ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Καλαμάτας: Ανακοίνωση με αιχμές για τη φιλοξενία των μεταναστών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Δήμος Καλαμάτας σχετικά με την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών που κατά διαστήματα καταφθάνουν στην περιοχή μας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα με αφορμή και την τελευταία άφιξη 61 μεταναστών- στην πλειοψηφία τους από το Πακιστάν- στο Λιμάνι της Καλαμάτας, η Δημοτική Αρχή αναφέρει ότι ο Δήμος τούς φιλοξενεί μεν στο κτήριο της πρώην Σχολής Νοσηλευτικής στο νέο Δημαρχείο, δηλώνει δε ότι σύντομα -όπως και είναι προγραμματισμένο- θα ξεκινήσουν στο κτήριο εργασίες ανακατασκευής του, ώστε να στεγάσει τις Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ.

Γεγονός που σημαίνει ότι και το τελευταίο κτήριο του Δήμου που είχε τεθεί ως λύση ανάγκης για την προσωρινή στέγαση των μεταναστών παύει πλέον να είναι διαθέσιμο.

Αυτό φέρνει νέο “πονοκέφαλο” τόσο στον Δήμο Καλαμάτας, όσο και στην Κυβέρνηση αφού το σίγουρο είναι ότι οι μεταναστευτικές ροές προς Ιταλία δεν πρόκειται να σταματήσουν, η Μεσσηνία αποτελεί πέρασμα στο δύσκολο ταξίδι των μεταναστών για τη βόρεια κυρίως Ευρώπη, και άμεσα πρέπει να βρεθεί μια λύση στέγασης των ανθρώπων αυτών πριν την επόμενη “καραβιά”.

Επιπλέον, ο Δήμος Καλαμάτας είναι πάντα ο τελικός αποδέκτης των “κυμάτων” των μεταναστών, είτε αυτοί βρίσκονται ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου, νότια στη θάλασσα των Κυθήρων, είτε δυτικά και ανοιχτά της Πύλου.
Θέμα που επανειλημμένως έχει θίξει ο ίδιος ο δήμαρχος με δηλώσεις του, εκφράζοντας έντονα τη δυσαρέσκειά του, εννοώντας ουσιαστικά ότι η εύκολη λύση είναι η προσωρινή φιλοξενία τους στην πόλη της Καλαμάτας

Προτού, λοιπόν, βρεθούμε πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να αποφασίσουν άμεσα τι μέλλει γενέσθαι με την προσωρινή στέγαση αυτών των ανθρώπων, και να μην καταλήξουν πάλι οι μετανάστες “μπαλάκι” από τον έναν δήμο στον άλλο.

Όσον αφορά τώρα στους 61 μετανάστες, ο Δήμος Καλαμάτας έχει αναλάβει τη σίτισή τους, τα φάρμακα που ενδεχομένως χρειάζονται και τον ρουχισμό τους με κονδύλια από τον δημοτικό προϋπολογισμό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας επί του θέματος:

“Το σκάφος που τους μετέφερε, εντοπίσθηκε 40 μίλια νοτιοδυτικά της νήσου Βενέτικο, από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εδρεύει στην Πύλο. Για ανεξήγητο λόγο, όμως, οι παράνομοι μετανάστες ήλθαν στην Καλαμάτα. Το θέμα υποδοχής και προσωρινής τους στέγασης διαχειρίσθηκε ο Δήμος Καλαμάτας, με τους αιρετούς του, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και εθελοντές.
Οι παράνομοι μετανάστες φιλοξενούνται προσωρινά στο κτήριο της πρώην Νοσηλευτικής Σχολής, στο νέο Δημαρχείο, το οποίο παρεχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας. Σημειώνεται ότι στο κτήριο αυτό, που προορίζεται για τη στέγαση της ΔΕΥΑΚ, σύντομα θα αρχίσουν εργασίες εκτεταμένης ανακατασκευής.
Για την προσωρινή διαμονή των μεταναστών και τη σίτισή τους μερίμνησαν οι Αντιδήμαρχοι Παύλος Μπουζιάνης και Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Βασίλειος Χαντζής και στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας.
Σήμερα, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, έγινε συνεννόηση με εκπροσώπους του τοπικού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ώστε οτιδήποτε είναι αναγκαίο από πλευράς σίτισης, φαρμάκων, ρουχισμού να το καλύψει ο Δήμος από το Δημοτικό Προϋπολογισμό”.

Μ.Π.

Δήμος Καλαμάτας: Ανακοίνωση με αιχμές για τη φιλοξενία των μεταναστών
To Top