ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Καλαμάτας: “Πιστοποιητικά ναι, μεταβολές όχι στο Δημοτολόγιο έως την Παρασκευή”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, από σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 έως και την Παρασκευή 19 του μήνα δεν θα διενεργείται καμία ενημέρωση των Δημοτολογίων.

Κατά την περίοδο αυτή θα είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικών με τα υπάρχοντα έως τότε στοιχεία, θα είναι όμως αδύνατη η καταχώριση οποιασδήποτε μεταβολής, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, το Ληξιαρχείο θα εργασθεί κανονικά κατά την παραπάνω περίοδο.

Ο λόγος της ολιγοήμερης αυτής μη πλήρους λειτουργίας του Δημοτολογίου είναι η προετοιμασία του ηλεκτρονικού συστήματος για τη μετάβαση της Δημόσιας Διοίκησης στη νέα εποχή της ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των δημόσιων υπηρεσιών και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, αφού όλες οι υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση στα πιστοποιητικά των πολιτών και πλέον θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πολιτών που μέχρι σήμερα πήγαιναν από την μια υπηρεσία στην άλλη προσκομίζοντας τα πιστοποιητικά και τα δικαιολογητικά που τους ζητούνταν κάθε φορά.

Συγκεκριμένα, από την επόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου τίθεται σε λειτουργία σε όλη τη χώρα το Μητρώο των Πολιτών.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα εθνικής εμβέλειας του υπουργείου Εσωτερικών, θα συνδέει online 1.036 υπηρεσίες Ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες Δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών και θα αποτελεί την κεντρική βάση δεδομένων, στην οποία εντάσσεται το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων πολιτών.

Χάρη σε αυτό, οι συναλλασσόμενοι θα απαλλαχθούν από την ταλαιπωρία να προσκομίζουν από υπηρεσία σε υπηρεσία αποσπάσματα ληξιαρχείου και πιστοποιητικά δημοτολογίου (πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και θανάτου), καθώς τα ληξιαρχικά γεγονότα του καθενός θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής διασύνδεσης.

Το Μητρώο Πολιτών επιτρέπει την αυτόματη αποστολή των δεδομένων ληξιαρχικών πράξεων, κατά τη δήλωσή τους, στο αντίστοιχο δημοτολόγιο και τη διεκπεραίωσή τους με μια κίνηση, εξοικονομώντας χρόνο τόσο από τον πολίτη όσο και σημαντικό φόρτο εργασίας από τον υπάλληλο του δημοτολογίου που αναγκαζόταν να επαναλάβει την ίδια διαδικασία από την αρχή.

Πάνω σε αυτό το σύστημα θα υποστηρίζονται και άλλες λειτουργίες που παρέχονται από τη δημόσια διοίκηση, όπως είναι η έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίου, η έκδοση ΑΜΚΑ, τα πιστοποιητικά για εγγραφή των μαθητών στο σχολείο, ενώ το όφελος θα αυξάνεται όσο περισσότεροι φορείς του Δημόσιου θα εντάσσονται λειτουργικά στο νέο σύστημα.

Από τις 22 του μηνός άμεση πρόσβαση στα δεδομένα του Μητρώου θα έχουν τα ΚΕΠ, η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Παιδείας, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο ΟΓΑ και το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, «ημιαυτόματη» πρόσβαση θα έχουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η ΕΛΣΤΑΤ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σχετικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλοι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

«Το έργο άρχισε με την ψηφιοποίηση όλων των ληξιαρχικών τόμων από το 1930 έως και σήμερα, ενώ παρασχέθηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός σε όλες τις υπηρεσίες ληξιαρχείου και δημοτολογίου, ώστε να μπορούν να συνδέονται σε πραγματικό χρόνο με την κεντρική βάση δεδομένων. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία για πραγματική εκκαθάριση των δεδομένων των πολιτών, τόσο από λάθη που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν κατά την καταχώριση των δεδομένων όσο και από τις διπλοεγγραφές», τόνισε στο Πρακτορείο ο διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Κουλός.

Η πληροφορία που είναι αποθηκευμένη στο Μητρώο Πολιτών είναι αυθεντική, έχει δηλαδή αποδεικτική αξία και έτσι δεν χρειάζεται κάποιος να την εκτυπώσει και να βάλει σφραγίδα – υπογραφή, ενώ στόχος είναι η σταδιακή κατάργηση των πιστοποιητικών, κάνοντας πράξη την δέσμευση για κατάργηση του χαρτιού στις συναλλαγές με το Δημόσιο.

Η εκπαίδευση των περίπου 3.000 χρηστών του συστήματος (οι υπάλληλοι των δημοτολογίων και των ληξιαρχείων) πραγματοποιήθηκε με σχεδόν μηδενικό κόστος από ομάδα εργασίας του υπουργείου, αξιοποιώντας τη δυνατότητα τηλεεκπαίδευσης που παρέχει το δίκτυο για τους φορείς του Δημοσίου «Σύζευξις», παρά τον αρχικό σχεδιασμό με εκπαίδευση από ανάδοχο έργου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δήμος Καλαμάτας: “Πιστοποιητικά ναι, μεταβολές όχι στο Δημοτολόγιο έως την Παρασκευή”
To Top