ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αλευράς: Δομικές αλλαγές κι όχι “δωράκι” που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στους κτηνοτρόφους

Η κατάσταση στην εγχώρια κτηνοτροφία είναι εκρηκτική την τελευταία 2ετία με την έξαρση του φαινομένου των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου γάλακτος.
Παρά όμως τις επανειλημμένες επισημάνσεις και τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και τα αιτήματα προς τον Πρωθυπουργό στις 25-4-2018 μεταξύ των οποίων ήταν να δοθεί de minimis λόγω μείωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, μόλις προχθές ο κ. Τσίπρας σε μία εκδρομή στα Καλάβρυτα, εξήγγειλε την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 42 εκατ. € στους κτηνοτρόφους.

Καλοδεχούμενα τα «δωράκια», αλλά η κτηνοτροφία έχει ανάγκη από πολιτικές που να αξιοποιεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του αγροκτηνοτροφικού τομέα, μέσα από ένα συγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Το όψιμο όμως ενδιαφέρον της κυβέρνησης που εκφράζεται μέσα από την ξαφνική επίθεση αγάπης, χωρίς όμως κανένα καινούργιο μέτρο στήριξης, κάνει τους κτηνοτρόφους καχύποπτους ενόψει των εκλογών.

Αποδεικνύεται αυτό και από την εμφανιζόμενη σύγχυση της κυβέρνησης και την αυτοαναιρούμενη εξαγγελία του Πρωθυπουργού και του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από την μία ο κ. Τσίπρας στα Καλάβρυτα ανακοινώνει ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για 45.000 κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ύψους 42 εκ. €.
Από την άλλη ο κ. Αραχωβίτης την ίδια μέρα αναφέρει ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν σε όλους δηλαδή και στους πεδινούς με το ίδιο ύψος των 42 εκατ. €.
Εκτός από την ασυνεννοησία και την σύγχυση μεταξύ Μαξίμου και της Πλατείας Βάθη, τα νούμερα διαφέρουν, καθώς και η παροχή ανά αιγοπρόβατο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ το Zωϊκό κεφάλαιο που δηλώνεται φτάνει τα 13.000.000 αιγοπρόβατα και αντιστοιχούν σε 83.500 κτηνοτρόφους.
Στην προκειμένη περίπτωση η ενίσχυση ανά ζώο θα κυμανθεί στο ύψος των 3-3,2 € / αιγοπρόβατο σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού, ότι θα δοθεί σ΄όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους.
Αντίθετα σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού η ενίσχυση θα δοθεί μόνο σε 45.000 κτηνοτρόφους για 8.000.000 αιγοπρόβατα, σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Τότε το ύψος της ενίσχυσης ανά ζώο θα κυμανθεί στα 5-5,2 € / αιγοπρόβατο. Οφείλει άμεσα η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει με υπευθυνότητα στους Έλληνες κτηνοτρόφους, το ύψος της ενίσχυσης ανά ζώο.
Πάντως ένα είναι σίγουρο, ότι το συγκεκριμένο κονδύλι των 42.000.000€ , είναι ψίχουλα και δεν επαρκεί να καλύψει τις τεράστιες τρύπες που έχει ανοίξει η ανυπαρξία ελέγχων στον αιγοπροβατοτροφικό κλάδο, που έχουν συρρικνώσει τις τιμές του γάλακτος έως 30%, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μειώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο ή να εγκαταλείπουν ολόκληρη την εκμετάλλευσή τους.
Γιατί η πραγματικότητα είναι σκληρή σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία.
Ένας κτηνοτρόφος το 2015 με 150 πρόβατα είχε ετήσιο εισόδημα 30.000€ από το γάλα (150 πρόβατα χ 200 κιλά / ζώο * 1 ευρώ /κιλό =30.000€)
Αντίστοιχα το 2018 το ετήσιο εισόδημα για 150 πρόβατα ανέρχεται σε 22.500€ (150 πρόβατα χ 200 κιλά / ζώο * 0,75 ευρώ /κιλό = 22.500€). Άρα χάνει 7.500€.
Το δε «αντίδωρο» που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την ίδια κτηνοτροφική εκμετάλλευση, κυμαίνεται από 450-750€ ανάλογα με την επιλογή που θα επικρατήσει.
Όμως αυτές οι «πυροσβεστικές» προσπάθειες της κυβέρνησης δεν μπορούν να αλλάξουν σε επίπεδο επικοινωνίας , το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον κτηνοτροφικό κλάδο. Διότι τα δομικά προβλήματα της κτηνοτροφίας χρειάζονται αποφασιστικές παρεμβάσεις, με ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, αντιμετώπιση της παραοικονομίας, άμεση μείωση φορολογικών συντελεστών κ.λ.π.
Διαφορετικά τα συσσωρευμένα προβλήματα ιδιαίτερα της τελευταίας 2ετίας, δεν πρόκειται να λυθούν με δήθεν «δωράκια» των πεντακοσίων ευρώ, όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στα Καλάβρυτα.

Παναγιώτης Αλευράς
Γεωπόνος – Περιφερειακός Σύμβουλος
Πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠE Μεσσηνίας

Αλευράς: Δομικές αλλαγές κι όχι “δωράκι” που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στους κτηνοτρόφους
To Top