ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων στην Καλαμάτα για το εργατικό νομοσχέδιο

Με συγκέντρωση στην Πλατεία 23ης Μαρτίου και μαχητική πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα που έχει φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση σήμερα στη Βουλή, ενώ παράλληλα δόθηκε μήνυμα αλληλεγγύης στους πληγέντες της Θεσσαλίας.
Δυνάμεις των σωματείων από τα ξημερώματα, έδωσαν την μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε εμπορικά καταστήματα στην Καλαμάτα και στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ στην περιοχή της Πύλου. Όλα τα εργοτάξια στην Μεσσηνία κυριολεκτικά «νέκρωσαν» σήμερα.

apergia-pame-DSC-0937

apergia-pame-DSC-0938

apergia-pame-DSC-0939

apergia-pame-DSC-0941

apergia-pame-DSC-0942

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Τους το λέμε ορθά κοφτά, Πάρτε το νομοσχέδιο πίσω, είναι για τα σκουπίδια.

apergia-pame-DSC-0943

apergia-pame-DSC-0944

apergia-pame-DSC-0945

apergia-pame-DSC-0946

apergia-pame-DSC-0947

apergia-pame-DSC-0948

apergia-pame-DSC-0949

Προσπάθησαν να μας κρύψουν τι ακριβώς πάνε να κάνουν με αυτόν τον νόμο, να μας πουν ότι το κάνουν για μας. Θέλανε να περάσει έτσι, στη ζούλα. Να φανεί ότι είναι αποδεκτό από τους εργαζόμενους.
Σήμερα, η πανεργατική απεργία, τους χάλασε τα σχέδια !
Το ξεκαθαρίζουμε σε όλους, στην κυβέρνηση, στους εργοδότες και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. Να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, να το πάρουν πίσω. Αυτοί που θα το ψηφίσουν έχουν τεράστια ευθύνη και θα το πληρώσουν.»
Στην κεντρική ομιλία ο Άρης Κομπότης, γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος τροφίμων ποτών μεταξύ άλλων, ανέλυσε το χτύπημα που φέρνει σε ολόκληρη την εργατική τάξη το νομοσχέδιο τερατούργημα:
«Συναδέλφισσες συνάδελφοι, μας θέλουν να δουλεύουμε 13 ώρες την ημέρα, 7 μέρες τη βδομάδα 365 ημέρες τον χρόνο, καταργούν την Κυριακάτικη αργία. Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να θωρακίσει την δουλειά μέχρι τελικής πτώσεως, με το νομοσχέδιο που φέρνει. Δεν έχουν τσίπα! Ο λαός μας είναι ακόμα στις λάσπες, μετράει τις πληγές του από πυρκαγιές και πλημμύρες που αυτοί του προκάλεσαν με την εγκληματική τους πολιτική, που βλέπει την προστασία της ζωής σαν κόστος. Την ίδια ώρα τρέχουν να φέρουν αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο προς ψήφιση, ικανοποιώντας τις οδηγίες των επιχειρηματικών ομίλων και ανοίγουν νέους δρόμους για την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την εξάντληση, την σωματική και ψυχική τους εξουθένωση.

Ούτε το νομοσχέδιο είναι προς όφελος των εργαζομένων, όπως ισχυρίζεται, ούτε τα μέτρα που ανακοίνωσε για στήριξη των πληγέντων καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικροεπαγγελματιών που είδαν το βιος τους να χάνεται.

Είναι φανερό πια ότι υπήρξε άμεση συνεννόηση, συμφωνία και συντονισμός Κυβέρνησης – ΣΕΒ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ – ΓΣΕΕ !!!
apergia-pame-DSC-0950

apergia-pame-DSC-0951

apergia-pame-DSC-0952

apergia-pame-DSC-0953

apergia-pame-DSC-0954

apergia-pame-DSC-0955

apergia-pame-DSC-0956

apergia-pame-DSC-0957

apergia-pame-DSC-0958

Με σύνθημα «να μην ψηφιστεί το αντεργατικό έκτρωμα» απεργούν οι εργαζόμενοι της χώρας. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι υπάρχει πρωτοφανής συμμετοχή με 31 Εργατικά Κέντρα και 18 Ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ να έχουν αποφασίσει απεργία. Ίσως είναι ο μεγαλύτερος αριθμός δευτεροβάθμιων οργανώσεων που έχουμε πιάσει ποτέ σε απεργία χωρίς τη ΓΣΕΕ. Η οποία ΓΣΕΕ συνεχίζει να είναι απούσα από τις αγωνίες των εργαζομένων δείχνοντας μας πως η κατάντια της ηγεσίας της δεν έχει τελειωμό.

