ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπάνης

Την τελευταία του πνοή νικημένος από τον καρκίνο, άφησε αργά το βράδυ της Τρίτης 30/1, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπάνης ύστερα από βραχεία νοσηλεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ο εκλιπών υπήρξε σοβαρός και προσηνής και αφήνει θετικό πρόσημο στην εν γένει αυτοδιοικητική του πορεία, γεννήθηκε το 1946 στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στη Θουρία.

1953: Στο Δημοτικό Σχολείο Θουρίας. Με το λευκό παλτό δίπλα στην δασκάλα

Απρίλιος 2017: παρουσίαση βιβλίου “Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας” του Παναγή Κουμάντου.

Τελείωσε το A΄ (εξατάξιο) Γυμνάσιο Καλαμάτας και πήρε τα πτυχία του Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου και του Πολιτικού Μηχανικού (ΕΜΠ), ενώ φοίτησε και στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Διατέλεσε στέλεχος του Ο.Τ.Ε., στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, στη συνέχεια έγινε Περιφερειακός Διευθυντής Πελοποννήσου (1999 – 2001), ενώ κατέλαβε την ανώτατη θέση του Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων και Περιφερειών του ΟΤΕ (2001 – 2004).

Με τον γιο του Δημοσθένη στην Αμερική το 2016.

Το 1982 μπήκε στα κοινά ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, ενώ το 1987 διατέλεσε και Πρόεδρός της.
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας εξελέγη το 1986 και τον Απρίλιο του 1990 δήμαρχος, μετά την παραίτηση του Σταύρου Μπένου.
Στις 20 Μαρτίου υπέβαλαν την παραίτησή τους ο κ. Μπένος και ο κ. Κατσιλιέρης (δημοτικός σύμβουλος), λόγω υποψηφιότητας στις βουλευτικές εκλογές, παραχαρώντας την υποχρέωση να δημαρχεύσει και να συγκαλέσει την ομάδα της πλειοψηφίας για εκλογή Δημάρχου στον κ. Γεώργιο Πασχάλη.
Την Τετάρτη στις 4 Απριλίου, ύστερα από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού της πλειοψηφίας «Αλλαγή», 7ου έγινε στο Δημαρχείο Καλαμάτας, Δήμαρχος εξελέγη, με την πρώτη ψηφοφορία και με ψήφους 12 έναντι τριών λευκών, ο αντιδήμαρχος τότε Χρήστος Μαλαπάνης.

Εξελέγη Δήμαρχος Καλαμάτας και την τετραετία 1995 – 1998.

Για δύο περιόδους (1991 – 1994 και 1999 – 2002) υπήρξε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και δημοτικός σύμβουλος την τετραετία 2003 – 2006, ενώ την περίοδο 2005 – 2006 ήταν αντιδήμαρχος.
Από το 2007 ήταν επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας.
Το 2010 εξελέγη αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας με την παράταξη του Πέτρου Τατούλη, παραιτηθείς στην συνέχεια μετά από σοβαρή διαφωνία.
Ηταν παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Σήκωσε βαρύ φορτίο στους σεισμούς

Ο εκλιπών ως Δήμαρχος και ως αυτοδιοικητικός σήκωσε μαζί με άλλους το φορτίο της ανασυγκρότησης της Καλαμάτας μετά τους φονικούς σεισμούς του 1986. Επιπλέον έδωσε έμφαση στα Πολιτιστικά με σύνθημα “Πόλις Πολύτροπος”. Ο ίδιος έλεγε ότι αυτό το σύνθημα έδειχνε το πολύτροπο της πόλης στον πολιτισμό και τις τέχνες. Κι αν η πόλη ενδιαφέρεται για τους δημότες της και επιθυμεί να προσελκύσει επισκέπτες, δεν μπορεί παρά να είναι “πολιτιστική” και “πολύτροπος”.

Επί δημαρχοντίας Χρήστου Μαλαπάνη ξεκίνησε προσπάθεια για την εγκατάσταση ενός καινοτόμου συστήματος ελαφρού τραμ στην πόλη. : “Ο Δήμος ανέθεσε την εκπόνηση σχεδίου επαναλειτουργίας στην πόλη (μεταξύ πόλης και παραλίας) ενός ελαφρού τραμ, το οποίο θα κινείται με συσσωρευτές ρεύματος, ώστε να μην επιβαρυνθεί το έργο με την πολυδάπανη κατασκευή εναέριου καλωδίου τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος”. Το σωστό είναι ότι η τότε Δημοτική Αρχή επέλεξε να εγκαταστήσει τραμ με μπαταρίες, όχι λόγω μικρότερου κόστους, αλλά στο πλαίσιο του καινοτομικού προγράμματος για ένα φιλικό στο περιβάλλον τροχιοδρομικό μέσο μεταφοράς.
Η λειτουργία του τραμ θα συνδυαζόταν με εκτεταμένες αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις στην πόλη. Το όλο σχέδιο είχε δεχθεί να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με την αλλαγή της τότε Δημοτικής Αρχής, το έργο επανασυζητήθηκε αλλά αμφισβητήθηκε, με αποτέλεσμα να μην υλοποιηθεί.

