ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαγάκος: Αυτά είναι τα αιτήματα του χώρου της καφεστίασης

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 19:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ “ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ”

Ο Ανδρέας Ζαγάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας και μέλος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας μιλώντας σήμερα στο Messinialive.gr αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα του κλάδου που εκπροσωπεί αλλά και στην συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για τις 19:30 το βράδυ στην Κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

Μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων – Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης , που εκπροσωπεί 35.000 καταστήματα και μέλη, από τους χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.

Εστίαση: Τα 9 αιτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι καταστηματάρχες κατέθεσαν τις εξής 9 προτάσεις προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη:

1.Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών κλπ.

Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % έτσι θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον πόλεμο και όχι κάποιοι μόνοι μας.
3.Μείωση του ΦΠΑ σε 6% και 13% αντίστοιχα σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.

Διαγραφή όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως την ημέρα που θα επανέλθουμε σε λειτουργία (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTETV κτλ). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.
Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.
Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων
8.Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Το κεφάλαιο αυτό θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα στηρίξει όλη την προμηθευτική αλυσίδα δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες και προμηθευτές .

Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 2% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 7000€.

Οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν τις επιταγές με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο α) πότε την έκδωσε και σίγουρα να λήγει από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων ή σαν έκτακτη λύση θα είναι ότι σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.

Επιμέρους απαιτήσεις

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ύστερα από αρκετές τηλεδιασκέψεις κι επαφές έχουν χαράξει μια κοινή στρατηγική και έχουν συμφωνήσει σε όλα τα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει αλλά και για αυτό που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες για τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και επαναλειτουργίας τους.

– Απαλλαγή των καταστημάτων μας από τα πνευματικά δικαιώματα (GEA-ΕΥΕΔ) για το έτος. 2020.
– Απαλλαγή του 0,5% και 5% του τέλους επι των ακαθάριστων εσόδων μας υπέρ του Δήμου για το το α’και τρίμηνο του 2020.
– Παραγραφή προστίμων που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία αλλά και παραγραφή αδικημάτων που εκκρεμούν στα δικαστήρια από 1/06/2019-13/03/2020(αφορά παραβάσεις από αστυνομία, δημοτική αστυνομία και όχι από εφορία η ΙΚΑ η επιθεώρηση εργασίας )
Παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μας με την μορφή ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ και όχι ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
– Προστασία των συναδέλφων από μια ενδεχόμενη έξωση τους από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων(για τα ενοίκια που δεν έχουν αποδοθεί στο χρονικό διάστημα που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας αλλά και για όσο θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα )
– Συνέχιση του μέτρου του 40%του ενοικίου για όσο θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα ακόμη και μετά την 1 Ιουνίου . Θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για την πορεία των διαβουλεύσεων.

 

Η εστίαση διαμαρτύρεται συμβολικά σήμερα Τετάρτη 6 Μαΐου 2020 στις 20.00, ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, με μια πρωτότυπη εκδήλωση – διαμαρτυρία ως μέρος της Πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των ανθρώπων της εστίασης και του τουρισμού EMPTY CHAIRS – ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ.
Περισσότεροι από 30 Σύλλογοι της χώρας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ζητούν τις αυτονόητες λύσεις για την επιβίωση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Στην Καλαμάτα την δράση οργανώνει η Πρωτοβουλία των Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας.
Λόγω των έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων δεν θα επιτραπεί η συγκέντρωση των συναδέλφων στο χώρο της διαμαρτυρίας. Η συμμετοχή του καθενός μπορεί να συμβολιστεί με την μεταφορά μίας καρέκλας από το κατάστημά του στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας από τις 18.00 έως και και τις 19.30.

To Top