ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aρχίζουν την Τετάρτη οι e-πλειστηριασμοί

“ΑΓΚΑΘΙ” Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥ – ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 300.000
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Από την προσεχή Τετάρτη (29/11) όπως όλα δείχνουν, θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα Ελλήνων πολιτών με ένα κλικ. Το φλέγον ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών-προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», θα πρωταγωνιστήσει στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, που επανεκκινούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, γράφει το ρεπορτάζ, έχουν κρούσει επανειλημμένως καμπανάκι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περί καθυστέρησης στη διεξαγωγή των λεγόμενων e-πλειστηριασμών. Άλλωστε, η υλοποίηση των άμεσων στόχων που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία κυμαίνονται συνολικά (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) περί τα 105 δισ.ευρώ, κρίνεται επιτακτική για την αποφυγή της τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως έχει κοινοποιηθεί από τραπεζίτες και στελέχη της κυβέρνησης, το πρώτο κύμα πλειστηριασμών θα αφορά σε ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ. Σε αυτά συγκαταλέγονται από πολυτελείς βίλες και μεζονέτες μέχρι επαγγελματικές στέγες, γραφεία, θέσεις στάθμευσης, οικόπεδα κλπ.

Κάθε μήνα 1.400 πλειστηριασμοί ακινήτων
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να ολοκληρώσουν 18.000 ως το τέλος του 2018
Τουλάχιστον 600-700 πλειστηριασμούς έχουν δεσμευτεί να διενεργήσουν οι τράπεζες, μόνο το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018. Οι θεσμοί έχουν θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ουσιαστική λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2018, ενώ η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει επίπτωση στο stress test.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι θεσμοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 600 – 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000. Πρακτικά, αυτό σημαίνει περίπου 1.400 τον μήνα.

Πρόκειται για στόχο τριπλάσιο των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το 2016 (5.641 ακίνητα και 827 κινητά), ωστόσο το επίπεδο αυτό είναι 3 φορές μικρότερο από τον όγκο πλειστηριασμών (58.849) που πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών καθώς την τελευταία διετία στην πράξη οι πλειστηριασμοί έχουν «παγώσει», ωστόσο η αύξηση θα πρέπει να είναι σταδιακή ώστε να μην υπάρξει σοκ στην αγορά ακινήτων.

Μια μεγάλη πίεση στις τιμές θα είχε σοβαρή επίπτωση στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς θα μειωνόταν η αξία των εξασφαλίσεων – δηλαδή η αποτίμηση των ακινήτων – υποχρεώνοντάς τες σε πρόσθετες προβλέψεις.

Aρχίζουν την Τετάρτη οι e-πλειστηριασμοί

Δημοφιλέστερα

To Top