Tech news

XPRIZE: Ο πρώτος υποβρύχιος χάρτης παγκοσμίως θα προκύψει από την Καλαμάτα!

Η "καρδιά" της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας χτυπά στην Καλαμάτα-Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός XPRIZE

Τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να παρακολουθήσουν μέρος της διαδικασίας από τον παγκόσμιο διαγωνισμό της SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE,  είχαν σήμερα το πρωί οι μαθητές της Β΄ Λυκείου του 3oυΓΕΛ.

Συνοδεία των καθηγητών τους και με την επιστημονική καθοδήγηση της επικεφαλής του επιστημονικού διαγωνισμού Dr. Jyotika Virmani, αλλά και του δημοτικού συμβούλου, Δημήτρη Βεργόπουλου, που είχε αναλάβει το project  από τον Δήμο Καλαμάτας, καθώς και της Σοφία Μαγκιά από τον "Δημόκριτο" , οι μαθητές και οι μαθήτριες μυήθηκαν στα νέα επιστημονικά επιτεύγματα, οι υπεύθυνοι τους εξήγησαν ακριβώς όλα τα στάδια του επιστημονικού αυτού εγχειρήματος και στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά στο Λιμάνι Καλαμάτας το "Mission Control" που έχει στηθεί εκεί, και τις ερευνητικές ομάδες που έχουν τοποθετήσει τον εξοπλισμό τους.

Το MessiniaLive βρέθηκε στο Λιμάνι Καλαμάτας, και παρακολούθησε την ξενάγηση που έγινε στους μαθητές,  και συνομίλησε με τους επιστημονικούς υπεύθυνους του διαγωνισμού.

Η "καρδιά" της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας "χτυπά" στην Καλαμάτα, για ένα επιστημονικό εγχείρημα που προετοιμαζόταν εδώ και ένα χρόνο. Η Καλαμάτα έχει επιλεγεί για την τελική φάση του διαγωνισμού, που έχει ξεκινήσει από τις 4 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 20 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, τα τελικά  αποτελέσματα του διαγωνισμού θα εκδοθούν τον Φεβρουάριο οπότε θα γίνει και η απονομή του μεγάλου βραβείου των 7.000.000 δολαρίων στην καλύτερη επιστημονική ομάδα.

Ήδη η  πρώτη επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου New Hampshire (Η.Π.Α) με το ερευνητικό της σκάφος, ολοκλήρωσε το διαγωνιστικό κομμάτι.

Όπως μας εξήγησε ο Δημήτρης Βεργόπουλος, ο εξοπλισμός τους αγγίζει τα 2.500.000 δολάρια, η ομάδα τους έκανε ήδη τη χαρτογράφηση του πυθμένα ανοιχτά της Καλαμάτας, δούλεψαν αδιάλειπτα τρία 24ωρα, ώστε να επεξεργαστούν και να ενοποιήσουν  τα δεδομένα που συνέλεξαν και αποχώρησαν.

Το ένα από τα 5 υποβρύχια σκάφη της γερμανικής ομάδας που θα κάνει τη χαρτογράφηση του πυθμένα. Πρόκειται για μη επανδρωμένο σκάφος που θα φτάσει σε βάθος χιλιάδων μέτρων, με ακριβό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που αντέχει στις υψηλές πιέσεις του βυθού. Ο έλεγχος των δεδομένων και η κίνησή του θα γίνεται απομακρυσμένα, με εντολή από  καταμαράν που θα το συνοδεύει,  και ο κεντρικός έλεγχος θα γίνεται εξ αποστάσεως από το "Mission Control".

Αυτές τις ημέρες η δεύτερη ομάδα "Αrggonauts", 35 ατόμων, πανεπιστημίου της Γερμανίας, συναρμολογούν τον εξοπλισμό τους προκειμένου να συμμετέχουν και αυτοί στη χαρτογράφηση του πυθμένα. Η γερμανική ομάδα, με το ελληνικό όνομα, έχει φέρει 5 καταμαράν και 5 υποβρύχια σκάφη, τα οποία έφτασαν σε κοντέινερ στο Λιμάνι της Καλαμάτας και συναρμολογήθηκαν κομμάτι κομμάτι.

Ενώ αναμένονται ακόμα 5 ομάδες επιστημόνων για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Εκτιμάται ότι περίπου 250 επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο θα βρίσκονται το διάστημα αυτό και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου στην πόλη της Καλαμάτας. Μάλιστα, με όσους μιλήσαμε δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την πόλη και τον ηλιόλουστο και ζεστό καιρό, αλλά και με την Καλαματιανή φιλοξενία και μας δήλωσαν πως θα έρθουν σίγουρα για διακοπές!

Όπως μας εξήγησαν η Dr. Jyotika Virmani, και ο Δημήτρης Βεργόπουλος, με την χαρτογράφηση του πυθμένα ανοιχτά της Καλαμάτας από μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη, εξοπλισμένα με την τελευταία τεχνολογία- γι'αυτό είναι και πανάκριβα- για πρώτη φορά θα αποτυπωθεί με ακρίβεια ο πυθμένας σε βάθη ακόμα και 4.000 μέτρων, διαμορφώνοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως έναν υποβρύχιο χάρτη της περιοχής.

Δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να καταγραφούν πολύτιμες πληροφορίες, αλλά ταυτόχρονα αποτελώντας την απαρχή για να προκύψουν Open Data, -κάτι αντίστοιχο με το Google Earth, αλλά Google Ocean,  σε μία πλατφόρμα, διαθέσιμα σε όλους, όπου θα αποτυπώνεται και θα εμπλουτίζεται με δεδομένα πυθμένα από τα βάθη των ωκεανών.

Να επισημάνουμε εδώ ότι η κάθε ομάδα έχει τη δική της τεχνογνωσία και τον δικό της εξοπλισμό, που θεωρεί ότι θα της επιτρέψει να χαρτογραφήσει γρηγορότερα, [μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο], με μεγαλύτερη ακρίβεια, μια έκταση τουλάχιστον 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων!

ΑΛΕΙΦΕΡΗ: "ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ"

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: "Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ SITE ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ"

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τέλος, να επισημάνουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, και κανένας δεν πλησιάζει χωρίς άδεια στο σημείο που έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός και το "αρχηγείο" των ομάδων.  Ο διαγωνισμός είναι παγκόσμιος, οι επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν έχουν ακριβό εξοπλισμό, και επικεντρώνονται απερίσπαστοι στο έργο τους. Τη φύλαξη και την ασφάλεια του εξοπλισμού έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία Europa Security , που φροντίζει να καταγράφεται όποιος μπαίνει στις εγκαταστάσεις.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

Δημοφιλέστερα

To Top