Παιδί

“Λαχανόκηποι στα σχολεία”: Έρχονται από Σεπτέμβριο σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας

Από το σχολικό έτος 2025-2026, εισάγεται στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία όλης της χώρας ένα καινοτόμο μάθημα που θα πραγματοποιείται εκτός της σχολικής αίθουσας, με επίκεντρο τη δημιουργία και φροντίδα σχολικών λαχανόκηπων

“Λαχανόκηποι στα σχολεία: με κριτική σκέψη και όραμα συνεργαζόμαστε, χαιρόμαστε, δημιουργούμε», αναφέρεται στο εξαιρετικά επείγον έγγραφο που απέστειλε η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σε όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Σύμφωνα με αυτό καλούνται οι διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν το Υπουργείο για τις διαστάσεις των σχολικών αυλών τους και τα παρτέρια που επιθυμούν να τοποθετήσουν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

“Η σημαντικότερη ίσως πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο σημερινός πολίτης, αναλαμβάνοντας υπεύθυνα δράση και πρωτοβουλίες σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον είναι η κλιματική κρίση.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μαθητών και μαθητριών μας να καταστούν ενεργοί πολίτες οι οποίοι θα συμβάλουν στην επίτευξη των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και στη δημιουργία ενός δίκαιου, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα, το ελληνικό σχολείο, μεταξύ άλλων, να είναι χώρος βιωματικής εκπαίδευσης για την αειφορία.

Για το σκοπό αυτό, το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α τη σχολική χρόνια 2025-26 υλοποιεί στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία το πρόγραμμα «Λαχανόκηποι στα σχολεία: με κριτική σκέψη και όραμα συνεργαζόμαστε, χαιρόμαστε, δημιουργούμε».
Οι σχολικοί λαχανόκηποι, σκοπό έχουν, να συμβάλλουν στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη αλλά και στην καλλιέργεια αντιλήψεων, στάσεων και αξιών, καθώς και να ενσωματωθούν στις καθημερινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών και των μαθητριών μας στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία υπηρετώντας τις σύγχρονες παιδαγωγικές, επιστημονικές, κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές πρακτικές και να λειτουργήσουν ως εργαστήρια βιώσιμης
ανάπτυξης.
Μέσω των δραστηριοτήτων στο χώρο του σχολικού κήπου αναμένεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα, την κατανόηση της σχέσης αιτίας αποτελέσματος, την επιστημονικότητα, την ομαδικότητα,τη συνεργασία, επιτρέποντας σε κάθε παιδί να συμμετέχει ενεργά και να εφαρμόζει βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητα του.

Με την ενασχόληση τους με τον σχολικό κήπο οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν να καλλιεργούν σπόρους στο θερμοκήπιο, να μεταφυτεύουν στα παρτέρια του σχολικού κήπου τα μικρά φυτά, να κάνουν κομποστοποίηση, να καταπολεμούν ασθένειες που προσβάλουν τα φυτά τους με φυσικό τρόπο, να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για την καταπολέμηση ασθενειών των φυτών (καλά έντομα), να καλλιεργούν τα φυτά τους και να τα φροντίζουν μέχρι να έρθει η εποχή της συγκομιδής που θα τα μαζέψουν και θα τα δοκιμάσουν ετοιμάζοντας γεύματα (λαχανικά για σαλάτες, πατάτες, ντομάτες, φράουλες, κ.τ.λ.) αλλά και να τα συντηρήσουν.

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες συνειδητοποιούν ότι η συμβολή καθενός και καθεμίας στο άμεσο και τοπικό τους περιβάλλον είναι σημαντική, και ότι με τη δική τους στάση και δράση μπορούν να επέλθουν μικρές και μεγαλύτερες αλλαγές, ιδίως ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για έναν κόσμο πιο όμορφο, πιο δίκαιο περισσότερο φιλικό και ανθρώπινο.

Για την υλοποίηση της δράσης το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α θα προμηθεύσει στα σχολεία τα οποία επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μεταλλικά παρτέρια οβάλ, διαστάσεων: 150 εκ. μήκος, 80 εκ. πλάτος, 45 εκ. ύψος, καθώς επίσης, χώμα σε αντίστοιχο όγκο με τα παρτέρια, ένα μικρό μεταλλικό θερμοκήπιο, φτυαράκια κηπουρικής, σετ σπόρων για τις πρώτες καλλιέργειες και ποτιστήρια.

Για τον καλύτερο προγραμματισμό της δράσης, παρακαλούνται οι προϊστάμενοι/προϊσταμένες των
νηπιαγωγείων και οι διευθυντές/διευθύντριες των δημοτικών σχολείων που επιθυμούν να συμμετέχουν στη
δράση, να συμπληρώσουν τον επισυναπτόμενο πίνακα καταγράφοντας τις διαστάσεις της αυλής του
σχολείου σε τετραγωνικά μέτρα (κατά προσέγγιση) και τον προτεινόμενο αριθμό των παρτεριών που θα
μπορούσαν να τοποθετηθούν, έως την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των παρτεριών που αντιστοιχούν σύμφωνα με τον αριθμό μαθητών όπως παρουσιάζονται στον συνημμένο πίνακα αλλά και τα διαθέσιμα τετραγωνικά.

Οι ΔΙΠΕ στη συνέχεια να αποστείλουν συγκεντρωτικά τους πίνακες στο mail spudonpe@minedu.gov.gr έως την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 με κοινοποίηση στις οικείες ΠΔΕ. Για την υλοποίηση του προγράμματος «Λαχανόκηποι στα σχολεία: με κριτική σκέψη και όραμα συνεργαζόμαστε, χαιρόμαστε, δημιουργούμε», θα αποσταλούν στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία
οδηγίες υποστήριξης της δράσης”, καταλήγει η σχετική επιστολή της Υπουργού Παιδείας.

Διαβάστε και αυτό:

Με επιτυχία η δράση “Υιοθετώ έναν σπόρο”: Σχολικοί λαχανόκηποι και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας από τους μικρούς μαθητές!

To Top