Tech news

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η τεχνολογία 5G θα έρθει στην Ελλάδα στο τέλος του 2021

Έτοιμη να λειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα είναι η ψηφιακή πύλη gov.gr, όπως είπε στο Sputnik, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μέσα από την οποία ο πολίτης θα βλέπει όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ θα μπορεί να εκτελεί και αρκετές συναλλαγές.

Από το τιμόνι της Google νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και με μακρά πορεία σε μεγάλες εταιρίες, ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο χαρτοφυλάκιό του έχει την εκπόνηση της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, αλλά, κυρίως, την υλοποίησή της, με κυριότερο έργο την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει μια σειρά από συναλλαγές με το δημόσιο, χωρίς να ταλαιπωρείται στις υπηρεσίες.

Ο κ. Ζαριφόπουλος, μιλώντας στο Sputnik, είπε ότι, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες η νέα πλατφόρμα gov.gr, μέσα από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και να πραγματοποιούν διάφορες συναλλαγές.

Μια από αυτές θα είναι η έκδοση άδειας οδήγησης, η εξουσιοδότηση που τώρα γίνεται με υπεύθυνη δήλωση σε ΚΕΠ, η ληξιαρχική πράξη γέννησης. Στους στόχους του υπουργείου είναι και η δημιουργία ψηφιακού φακέλου ασθενή, αλλά, και η σωστή εκπαίδευση όλων των πολιτών, προκειμένου να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες.

Ο κ. Ζαριφόπουλος μίλησε και για τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G, η οποία θα έρθει στην Ελλάδα προς το τέλος του 2021 και αφού, προηγουμένως, δημοπρατηθεί το έργο το 2020. Όσον αφορά τις ταχύτητες του διαδικτύου, ο ίδιος ανέφερε ότι αυτές θα έρθουν, καθώς με το «νομοσχέδιο το οποίο πρόσφατα ψηφίστηκε, «νοικοκυρέψαμε» το πλαίσιο αδειοδότησης κεραιών, προετοιμάζοντας, έτσι, το έδαφος για τα δίκτυα 5G, τα οποία θα χρειαστούν περισσότερες κεραίες».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Γρηγόρη Ζαριφόπουλου στο Sputnik:

Για να μιλήσουμε για την Ψηφιακή Ανάπτυξη, πρέπει να έχουμε σταθερή, δυνατή σύνδεση στο Internet παντού. Ωστόσο, οι οπτικές ίνες, μέχρι στιγμής, δεν καλύπτουν τις ανάγκες σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Σχεδιάζετε να κάνετε κάτι σχετικά; Σύμφωνα με τα δεδομένα σας, τι ποσοστό των Ελλήνων έχει πρόσβαση στο Internet σήμερα;

«Να ξεκινήσω από το τελευταίο σκέλος της ερώτησης. Αυτή τη στιγμή, η διείσδυση του διαδικτύου στα ελληνικά σπίτια έχει ξεπεράσει το 80%, δηλαδή, περίπου 8 στα 10 νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Προφανώς, θέλουμε το επίπεδο αυτό να φτάσει στο 100%. Άρα, έχουμε κάποιο δρόμο ακόμα να καλύψουμε και θα προσπαθήσουμε να το καλύψουμε. Είναι ένα έργο το οποίο τρέχει, το rural extension ένα έργο το οποίο προσπαθεί να φέρει το ίντερνετ και σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Όσον αφορά τις οπτικές ίνες, το fiber to the home, αυτή τη στιγμή, έχουμε λιγότερο από 2,5 εκατομμύρια γραμμές, που μπορούν να σηκώσουν πάνω από 100mbps, άρα, είμαστε πίσω και σε αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα, στον τομέα της συνδεσιμότητας, αν δούμε τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, είμαστε 28η στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, μόνο προς τα πάνω μπορούμε να πάμε.

Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και πολύ μεγάλο δρόμο να καλύψουμε. Η δημοπράτηση του φάσματος 5G στο τέλος του 2020, σίγουρα, θα μας πάει στη σωστή κατεύθυνση και εκεί θα υπάρξουν επενδύσεις, όταν δημοπρατηθεί το φάσμα θα υπάρξουν επενδύσεις οι οποίες να προωθήσουν και το "fiber to the home" κομμάτι, μαζί με το 5G. Τι έχουμε κάνει εμείς για αυτό; Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος. Δηλαδή, στο νομοσχέδιο το οποίο πρόσφατα ψηφίστηκε, «νοικοκυρέψαμε» το πλαίσιο αδειοδότησης κεραιών, προετοιμάζοντας, έτσι, το έδαφος για τα δίκτυα 5G, τα οποία θα χρειαστούν περισσότερες κεραίες. Ήρθαμε, λοιπόν, εμείς και απλοποιήσαμε τη διαδικασία αδειοδότησης, την ψηφιοποιήσαμε, την επισπεύσαμε, προκειμένου, όταν πάμε στη δημοπράτηση και μετά στην υλοποίηση του 5G, να έχουμε ένα πλαίσιο ευέλικτο, για να μπορέσει ο επενδυτής να το αξιοποιήσει.

Σίγουρα, ένα μεγάλο στοίχημα είναι το κομμάτι 5G. Έχουμε, όμως, κάνει και κάποια πράγματα. Ανακοινώσαμε, σχετικά πρόσφατα, τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στα σχολεία, πλέον, πάμε σε διπλάσιες ταχύτητες στα σχολεία, σε συνεργασία με τον σχετικό πάροχο. Εκεί που είχαμε 10αρες γραμμές ADSL, θα πάμε σε 50αρες γραμμές VDSL, και, θεωρούμε, όπως κι εσείς, ότι η συνδεσιμότητα είναι αναγκαία συνθήκη, αν θέλουμε να προχωρήσουμε και σε καλύτερη εκπαίδευση και σε ανάπτυξη και σε καινούργιες δουλειές».

Πότε να περιμένουμε το 5G; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

«Η δημοπράτηση θα γίνει στο τέλος του 2020 και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα αποτελέσματα».

Θα έχουμε σύντομα ασύρματο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους (πάρκα, μετρό, πλατείες) όπως έχουν ήδη πολλές χώρες;

«Είναι μια καλή ερώτηση, γιατί είναι κάτι το οποίο χρειαζόμαστε. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε δρομολογήσει. Τώρα, πόσο σύντομα, δεν μπορώ να σας το απαντήσω, αυτή τη στιγμή, είναι, όμως, στις προτεραιότητες του υπουργείου, να δώσουμε δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κάποιους τέτοιους χώρους, είτε είναι σταθμοί, μετρό κ.α. Είναι στις προτεραιότητες και το δρομολογούμε».

Πολλοί που επέλεξαν μια καριέρα στην πληροφορική, εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι μισθοί που μπορούν να τους προσφέρουν άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι πολύ υψηλότεροι. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους, η ψηφιακή πρόοδος είναι αδύνατη. Πώς σκοπεύετε να τους παροτρύνετε να επιστρέψουν;

«Καταρχήν, είναι μια προτεραιότητα συνολικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το brain drain πρέπει να αναστραφεί. Πώς θα γίνει αυτό; Είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Ήδη, η κυβέρνηση έχει δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής όσον αφορά την χαμηλότερη φορολογία και για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και για τους επενδυτές με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις.

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι μια αναγκαία συνθήκη αν θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους επιστήμονες να τους φέρουμε πίσω στην Ελλάδα. Άρα, και το δικό μας υπουργείο κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Εγώ, ως αρμοδιότητά μου, πέραν της εκπόνησης και υλοποίησης της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, έχω και το κομμάτι της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα της ψηφιακής οικονομίας και τεχνολογίας. Αν φέρουμε κάποιους τέτοιους κολοσσούς της τεχνολογίας, πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, το engineer κομμάτι, δηλαδή μηχανικοί, τότε θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει αυτό έναν πόλο έλξης των ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν πίσω.

