ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Δικηγόροι και Διαμεσολαβητές μαζί για την επιτυχία της διαμεσολάβησης”

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών μετά και τη σημερινή αποχή των δικηγόρων της χώρας-πλην Αθηνών- για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

“Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών, διακηρύσσοντας για μια ακόμη φορά την πάγια θέση του για την κοινωνική χρησιμότητα της υποχρεωτικής προσπάθειας επίλυσης με διαμεσολάβηση πριν την προσφυγή στα δικαστήρια αναφέρει πως:

1-Η απόφαση για αποχή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που αποτυπώνει ανησυχία και όχι άρνηση επιβεβαιώνει περίτρανα την πλήρη αποτυχία του προηγούμενου νόμου και των μέχρι σήμερα ενεργειών προώθησης του θεσμού να ενημερώσουν αποτελεσματικά τους Έλληνες δικηγόρους για την αξία και την αποτελεσματικότητα της διαμεσολάβησης και τον κεντρικό ρόλο τους στη διαδικασία.

2-Η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να μη συμμετάσχει στη συμβολική αποχή ανοίγει το δρόμο για μια ψύχραιμη και ουσιαστική συζήτηση την επόμενη μέρα με όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας που θα θέσει τις βάσεις για την αποτελεσματική αξιοποίηση της διαμεσολάβησης και την ενσωμάτωσή της ως επιπλέον επιλογής στις καθημερινές υπηρεσίες των σύγχρονων ελλήνων δικηγόρων.

3-Οι αναφορές περί «ιδιωτικοποίησης της δικαιοσύνης» που έχουν εκφραστεί δημόσια όπως ήταν αναμενόμενο κατέπεσαν και εξέθεσαν ανεπανόρθωτα όσους τις υποστήριξαν, αφού όλοι γνωρίζουν πως η δικαιοσύνη απονέμεται αποκλειστικά στις αίθουσες της δικαιοσύνης από τους εξαιρετικού επιπέδου έλληνες δικαστές, τους οποίους η διαμεσολάβηση μπορεί να αποφορτίσει από έναν όγκο χιλιάδων υποθέσεων κάνοντας ποιοτικότερες τις συνθήκες μέσα στις οποίες εκτελούν το λειτούργημά τους.

4-Ο συμφιλιωτικός χαρακτήρας της διαμεσολάβησης προσκαλεί για συναίνεση και όχι για πολιτική διαφωνία στις διατάξεις που την αφορούν. Είναι ευκαιρία για όλες τις πολιτικές παρατάξεις να προσθέσουν την υπογραφή τους κάτω από έναν θεσμό που αλλάζει το τοπίο στην επίλυση των διαφορών.

5-Η μεγάλη ωφελημένη της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης θα είναι η ελληνική κοινωνία που θα δει δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις να επιλύονται απλά & οικονομικά αλλά και οι πολίτες που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια διαδικασία που θα τους δίνει τη μοναδική δυνατότητα να επιτυγχάνουν συμφωνία με ισχύ δικαστικής απόφασης μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

6-Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών, συνεπής στην πάγια θέση του υπέρ της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, συνεχίζει την πανελλήνια καμπάνια με τίτλο «Γνωρίστε τη Διαμεσολάβηση» και καλεί όλους τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των μελών τους και της ελληνικής κοινωνίας.

7-Κάθε μεγάλη αλλαγή αντιμετωπίζεται από αυτούς που αντιδρούν σε 4 στάδια. Στο πρώτο τη λοιδορούν. Στο δεύτερο την πολεμούν. Στο τρίτο αρχίζουν να τη συζητούν. Και στο τέταρτο δηλώνουν πως πάντα την πίστευαν. Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα δοκιμαστεί στην πράξη και θα πετύχει. Αν απαιτηθούν αλλαγές είμαστε εδώ να τις κάνουμε. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά”.

“Δικηγόροι και Διαμεσολαβητές μαζί για την επιτυχία της διαμεσολάβησης”
To Top