Green life

WWF και Μαμαλάκης μας μαθαίνουν να κάνουμε απλή την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 11 Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ – Η ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ

Το WWF Ελλάς βρίσκεται στην Καλαμάτα από σήμερα και για δυο ημέρες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν το Σχολείο Τουρισμού και ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος -Γαστροναύτης, με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών και επαγγελματιών σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: την υλοποίηση σεμιναρίων στους σπουδαστές μαγειρικής τέχνης των ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής, σχετικά με τον ρόλο των σεφ στη δημιουργία βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας ψαρικών, αλλά και μια ανοιχτή εκδήλωση που θα μυήσει τους κατοίκους της πόλης στις αρχές της σωστής ψαροφαγίας.

Σήμερα το μεσημέρι, όλοι οι διοργανωτές, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου “στο κύμα” στην παραλιακή.

Τι σημαίνει λοιπόν «επιλέγουμε υπεύθυνα ψαρικά»; Πολύ απλά, σημαίνει ότι επιλέγουμε ψαρικά που έχουν αλιευθεί στην σωστή εποχή, στο σωστό μέγεθος και με τα σωστά αλιευτικά εργαλεία. Όσο για το πώς μπορούμε να τα εντοπίσουμε; Αυτό είναι πια παιχνιδάκι χάρη στο Fish Guide (fishguide.wwf.gr), τον εύχρηστο οδηγό του WWF που δίνει στους καταναλωτές την απαραίτητη πληροφορία για να κάνουν τη σωστή επιλογή.

«Όπως φροντίζεις για το μέλλον του παιδιού σου και το μεγαλώνεις για να γίνει ένας σωστός άνθρωπος, έτσι πρέπει να φροντίσεις να μείνουν οι θάλασσες μας ζωντανές και να υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές. Μια θάλασσα άδεια, μια θάλασσα χωρίς ζωή κινδυνεύει να στερήσει τα ψάρια από τα παιδιά μας και φέρνει σε απόγνωση τους ψαράδες, που μέρα με τη μέρα βλέπουν τα δίχτυα τους να αδειάζουν», δήλωσε ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Πώς μπορούμε να κάνουμε απλή την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν τον δικό τους προσωπικό οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή ψαρικών. Το Fish Guide, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, συμβουλεύει πλέον τον καθένα για τις υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών.

Σε ό, τι αφορά τα ελληνικά ψάρια, πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από το επιτρεπόμενο μέγεθος και εκτός της περιόδου αναπαραγωγής τους, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και βιολογικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Σε ό, τι αφορά τα εισαγόμενα, χρησιμοποιείται ένας χρωματικός κώδικας που μας ενημερώνει για το αν το ψάρι μας είναι πιστοποιημένο, αν μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη ή αν πρέπει να το αποφύγουμε.

Πέρα από τις καταναλωτικές συμβουλές, ο οδηγός περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το κάθε είδος ψαριού, αλλά και ευφάνταστες συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου για ένα ταξίδι στη γεύση.

Το Fish Guide, o νέος εύχρηστος οδηγός του WWF, δίνει στους καταναλωτές ένα «λυσάρι» για να επιλέγουν υπεύθυνα τα ψάρια στο super market ή στο ιχθυοπωλείο και ο Ηλίας Μαμαλάκης εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο το «γιατί».

Γιατί η ανάγκη για βιώσιμα ψαρικά είναι πιο επιτακτική από ποτέ;

30% έχουν μειωθεί τα αλιεύματα της Μεσογείου από το 2007 μέχρι σήμερα
93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στη Μεσόγειο απειλούνται
40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια»
50% των ψαρικών που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα
800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία
26 εκατ. τόνους ψαρικών αξίας 23 εκατ. δολαρίων «κλέβει» ετησίως από τις θάλασσες η παράνομη αλιεία

Το καλοσώρισμα του Προέδρου της ΚΑΚ Γιάννη Μπάκα

Σημαντική η συμβολή και του “Γαστροναύτη” Παναγιώτη Παπανικολόπουλου

«Τα σούπερ μάρκετ και τα ιχθυοπωλεία πωλούν ψάρια και θαλασσινά απ’ όλο τον κόσμο. Φέρουμε ευθύνη για τις θάλασσές μας και τους ανθρώπους των οποίων το εισόδημα και η διατροφική ασφάλεια εξαρτάται από αυτές. Αγοράζοντας βιώσιμα ψαρικά ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, προστατεύοντας τη φύση και τους συνανθρώπους μας που εξαρτώνται από τα ψάρια και την αλιεία. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαρικών παγκοσμίως άγγιξε το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 20 κιλών ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι η βιώσιμη επιλογή ψαρικών είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Ο Υδροβιολόγος Μιχάλης Μαργαρίτης

To Top