Αν οι πολιτικάντηδες της ΝΔ λοιπόν, έβρισκαν την τσίπα να τα ψελλίσουν όλα αυτά προεκλογικά, δεν θα έβρισκαν ούτε την ψήφο τους. Για αυτό ο κος υπουργός εργασίας έχει πιάσει στασίδι σε όλα τα κανάλια και πιάνει στο στόμα του το εργατικό κίνημα. Και αφού τελικά οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν σύμφωνα με αυτόν και το νομοσχέδιο είναι καλό, γιατί έτρεξε να σύρει στα δικαστήρια σωματεία και ομοσπονδίες που πήραν απόφαση να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία; Αυτός και τα αφεντικά του οι βιομήχανοι την πρώτη απάντηση την παίρνουν σήμερα.
Μάλιστα, την τελευταία στιγμή μας πέταξαν και την μπανανόφλουδα για τις τριετίες, για να μας αποπροσανατολίσουν και να έχουμε και αυταπάτες. Άλλωστε πολύ γρήγορα φάνηκε ότι πρόκειται για κοροϊδία, εφόσον στην ουσία διαγράφουν 12 χρόνια δουλειάς, πετάνε έξω όσους αμείβονται με λίγα παραπάνω από τον κατώτατο και στην ουσία μας λένε ότι μόλις το 2027 όσοι θα πάνε στην πηγή να πιουν μια σταλιά νερό, δε θα τα καταφέρουν γιατί η ανεργία θα είναι στο 10%.
Φτάσανε στο σημείο να μας πουν ότι όταν έχουμε δύο εργοδότες είμαστε πιο ισχυροί λες και παίζουμε, λες και τη δεύτερη δουλειά την πιάνουμε για τακτικούς λόγους και όχι για την επιβίωσή μας.
Φάσκουν και αντιφάσκουν. Όσο έβλεπαν τις αποφάσεις των συνδικάτων να δημοσιεύονται τόσο κατέληγαν σε αντιφάσεις και γελοιότητες, όπως και σε τρομοκρατία και εκφοβισμό.
Από τη μια μας λένε ότι θέλουν να προστατέψουν το δικαίωμα στην εργασία απέναντι στους απεργούς και από την άλλη απελευθερώνουν τις απολύσεις με τη δοκιμαστική περίοδο, ακόμα και σε έγκυος γυναίκες, μέχρι και στους εποχικούς συμβασιούχους, διατηρώντας την ανεργία σε υψηλά επίπεδα.
Και λένε αυτές τις χαζομάρες γιατί θέλουν να κρύψουν ότι ο στόχος τους είναι να χτυπηθεί το εργατικό κίνημα, η συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία. Γιατί ξέρουν καλύτερα από μας ότι έχει αποτέλεσμα, ότι τους πονάει!
Η σημερινή απεργία αποτελεί βήμα για να δυναμώσουμε κι άλλο. Για να διαμορφώνουμε μέσα στη μάχη που δίνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς τις προϋποθέσεις να ακυρώσουμε στην πράξη ακόμα και την εφαρμογή αυτού του νόμου, όπως έγινε και με άλλους.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλο και μεγαλύτερες εργατικές δυνάμεις θα μπουν στις μάχες που έχουμε να δώσουμε στο μέλλον. Η προοπτική της μαζικοποίησης και της ανασύνταξης του κινήματος περνά σε ένα μεγάλο βαθμό από την καθημερινή και κοπιαστική δουλειά μας, οργανώνουμε τον αγώνα και μαζικοποιούμε τα σωματεία μας.
Δίνουμε την μάχη για να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων, ενάντια στην πολιτική που τους πνίγει, τους καίει, τους δολοφονεί στους τόπους δουλειάς, τους καταδικάζει στην εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία. Εμπρός για νέους αγώνες»

Δημοφιλέστερα

To Top