ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xειλάς: “167.483 ευρώ για ηχητική-φωτιστική κάλυψη πολιτιστικών εκδηλώσεων του 2021”

ΧΕΙΛΑΣ: “ΑΟΡΙΣΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2021”

Στην έγκριση του ποσού 167.500 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2021(!) προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας με απόφαση του Δημάρχου. Στην απόφαση δεσμεύεται ως πίστωση το υπέρογκο αυτό ποσό σε βάρος του δημοτικού προϋπολογισμού,  προκειμένου να καλυφθούν υπηρεσίες ηχητικών και φωτιστικών  και ο χειρισμός τους στις μελλοντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την αόριστη αυτή δαπάνη καυτηριάζει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη, Παναγιώτης Χειλάς, τόσο ως προς το ύψος του ποσού όσο και ως προς τον σκοπό του, εκτιμώντας ότι οι προτεραιότητες του Δήμου έχουν λάθος προσανατολισμό. Για παράδειγμα, την ώρα που οι σχολικές καθαρίστριες διαμαρτύρονται για τα τρίωρα και διεκδικούν πλήρη απασχόληση στα σχολεία, ο Δήμος κωφεύει. Αντιθέτως σπεύδει να δεσμεύσει 167.500 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις του επόμενου έτους…

 

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΕΙΛΑΣ

“Ποιος πληρώνει τη Δαπάνη – Αόριστη δέσμευση ύψους 167.500 ευρώ για το 2021 και σε ποιον καταλήγουν τελικά αυτά τα χρήματα, ενώ οι καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου Καλαμάτας παραμένουν σε καθεστώς τριτοκοσμικών συνθηκών 3-ωρης εργασίας;

Βγήκε σήμερα 22/10/2020 στο Δι@ύγεια η ακόλουθη ανακοίνωση για τη δέσμευση, άκουσον-άκουσον, υποχρέωσης ύψους 167.500 ευρώ για το 2021 (!) με τίτλο: «ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ Ο ∆ΗΜΑΡΧΟΣ» η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι Καλαματιανοί:

«Παρέχουµε την έγκρισή µας για την ανάληψη υποχρέωσης συνολικού ποσού € 167.483,79 για το έτος 2021 για Υπηρεσίες ηχητικών-φωτιστικών και χειρισµού αυτών, για την κάλυψη των πολιτιστικών εκδηλώσεων έτους 2021 σε βάρος του προϋπολογισµού εξόδων του ∆ΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».

Αυτή σύμφωνα με τον κ.Δήμαρχο Καλαμάτας είναι υποχρέωση που εμπίπτει στα τέλη των δημοτών, δεν είναι υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

και συνεχίζει…. «Η παραπάνω έγκριση παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι ο ∆ΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ θα µεριµνήσει για την εγγραφή των σχετικών πιστώσεων στον προϋπολογισµό του για τα επόµενα οικονοµικά έτη» !

Να σημειώσω, ότι μπαίνουμε στο 2ο κύμα της πανδημίας της Covid-19, τα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας σε επίπεδο καθαριότητας – απολύμανσης έχουν έντονο πρόβλημα (τη Δευτέρα 19/10/2020 υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τις καθαρίστριες, ακριβώς έξω από τη αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ Καλαμάτας στο αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος) και ότι αυτές είναι οι προτεραιότητες μιας πολιτικά ανεπαρκούς διοίκησης”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Παναγιώτης Χειλάς.

 

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΥΤΕΣ;

Δηλαδή, δεσμεύεται το ποσό αυτό τον Οκτώβριο του 2020 ,για το επόμενο έτος, και μόνο για ηχητική και φωτιστική κάλυψη πολιτιστικών εκδηλώσεων.  Χωρίς να προσδιορίζονται επακριβώς πόσες και ποιές είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν, και με δεδομένο ότι είναι άγνωστο αν τελικά αυτές πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας που έχει τινάξει στον αέρα όλα τα πολιτιστικά προγράμματα των Δήμων, σε όλη τη χώρα.

Υπό συνθήκες λοιπόν άγνωστες, πως ο Δήμος δεσμεύει ένα ομολογουμένως υπέρογκο ποσό μόνο για ηχητική και φωτιστική κάλυψη αγνώστου αριθμού και περιεχομένου πολιτιστικών εκδηλώσεων. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι πρόκειται να εορταστούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, και οι σχεδιασμοί του Δήμου Καλαμάτας είναι μεγαλεπίβολοι. Αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας, που είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για κάθε είδους εκδηλώσεις, και πολιτιστικές.

Μήπως λοιπόν είναι πρόωρη η δέσμευση αυτού του υπέρογκου ποσού μόνο για ηχητική και φωτιστική κάλυψη χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς σε τι θα ανταποκρίνεται αυτό; Μήπως αυτή η πάγια τακτική του Δήμου πρέπει να σταματήσει; Και να επαναπροσδιορίσουμε τη δαπάνη αυτή; Μήπως να πληρώνεται κατ’αποκοπή κάθε εκδήλωση όταν και αν αυτή γίνεται; Υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη βάσει της οποίας προέκυψε το συγκεκριμένο ποσό; Γιατί αυτή η σπουδή να δεσμευτεί απο τώρα το ποσό αυτό για το 2021;Γιατί η δαπάνη αυτή δεσμεύει προκαταβολικά το δημοτικό προϋπολογισμό; Τα έξοδα που αφορούν πολιτισμό δεν τα αναλαμβάνει η Φάρις; Και εν κατακλειδι όταν κανείς δεν ξέρει πως σε τι κατάσταση θα βρίσκεται αύριο η χώρα με την δραματική αύξηση των κρουσμάτων, πως εν μέσω πανδημίας δεσμεύεται αυτό το ποσό για ηχητικά και φωτιστικά πολιτιστικών εκδηλώσεων, που είναι αμφίβολο αν τελικά θα γίνουν;

Μ.Π.

Xειλάς: “167.483 ευρώ για ηχητική-φωτιστική κάλυψη πολιτιστικών εκδηλώσεων του 2021”
To Top