ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Μεσσήνης: Αυτοί είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι από 1η Ιανουαρίου 2018

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ- ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ- ΔΥΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ- ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ

Ποιες είναι αρμοδιότητές τους έως και το 31/8/2019

Τους νέους αντιδήμαρχους ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης. Οι νέοι αντιδήμαρχοι αναλαμβάνουν καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου του 2018 έως και το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, δηλαδή στις 31 Αυγούστου του 2019.

Οι ανακοινώσεις εκ μέρους του δημάρχου έγιναν σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, καθώς υπήρξε η παραίτηση (από τις 21/12/2017) του μέχρι πρότινος αντιδήμαρχου Νίκου Ξαρχάκου, που για προσωπικούς λόγους δεν θα συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντά του ως αντιδήμαρχος, παρά την αντίθετη επιθυμία του δημάρχου να συνεχίσει.
Αλλά και η παραίτηση (από 13/12/2017) του αντιδημάρχου Χρίστου Χριστόπουλου. Και οι δύο παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές από τον δήμαρχο Μεσσήνης.

ΤΣΩΝΗΣ ΓΙΑ ΞΑΡΧΑΚΟ:”ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΠΕΙΣΩ-Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ”

Ο δήμαρχος Μεσσήνης ξεκινώντας την τοποθέτησή του για τις αλλαγές των αντιδημάρχων μίλησε με θερμά λόγια για τον Νίκο Ξαρχάκο, τον οποίο χαρακτήρισε ως “αναπτυξιακό συμπορευτή, φίλο μου, με τον οποίο ενώσαμε αγωνίες και αγώνες”. Ο Γιώργος Τσώνης φανερά συγκινημένος για τη δύσκολη αυτή απόφαση- όπως φάνηκε- αποδέχτηκε με βαριά καρδιά την προσωπική απόφαση του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου Νίκου Ξαρχάκου, δηλώνοντας πως “οφείλω να σεβαστώ την απόφαση παραίτησης αλλά ο Νίκος Ξαρχάκος θα παραμείνει αυτοδιοικητικός συνεργάτης, προσωπικός μου φίλος, αρωγός αυτής της προσπάθειας και για τώρα και για το μέλλον”.
“Θα προσπαθήσω να τον μεταπείσω”, δήλωσε ο δήμαρχος “γιατί ναι μεν δεν περισεύει κανείς, αλλά όταν αναφερόμαστε στον Νίκο, η παρουσία του είναι απαραίτητη”.

“Στην αυτοδιοίκηση σημασία μπορεί να έχει η διαδρομή, αλλά στόχος είναι ο προορισμός”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μεσσήνης ενώ κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό της έως τώρα θητείας του έκανε λόγο για “ανατρεπτικές περιπέτειες, στην αρχή της θητείας του, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε στο μέλλον”.

“ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ”

Ο δήμαρχος Μεσσήνης ευχαρίστησε τους μέχρι πρότινος συνεργάτες του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους νέους συνεργάτες, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιλογές του στους ειδικούς συνεργάτες δεν είναι προσωπικό θέμα, αλλά αναπτυξιακό και αυτοδιοικητικό”.

Tι δήλωσε ο Νίκος Ξαρχάκος

“Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ”

“Η αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται τόσους πολλούς επαγγελματίες. Χρειάζεται ανθρώπους με όρεξη για προσφορά. Είμαι ήδη τρεις θητείες στην αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι αυτός ο κύκλος της προσφοράς στην αυτοδιοίκηση για μένα έχει κλείσει”, δήλωσε μεταξύ άλλων συγκινημένος ο Νίκος Ξαρχάκος. Ταυτόχρονα επεσήμανε πως θα είναι διαρκώς παρών στα πράγματα του Δήμου Μεσσήνης και “θα το διαπιστώσετε αυτό από την παρουσία μου στα Δημοτικά Συμβούλια”. “Θέλω να δώσω την ευκαιρία και σε νέους ανθρώπους να δοκιμαστούν… Εγώ θα είμαι μαζί με τον δήμαρχο Γιώργο Τσώνη μέχρι και τις επόμενες εκλογές”.

 

 

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΩΝΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ 27-12-2017

ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΡ. ΠΡΩΤ.:30292

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Αντικατάσταση και ορισμός Αντιδημάρχων.

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης

Έχοντας υπόψη:

 1. Τα άρθρο 59 και 282 παρ. 16 του Ν.3852/2010.

 2. Την υπ’ αριθ. 15150/15-04-2015 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Πρωτοβάθμιοι και Δευτεροβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας με το Ν. 3852/2010» όπως ισχύει.

 3. Την υπ’ αριθ. 1/2015 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας.

 4. Το από 18-01-2015 πρωτόκολλο ορκωμοσίας της Δημοτικής Αρχής που προέκυψε με την ανωτέρω απόφαση.

 5. Τα επίσημα πληθυσμιακά δεδομένα της τελευταίας απογραφής έτους 2011 (αποφ. 2891/15-03-2013 ΦΕΚ Β’ 630) για τον Δήμο Μεσσήνης, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 23.885 κατοίκους.

 6. Το γεγονός ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει οχτώ (8) Δημοτικές Ενότητες.

