβρόγλου: Ανάγκη εξορθολογισμού των 200 εκατ. ευρώ της φοιτητικής μέριμνας

“Αυτή η ανακοίνωση έρχεται μία μέρα μετά τη συμβολική ημέρα της ανακοίνωσης των βάσεων. Ήταν μία χρονιά περίπλοκή, όπως είναι κάθε φορά και χτες έκλεισε ο κύκλος του 2017″, σημείωσε κατά την ομιλία του ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και επεσήμανε: ” Ένα από τα θέματα που ανοίγουμε από σήμερα και θα λυθεί μακροχρόνια είναι αυτό της φοιτητικής μέριμνας.
Ενώ υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες και πολλές από αυτές δεν είναι γνωστές στην κοινωνία, υπάρχουν άλλες που χρειάζονται ριζική αντιμετώπιση. Αντιμετώπιση στην κατεύθυνση της βελτίωσης. Για παράδειγμα, οι πόροι που δαπανώνται για τη σίτιση, τη μεταφορά των φοιτητών στα ΜΜΜ, το στεγαστικό επίδομα και τα συγγράμματα αγγίζει τα 200.000.000 ευρώ.
Θεωρούμε ότι αυτό το ποσό πρέπει να ορθολογικοποιηθεί και να αλλάξει ο τρόπος που είναι δομημένο”.
Την ίδια στιγμή, για τη δωρεάν παροχή ίντερνετ σε πρωτοετείς φοιτητές, δήλωσε: “Το Διαδίκτυο κρύβει δυνατότητες και αξίες. Δεν είναι μόνο ένα εργαλείο. Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι ακριβώς ουδέτερες. Οπότε και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την αλλαγή που έχουν επιφέρει στον έντυπο λόγο. Ζούμε άλλωστε σε περίοδο ριζικών ανακατατάξεων, με αναπροσδιορισμό της δημόσιας ζωής συνολικά” και προανήγγειλε νέο πακέτο πρωτοβουλιών που θα ανακοινωθούν σύντομα προς την κατεύθυνση αυτή.
Παρομοίασε μάλιστα τη παροχή δωρεάν ίντερνετ ως “δώρο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής”, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει από την πλευρά του, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

To Top