Ο πρώτος απολογισμός του Χρήστου Μαλαπάνη

Στην ομιλία του τότε ο Χρήστος Μαλαπάνης είχε τονίσει πως “μέσα σε μια τετραετία εξελίχθηκε μια τεράστια προσπάθεια ανασυγκρότησης με ένα πρόγραμμα 4.000 κατοίκων σε εξέλιξη, με την κατασκευή μεγάλων αναπτυξιακών κοινωνικών έργων, με μεγάλα έργα που βρίσκονται σε
εξέλιξη ή έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις. Απευθυνόμενος ο κ. Μαλαπάνης στον Καλαματιανό λαό είπε ότι ο συνδυασμός του παρέλαβε ένα Δήμο το ’78 με προϋπολογισμό 80 εκ. και τώρα έχει προϋπολογισμό 5 δις. (όσο και η Θεσσαλονίκη), επίσης ο Δήμος απασχολούσε 250 εργαζόμενους και τώρα απασχολεί 650 άτομα. Ο επικεφαλής της “Συνεργασίας για την ανάπτυξη” συνέχισε μιλώντας για την περιοχή Φραγκοπήγαδο- Αγία Τριάδα- Μπιτσανέικα η οποία εξοπλίστηκε με το Δυτικό Κέντρο, ενώ προετοιμάζεται και η κατασκευή του Κέντρου Μαζικού Αθλητισμού στην Αγία Τριάδα, ακόμα μίλησε για την πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης και πως σύμφωνα με αυτή τακτοποιούνται και ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων που ήταν αδύνατον να γίνει διαφορετικά, ενώ δημιουργείται και το απαραίτητο οδικό δίκτυο που ενώνει τα διάφορα τμήματα της περιοχής μεταξύ τους. Στη δυτική πόλη: Εγινε νομιμοποίηση του αυθαίρετου και σύμφωνα με αυτή έφυγε το άγχος εκατοντάδων οικογενειών -είχε τονίσει τότε ο Χρ. Μαλαπάνης. “Επίσης σχεδιάζεται η εγκατάσταση 200 λαϊκών οικιών από το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας σε χώρο που ήδη αγόρασε ο Δήμος. Επιπλέον το έργο της αποχέτευσης προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Στην ομιλία του, στην δυτική γειτονιά, προς τον λαό της Καλαμάτας ο κ. Μαλαπάνης έκανε αναφορά στα έργα που έχουν γίνει ή που γίνονται: «η δυτική γειτονιά είναι η πρώτη που ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση της ένταξής της στο σχέδιο πόλης, ήδη το δυτικό κέντρο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη σε μια έκταση 162 στρεμμάτων που αγόρασε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας με πρωτοβουλία του Δήμου. Στην δυτική παραλία; Τα έργα που έγιναν στην δυτική παραλία ήταν τα εξής: το
έργο προστασίας των ακτών που εκτελέστηκε με πρωτοβουλία του Δήμου, τα σφαγεία απομακρύνονται και στη θέση τους προβλέπεται να γίνει συνεδριακό κέντρο που θα στηρίζει όλη την τουριστική προστασία στον Νομό”.

Συλλυπητήρια Επιστολή της ΝΕ ΠΑΣΟΚ

Η Μεσσηνία σήμερα πενθεί την απώλεια μιας ευρηματικής προσωπικότητας. Είναι δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει πίσω του ο Χρήστος Μαλαπάνης. Η ευγένεια, η προσήνεια, ο σεβασμός, το ήθος, η εντιμότητα, η αγωνιστικότητα, οι γνώσεις, η αποτελεσματικότητα, η βαθιά προσήλωση στους στόχους και στα σχέδια του, είναι ορισμένες μόνο από τις αξίες και αρετές που υπηρέτησε πηγαία σε όλη του την ζωή. Τόσο ως περήφανος Δημοκράτης, όσο ως άξιος οικογενειάρχης, διαπρεπής Δήμαρχος και άρτιος επιστήμων. Πρότυπο για κάθε πολίτη αυτής της πόλης. Το στίγμα του στην Μεσσηνία και ιδιαίτερα στην Καλαμάτα θα παραμείνει ανεξίτηλο και η παρακαταθήκη του βαριά αλλά και συνάμα ορόσημο για τους νεώτερους.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΠΑΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Γραμματέας Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

Απεβίωσε ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπάνης
To Top