Θα μιλάμε πλέον για καλές θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες με τεράστιες δυνατότητες ανέλιξης μέσα σε αυτούς τους πολυεθνικούς κολοσσούς. Για να έρθουν αυτοί οι πολυεθνικοί κολοσσοί, πρέπει να υπάρχει μια σταθερότητα, πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο, και, εκεί έρχεται, λοιπόν, συνολικά, η κυβέρνηση να δει τι κίνητρα πρέπει να δοθούν. Ανέφερα τα φορολογικά, υπάρχουν και άλλα. Νομίζω, πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, να επανεντάξει την χώρα μας στις συζητήσεις αυτές, αυτών των επενδυτικών κύκλων των μεγάλων πολυεθνικών.

Πέραν αυτών, εμείς πρέπει να στηρίξουμε και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα εδώ, στη χώρα μας. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές, που θα δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας, είναι και η στήριξη των ελληνικών startups, καθώς κι αυτές μεγαλώνουν και δημιουργούν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας για ανθρώπους της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Είναι διττός ο ρόλος. Και να προσεγγίσουμε ξένες επενδύσεις και να στηρίξουμε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Ο συνδυασμός των δύο, θα φέρει αυτούς τους ανθρώπους, που τώρα δουλεύουν για την Amazon, την Facebook στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω και να δουλέψουν εδώ».

Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα, όπου οι κυβερνήσεις κατόρθωσαν να μεταφέρουν όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με το κοινό, σε online πλατφόρμα. Είτε πρέπει να εκδώσει ο πολίτης ένα νέο διαβατήριο, να εκδώσει άδεια για το όχημα, να πληρώσει ένα πρόστιμο - όλα βρίσκονται σε μία πλατφόρμα. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι τεχνικά έτοιμη να κάνει κάτι παρόμοιο; Πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να το εφαρμόσουμε;

«Είναι μια δέσμευση και του ίδιου του πρωθυπουργού, από εδώ από την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς, θα έχουμε σε ένα πρωτόλειο, σε ένα πρώτο στάδιο αυτή την ενιαία ψηφιακή πύλη, το gov.gr, που είναι μία μοναδική ψηφιακή πύλη μέσα, από την οποία ο πολίτης θα μπορεί να βρίσκει πληροφορίες, σχετικές για τις όποιες συναλλαγές του με το Δημόσιο, αλλά και να διεκπεραιώνει κάποιες τέτοιες συναλλαγές απευθείας, ηλεκτρονικά.

Ο πολίτης θα μπορεί από εκεί, να κατευθύνεται σε όλες τις ιστοσελίδες του Δημοσίου, αλλά, σιγά – σιγά, και αυτές θα τις φέρουμε σε μια πιο φιλική προς τον χρήστη μορφή. Αυτή τη στιγμή, το TAXIS, δεν είναι το πιο φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον. Προς το παρόν, ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει και κάποια πράγματα μόνος του. Όπως, να συμπληρώνει υπεύθυνες δηλώσεις και να κάνει εξουσιοδοτήσεις.

Εμείς έχουμε ομάδες έργου, που κοιτάνε διάφορα γεγονότα ζωής, όπως να μπορεί κάποιος ηλεκτρονικά να αιτηθεί την έκδοση της άδειας οδήγησης. Δεν θα χρειάζεται η φυσική παρουσία του πολίτη. Εμείς, προσπαθούμε, όλο αυτό να το κάνουμε ηλεκτρονικά, και ο πολίτης να πάει μόνο για την οφθαλμολογική εξέταση και, βέβαια, για την εξέταση του διπλώματος, των σημάτων και της οδήγησης. Το ίδιο σχεδιάζουμε για την επανέκδοση ή την αντικατάσταση σε περίπτωση απώλειας, να το κάνει εκ αποστάσεως. Και κοιτάμε και άλλες πολλές υπηρεσίες: Τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, την ασφαλιστική ενημερότητα, να μπορεί να τα βρίσκει κανείς online. Πλέον, έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να την κάνουμε (σ.σ. αυτή την πλατφόρμα). Είναι δέσμευση. Θα βγάλουμε το πρώτο κομμάτι, στο τέλος του πρώτου τριμήνου, και μετά σιγά- σιγά θα εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες, καθώς τις ανασχεδιάζουμε, τις ψηφιοποιούμε, αυτές θα κουμπώνουν κάτω από το gov.gr».

