Αθλητισμός

Xωρίς θεατές από το εξωτερικό οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη διάδοση του κορονοϊού στο εσωτερικό της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία αποφάσισε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς του Τόκιο του καλοκαιριού χωρίς θεατές στο εξωτερικό λόγω ανησυχίας του κοινού για το COVID-19, ανέφερε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη διάδοση του κορονοϊού στο εσωτερικό της ασιατικής χώρας, η οποία θα φιλοξενήσει το μεγάλο αθλητικό ραντεβού με ένα χρόνο καθυστέρηση, από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021.

Η απόφαση αφορά και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν επίσης στο Τόκιο, από 24 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου.

Το Kyodo μετέδωσε ότι η κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άφιξη των φιλάθλων από το εξωτερικό, δεν θα ήταν δυνατή, δεδομένης της ανησυχίας του κοινού για τον κορονοϊό και τον εντοπισμό πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων που παρατηρούνται σε πολλές χώρες. Ακόμη, η τελετή έναρξης της λαμπαδηδρομίας θα πραγματοποιηθεί επίσης χωρίς θεατές.

Ενώ οι αριθμοί μόλυνσης από κορονοϊό είναι σχετικά χαμηλοί στην Ιαπωνία σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η χώρα έχει πληγεί σκληρά από το τρίτο κύμα της πανδημίας και το Τόκιο παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει περισσότερα από 441.200 κρούσματα COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνούν τους 8.300.

«Η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε ότι είναι απαραίτητο να διοργανωθεί η τελετή στη βορειοανατολική περιφέρεια της Φουκουσίμα, χωρίς θεατές, επιτρέποντας μόνο στους συμμετέχοντες και τους προσκεκλημένους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, για να αποφευχθούν μεγάλα πλήθη εν μέσω της πανδημίας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους.

Πάντως, εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» δεν προέβησαν επίσημα σε κάποια δήλωση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Yomiuri, οι περισσότεροι Ιάπωνες δεν θέλουν θεατές από το εξωτερικό να παρευρεθούν στους Αγώνες εν μέσω φόβων ότι μια μεγάλη εισροή ανθρώπων στη χώρα θα μπορούσε να επιβαρύνει την κατάσταση με την πανδημία. Η έρευνα έδειξε ότι το 77% των ερωτηθέντων ήταν αντίθετοι στο να επιτραπεί στους ξένους φίλαθλους να παρευρεθούν, έναντι 18% που τάχθηκαν υπέρ.

Xωρίς θεατές από το εξωτερικό οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
To Top