Ο Αχιλλέας Υφαντίδης, ψυχολόγος και επιστημονικός συνεργάτης Σχολών Προπονητών UEFΑ -Ε.Π.Ο. αναφέρεται στον ρόλο της ψυχολογίας στους μικρούς ποδοσφαιριστές, μέσω του προγράμματος της “Πάσα στα θρανία” της ΕΠΟ.
O καταξιωμένος ψυχολόγος, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβρη βρέθηκε στην Καλαμάτα ως βασικός εισηγητής ημερίδας που διοργάνωσε η Ακαδημία ποδοσφαίρου Tornados p.f.a. μαζί με τα εκπαιδευτήρια Μπουγά, σημειώνει πως “το ποδόσφαιρο αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό ατομικής προσπάθειας και ομαδικής συνεργασίας. Οι ατομικές ικανότητες και δεξιότητες του κάθε παιδιού αναδεικνύονται και αποκτούν μεγαλύτερη αξία μέσα από τη λειτουργία της ομάδας.
“Τα οφέλη του ποδοσφαίρου, ως αθλητική δραστηριότητα, για τη σωματική υγεία των παιδιών είναι σημαντικά. Εξίσου σημαντικές όμως, αν και λιγότερο γνωστές, είναι οι επιδράσεις του στη σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητας των νεαρών αθλούμενων, καθώς επίσης και στη βελτίωση των ψυχολογικών τους δεξιοτήτων. Στον τομέα της ανάπτυξης της προσωπικότητας, το ποδόσφαιρο βοηθάει τα παιδιά-αθλητές:
– Να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτύξουν φιλίες πέρα από το σχολείο, σε ένα υγιές περιβάλλον αθλητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
– Να ανακαλύψουν το πόσο σημαντική είναι η ομαδική προσπάθεια και η εμπιστοσύνη στα μέλη της ομάδας.
– Να μάθουν την πειθαρχία στους κανόνες.
– Να γνωρίσουν υγιή πρότυπα ζωής και επιτυχίας και να αποκτήσουν υγιή αθλητικά πρότυπα που θα τους εμπνέουν και θα τους εμψυχώνουν στην προσπάθειά τους.
– Να μάθουν για την αξία της προσπάθειας, της υπομονής, της επιμονής και της αφοσίωσης για την επίτευξη ενός στόχου.
– Να μάθουν την σημασία του σεβασμού απέναντι στους προπονητές, τους συμπαίκτες και στους αντιπάλους.
– Να παίρνουν αποφάσεις, να τις υλοποιούν και να συνειδητοποιούν τις συνέπειες των αποφάσεων αυτών, των συμπεριφορών αλλά και των πράξεών τους στην λειτουργία της ομάδας.
– Να μάθουν τις αξίες της συνέπειας, της υπευθυνότητας και της σωστής οργάνωσης, ως μέλη ενός συνόλου με κοινούς στόχους.
– Να μάθουν, μέσα από τον συναγωνισμό και τον ανταγωνισμό, νέους τρόπους να διαχειρίζονται τη νίκη και την ήττα, πέρα και πάνω από το αποτέλεσμα ενός αγώνα.
Όσον αφορά στις ψυχολογικές δεξιότητες, το ποδόσφαιρο βοηθάει τους νεαρούς αθλητές:
– Να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους, μέσω της συμμετοχής, της συνεργασίας, της ενθάρρυνσης, της πρωτοβουλίας, της επιβράβευσης και της υπερηφάνειας.
– Να ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους, μαθαίνοντας να προσαρμόζονται καλύτερα σε απαιτητικές συνθήκες και να χειρίζονται πιο σωστά την πίεση, το άγχος, την ντροπή, το φόβο, το θυμό, τη σύγκρουση, καθώς επίσης και τον εγωισμό, την έπαρση και την αλαζονεία.
– Να ανακαλύψουν νέες δυνάμεις μέσα τους και νέα κίνητρα για να ξεπερνούν τα όρια τους, συνεισφέροντας στον κοινό στόχο της ομάδας.
– Να βάζουν στόχους, να δεσμεύονται σε αυτούς, να μαθαίνουν να οργανώνουν την καθημερινότητά τους για την επίτευξη των στόχων αυτών, καθώς επίσης και να τους αναπροσαρμόζουν όποτε χρειάζεται.
– Να βελτιώσουν την ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας για να αλληλεπιδρούν καλύτερα με την ομάδα και το περιβάλλον τους.