Ας φανταστούμε, ότι το 5G Internet αναπτύσσεται γρήγορα στην Ελλάδα, στο εγγύς μέλλον θα έχουμε έξυπνα σπίτια. Έχουμε αρκετούς ειδικούς στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να προστατέψουμε όλη αυτή την ηλεκτρονική ροή δεδομένων;

«Για αυτό, δεν έχω τα στοιχεία. Ότι η κυβερνοασφάλεια είναι κάτι που πλέον αποτελεί πολύ βασική προτεραιότητα του υπουργείου μας και συνολικά της κυβέρνησης, αυτό είναι εκ των ουκ άνευ. Είμαστε στη διαδικασία, που εκπονούμε την εθνική ψηφιακή στρατηγική. Μέσα σε αυτή, υπάρχει, προφανώς, ένα κομμάτι πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με την στρατηγική κυβερνοασφάλειας. Και μιλάω, όχι μόνο για έξυπνες πόλεις και έξυπνα σπίτια, προσωπικά δεδομένα, μιλάω και πολύ βασικές υποδομές του κράτους, οι οποίες επίσης πρέπει να προστατευτούν από δυνητικές κυβερνοεπιθέσεις και μιλάω για άμυνα, λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυο ηλεκτροδότησης. Θα υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική. Τώρα, από εκεί και πέρα, αν έχουμε αυτούς τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή, δεν το γνωρίζω. Το κομμάτι της εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικό, ένας ξεχωριστός πυλώνας της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής.

Η ψηφιακή στρατηγική έχει τον πυλώνα της συνδεσιμότητας και μιλήσαμε για αυτόν όσον αφορά τις υποδομές και το 5G κυρίως. Ένας άλλος πυλώνας είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου προς τους πολίτες. Ένας άλλος είναι το ανθρώπινο δυναμικό και οι ψηφιακές δεξιότητες. Εκεί, έχουμε άλλες ομάδες εργασίας, οι οποίες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, Παιδείας και Εργασίας, κοιτάνε συνολικά το κομμάτι κατάρτισης, εκπαίδευσης των πολιτών της χώρας, από την προσχολική ηλικία μέχρι την τρίτη ηλικία. Τις διαφορετικές κοινωνικές, ηλικιακές, επαγγελματικές ομάδες, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους μαθητές, τους ανέργους και πώς, όλο αυτό, ή κάτω από μία ομπρέλα, από ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα είναι αποσπασματικό.

Κάνουμε μία δράση, ο ΟΑΕΔ, για 3.000 νέους ανέργους. Αυτό ξαναγίνεται μετά από 1,5 χρόνο. Πρέπει να έχει μία συνέχεια και, κυρίως, οι νέοι άνθρωποι, θα πρέπει από την σχολική ηλικία να αποκτούν και βασικές αλλά και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Και βασικές δεξιότητες λογισμικού ανεξαρτήτου κατεύθυνσης, γιατί ξέρουμε ότι οι δουλειές του μέλλοντος, όλες οι δουλειές του μέλλοντος σε κάποιο βαθμό ή και σε μεγαλύτερο σε κάποιες περιπτώσεις, θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες. Αυτό πρέπει να το προετοιμάσουμε. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία προφανώς θα υπάρξουν και άνθρωποι οι οποίοι θα ασχοληθούν, θα εξειδικευθούν στην κυβερνοασφάλεια».

Είμαστε κοντά στην εργασία χωρίς να χρησιμοποιούμε χαρτί;

«Για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν νομίζω ότι είμαστε τόσο κοντά στο να πούμε ότι πλέον τα πάντα γίνονται χωρίς χαρτιά κι αυτό θα ήταν το επιθυμητό. Πολλά έργα, που αυτή τη στιγμή, δρομολογούμε και έχουν ανακοινωθεί κιόλας έχουν να κάνουν με αυτό που λέτε. Στη Δικαιοσύνη, συγκεκριμένα, το πρόγραμμα e-justice, τις δυνατότητες να πάμε σε ψηφιακές δίκες χωρίς όλη αυτή τη χαρτούρα. Αυτό μας οδηγεί σε ένα κράτος πιο γρήγορο, πιο ευέλικτο, πιο αποδοτικό, με σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά, ταυτόχρονα, είναι ένα κράτος με μεγαλύτερη διαφάνεια. Προς τα εκεί πάμε. Αλλά δεν είμαι σίγουρος να σας πω αυτή τη στιγμή πόσο κοντά βρισκόμαστε το να πούμε ότι το κράτος και η εργασία συνολικά μπορεί να είναι πλέον χωρίς χαρτί. Αυτή είναι όμως η προσπάθεια, η κατεύθυνση».

