ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Καλαμάτας ενημερώθηκαν για τα προβλήματα των τσιγγάνων της Αγ.Τριάδας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ – ΤΕΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ενημερωτική επίσκεψη και συνάντηση των υποψήφιων Δημάρχων Καλαμάτας στον οργανωμένο καταυλισμό των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 19 Μαρτίου, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του “Συλλόγου Ελλήνων Αθιγγάνων Φυλή Χαλκιδέων Συνοικισμός Αγίας Τριάδος” Βασίλη Δημητρίου και των συμπολιτών μας, Γεωργίας Φάσσου, Χαράς Κιουρή και Γιάννη Μπιτσάνη.

Οι τσιγγάνοι ζητάνε ανθρώπινες συνθήκες ζωής υποστηρίζοντας ότι η Eιδική Γραμματεία για τους Ρομά του Υπουργείου Εργασίας, παρέχει όλα τα εργαλεία στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις για την επίλυση των προβλημάτων τους σε όλους τους τομείς και ειδικότερα όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης (στέγαση, κατάλληλες υποδομές) και στην πρόσβαση στην εκπαίδευση που θα οδηγεί στην απασχόληση.

Σήμερα στον συγκεκριμένο καταυλισμό διαβιούν και συνυπάρχουν σε πρόχειρες κατοικίες 67 οικογένειες, σε μια έκταση 17,7 στρεμμάτων, που ανήκει κατά ένα μέρος στον πρώην ΟΕΚ νυν ΟΑΕΔ, ενώ υπάρχουν και εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες και έχουν καταπατηθεί.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν την μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα, η οποία κρίθηκε σε όλα τα σημεία ακατάλληλη και θέλουν να μεταφερθούν σε έναν χώρο του Κράτους μέχρι 4 χιλιόμετρα απόσταση για να αποφευχθεί η γκετοποίηση.

Για τα αιτήματά τους αυτά ενημέρωσαν τους πέντε υποψηφίους δημάρχους Καλαμάτας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ήταν οι Ελένη Αλειφέρη, Βασίλης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Οικονομάκος, Τόνια Κουζή, Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ εκ μέρους του Ανοιχτού Δήμου μίλησε ο υποψήφιος σύμβουλος Βασίλης Δωδέκατος και εκ μέρους της Ανεξάρτητης Συμμαχίας του Μιχάλη Αντωνόπουλου τοποθετήθηκε ο υποψήφιος σύμβουλος και δικηγόρος Βασίλης Σαμαρτζής.

Για πρώτη φορά βρέθηκαν σε ένα τραπέζι, μέσα στο κέντρο του καταυλισμού, αυτοδιοικητικά στελέχη που θα αναλάβουν την διοίκηση του Δήμου τους επόμενους μήνες και αν μη τι άλλο η πρωτοβουλία αυτή χαρακτηρίζεται ως θετική, βάζοντας τις βάσεις για να υπάρξει πρόοδος, μετά από πολλές καθυστερήσεις και άσκοπες κινήσεις.
Να επισημανθεί το γεγονός ότι το νέο συμβούλιο των τσιγγάνων αποτελείται από νέους, που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα στο σχολείο, έχουν διάθεση συνεργασίας και έχουν ξεπεραστεί προβλήματα και παθογένειες του παρελθόντος.

Με άλλα λόγια, υπάρχει μια ωρίμανση των σχέσεων συνύπαρξης των τσιγγάνων και των υπόλοιπων δημοτών, όμως τα επόμενα βήματα θα χρειαστούν χρόνο αλλά και κόπο κι από τις δυο πλευρές.

Καθοριστική και διαφωτιστική ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Στεργιούλη, δασκάλου και υποδιευθυντή του 16ου Δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή και φιλοξενεί τα παιδιά του καταυλισμού και είναι υπεύθυνος στην υποδοχή και την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου των τσιγγάνων Βασίλης Δημητρίου τόνισε ότι “οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες κι επέρριψε ευθύνες στο Δήμο Καλαμάτας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για το γεγονός της συμβίωσής τους με ποντίκια χωρίς να έχουν νερό και ρεύμα”.

Η Γεωργία Φάσσου καυτηρίασε “την 35χρονη εγκληματική αδιαφορία” και παραδέχθηκε ότι στην περιοχή του καταυλισμού έχει γίνει και καταπάτηση ιδιωτικών χώρων”.

Παραβρέθηκαν κι εκπρόσωποι του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δήμητρα Ψαρούλη και Κατερίνα Τσατά επισημαίνοντας την συμπαράστασή τους.

Το Messinialive ξεναγήθηκε από τους κατοίκους στον καταυλισμό και μέσα στα σπίτια.
Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα και τι είπαν οι ίδιοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

To Top