 7. Τον Ο.Ε.Υ. του Δήμου Μεσσήνης (ΦΕΚ 1917/τ.Β’/08-09-2015)

 8. Τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 4483/2017 (ΦΕΚ 107/Α/31-07-2017) «αντιμισθία Αντιδημάρχων»

 9. Τις 3968/28-02-2017 και 4659/07-03-2017 αποφάσεις Δημάρχου Μεσσήνης «ορισμός Αντιδημάρχων».

 10. Την 29463/13-12-2017, παραίτηση του κ., Χριστόπουλου Χρίστου του Σταύρου, από τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου.

 11. Την 29532/13-12-2017 απόφαση Δημάρχου Μεσσήνης περί αποδοχής της παραίτησης του Αντιδημάρχου κ., Χριστόπουλου Χρίστου του Σταύρου, από τα καθήκοντα του από 14-12-2017.

 12. Την με αρ. πρωτ. 301317/21-12-2017, παραίτηση του κ. Ξαρχάκου Νικολάου του Δημητρίου, από τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου.

 13. Την 30233/27-12-2017 απόφαση Δημάρχου Μεσσήνης «αποδοχή παραίτησης του Αντιδημάρχου, Ξαρχάκου Νικολάου του Δημητρίου, αντίστοιχα, από τα καθήκοντα του από 01-01-2018.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Α. Ορίζει Αντιδημάρχους του Δήμου Μεσσήνης, με θητεία, εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, δηλαδή με θητεία από 01-01-2018 (εφόσον η δημοσίευση της παρούσης προηγηθεί της 01-01-2018) έως τις 31-08-2019, τους Ξενόγιαννη Νικόλαο του Βασιλείου, και Χονδρό Νικόλαο του Σταύρου.

Β. Τροποποιεί τις 3968/28-02-2017 και 4659/07-03-2017 προηγούμενες αποφάσεις Δημάρχου Μεσσήνης «ορισμός Αντιδημάρχων», ως προς τις αρμοδιότητες, και μεταβιβάζει συνολικά τις αρμοδιότητες σε όλους τους Αντιδημάρχους και συγκεκριμένα όπως παρακάτω:

 1. Στον Αντιδήμαρχο, Ξενόγιαννη Νικόλαο του Βασιλείου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:

 • της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών και συγκεκριμένα τις αρμοδιότητες του Τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωτεχνικών Υπηρεσιών. και του Τμήματος Κίνησης Οχημάτων και Μηχανημάτων.

 • τις αρμοδιότητες σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας & διά βίου μάθησης, της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 1. Στον Αντιδήμαρχο, Νικολόπουλο Αντώνιο του Κωνσταντίνου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:

 • της Δ/νσης των Οικονομικών Υπηρεσιών, εκτός των αρμοδιοτήτων της ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων, του Τμήματος Εσόδων Περιουσίας, Αδειοδοτήσεων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων.

 1. Στον Αντιδήμαρχο Γεωργακόπουλο Κωνσταντίνο του Γεωργίου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:

 • της Δ/νσης των Διοικητικών Υπηρεσιών.

 • της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών και συγκεκριμένα τις αρμοδιότητες του Τμήματος Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών, και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.

 1. Στον Αντιδήμαρχο, Χονδρό Νικόλαο του Σταύρου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:

 • του Τμήματος Διοίκησης Παιδικών Σταθμών, της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων,

 • τις αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας & διά βίου μάθησης, του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας & διά βίου μάθησης, της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων,

 • τις αρμοδιότητες σε θέματα Αθλητισμού και νέας Γενιάς και Απασχόλησης, του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού και νέας Γενιάς και Απασχόλησης, της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων,

 1. Στην Αντιδήμαρχο Παναγοπούλου – Μπρακουμάτσου Γεωργία του Κωνσταντίνου στην οποία παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:

 • της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, εκτός του Τμήματος Συντήρησης Υποδομών και άμεσης επέμβασης.

 • του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Οργάνωσης, Διαφάνειας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) & Τουρισμού,

 • τις αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Απασχόλησης, της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 1. Στον Αντιδήμαρχο, Τράκα Ανδρέα του Νικολάου στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:

 • του Τμήματος Συντήρησης Υποδομών και άμεσης επέμβασης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

 1. Στον Αντιδήμαρχο, Καρύδη Χρήστο του Δημητρίου στον οποίο δεν παρέχεται αντιμισθία λόγω επιλογής από τον ίδιο των αποδοχών της οργανικής του θέσης, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:

 • Του Γραφείου ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων, της προστασίας του καταναλωτή και της χορήγησης αδειών εμπορικών και γενικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, του Τμήματος Εσόδων Περιουσίας, Αδειοδοτήσεων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών

 • Του Αυτοτελές Τμήματος της Δημοτικής Αστυνομίας

Γ. Οι ανωτέρω κατά την διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δ. Όταν ο Δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντα του ορίζεται να ασκεί η Αντιδήμαρχος κ. Παναγοπούλου – Μπρακουμάτσου Γεωργία του Κωνσταντίνου που αναπληρώνει το Δήμαρχο.

Ε. Οι ανωτέρω Αντιδήμαρχοι εξουσιοδοτούνται για την υπογραφή όλων των εγγράφων αρμοδιότητας τους.

ΣΤ. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα του νομού, και να αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΩΝΗΣ

To Top