Ποιες αρχές της Google εφαρμόζετε στην τρέχουσα εργασία σας;

«Όχι μόνο της Google. Αυτό το οποίο που προσπαθώ να φέρω από την εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα, είναι κάποια πράγματα που έμαθα όσον αφορά το κομμάτι του project manager, της διαχείρισης έργων. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Ξέρετε, είναι τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε στο συγκεκριμένο υπουργείο, είμαστε τόσο πίσω, σε μερικά είμαστε 26οι στους 28, συνολικά, σε αυτό τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, που, αν προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όλα, δεν θα κάνουμε τίποτα στο τέλος.

Άρα πρέπει να προτεραιοποίησουμε, να στήσουμε τέτοιες ομάδες έργου, ανθρώπους που θα κοιτάξουν το κομμάτι της υλοποίησης, θα κοιτάξουν το νομικό πλαίσιο που πιθανώς να χρειάζεται. Για παράδειγμα, λέμε να ψηφιοποιήσουμε τη γέννηση. Να μην χρειάζεται το ζευγάρι να πηγαίνει στο ληξιαρχείο, στο ΚΕΠ να πάρει το ΑΜΚΑ, να μπορεί να δηλώνει τη γέννηση άπαξ στο μαιευτήριο. Θα πρέπει να δούμε συνολικά το πλαίσιο, το ληξιαρχικό νόμο και όλα τα σχετικά. Αυτό που προσπαθώ, λοιπόν, εγώ να φέρω, είναι μια πιο ευέλικτη οργάνωση και πώς πλέον πάμε σε έργα τα οποία έχουν συγκεκριμένες ομάδες, με συγκεκριμένους ρόλους, αλλά και μια ευέλικτη μορφή εργασίας, προκειμένου να είναι παραδοτέα (σ.σ. τα έργα) και να προχωράνε τα πράγματα γρήγορα. Αυτό, νομίζω πως απαντάει την ερώτησή σας, όσον αφορά τον τρόπο οργάνωσης του τι πρέπει να γίνεται».

Aπό τη Google στην κυβέρνηση. Πώς το αποφασίσατε αυτό;

«Καταρχάς, δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη τιμή από αυτή που μου έγινε από τον πρωθυπουργό να μου αναθέσει ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Εγώ έφτασα σε ένα σημείο στην επαγγελματική μου πορεία, που ένιωσα πολύ έντονη την ανάγκη να προσφέρω στην πατρίδα μου. Κι αυτό μπορεί να ακούγεται ρομαντικό σε κάποιους, αλλά, για εμένα, είναι κάτι που με κινητοποιεί πάρα πολύ, κάθε πρωί. Δηλαδή, νιώθω ότι, πραγματικά, αν τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας. Ήθελα να είμαι κι εγώ ένα κομμάτι αυτής της προσπάθειας, αυτής της λύσης. Σαφώς, έχω πιστέψει στο όραμα του Προέδρου, έχω εντυπωσιασθεί συνολικά από την ομάδα που έχει έρθει να υλοποιήσει αυτό το όραμα. Υπάρχει πλάνο.

Στο τέλος της ημέρας, εγώ νιώθω ότι πραγματικά μπορώ να προσφέρω και είμαι σε ένα χώρο που μπορώ πραγματικά να πάρω σημαντικές αποφάσεις, να επηρεάσω, να πάρω αποφάσεις με ρίσκο και θα φανεί αν θα δικαιωθεί η απόφαση ή όχι. Αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν πώς θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Είναι μακράν το πιο ενδιαφέρον και το πιο σημαντικό που έχω κάνει στην καριέρα μου».

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η τεχνολογία 5G θα έρθει στην Ελλάδα στο τέλος του 2021

Δημοφιλέστερα

To Top