ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βροχή τα κατασχετήρια – 6 στους 10 στο στόχαστρο της Εφορίας

O …ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΩ ΟΙ “ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ” ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΡΥΠΕΣ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ…
Ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΥΤΟΥ, ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ – ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ…

Τα νοικοκυριά έχουν φθάσει στο αμήν. Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αφήνουν απλήρωτες τις οφειλές τους στην Εφορία. Και όσο φουσκώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πατάει ολοένα και παραπάνω το γκάζι των κατασχέσεων καταγράφοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η ΑΑΔΕ, έχοντας τη δυνατότητα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.678.160 οφειλέτες, έχει καταφέρει να επιβάλει κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων στο 57,89% ή σε 971.429 φορολογουμένους.

Δηλαδή σχεδόν 6 στους 10 ένιωσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων. Το ποσοστό αυτό άρχισε από το 44,78% στο τέλος του 2015, αυξήθηκε 50,92% το 2016 για να φθάσει στο 57,42% στο τέλος Μαΐου.

Τα κατασχετήρια που φεύγουν καθημερινά από τις τράπεζες είναι περισσότερα από 5.000 (1.300 ανά τράπεζα) και ήδη η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την αύξηση των κατασχετηρίων σε τουλάχιστον 1.600 την ημέρα ανά τράπεζα.

Ομως, τι μπορεί να κατάσχει η Εφορία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων και από ποιο ύψος οφειλών και πάνω επιβάλλονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης;

1. Τραπεζικές καταθέσεις: Ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ τρυπώνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους που έχει ο φορολογούμενος και βάζει στο χέρι τα ποσά των καταθέσεων (εφόσον βέβαια υπάρχουν υπόλοιπα στους λογαριασμούς).
Από την κατάσχεση γλιτώνουν:
– Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας που έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.

– Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα όπως το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά όταν βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στην ΑΑΔΕ ως «ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.500 ευρώ».

– Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ υπάρχει σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως ο «ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ».

2. Ακίνητα: Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να κατάσχει ακίνητο ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο το μέτρο επιβάλλεται για μεγάλες οφειλές.

3. Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής: Ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

4. Μισθοί, ενοίκια κ.λπ.: Ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης μπορεί να τα κατάσχει η ΑΑΔΕ ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Πιο συγκεκριμένα κατασχέσεις γίνονται:

α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

β) Το 1/2 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

γ) Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

δ) Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

ε) Εως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

στ) Εως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).

ζ) Εως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όσοι χρωστούν χιλιάδες ευρώ, αλλιώς τους περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ήρθε η ώρα του λογαριασμού

Οι περιπτώσεις των θαλασσοδανείων που χορηγούσαν οι Τράπεζες χωρίς σοβαρό έλεγχο και εγγυήσεις αλλά και με …παρεμβάσεις, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών, αφού η ζημίες που έχουν υποστεί είναι τεράστιες… Ηδη οικονομικοί εισαγγελείς ελέγχουν εξονυχιστικά όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν καθώς επίσης και ποιοι πολιτικοί μεσολαβούσαν για να έχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις οι δανειολήπτες.
Και ο κύκλος των εμπλεκομένων είναι μεγάλος, κι ο ένας “κρατάει” τον άλλον, με ομερτά… Μέσα από προγράμματα που αποσπάστηκαν χρήματα χωρίς ο λαβών να πληροί τις προϋποθέσεις, μέσα από μίζες, μέσα από παράτυπα bonus για να βολέψει κόσμο ή να του χορηγήσει ένα συγχρηματοδοτούμενο προγραμματάκι, μέσα από λαθρεμπόριο, μέσα από ένα σωρό έκνομες δραστηριότητες… Κι όλα με την ίδια τακτική: τηλέφωνα, ραντεβού, δημόσιες σχέσεις, επισκέψεις σε πολιτικά γραφεία, τραπεζώματα, χάρες κλπ
Η “δουλειά” μεγαλώνει. Θα εισπράξει κι άλλες πολλές φορές. Πολλαπλάσια ποσά. Δεν γίνεται να εισπράττει πλέον μετρητοίς. Ούτε όμως και να εμφανίζει χρήμα έκνομο. Πώς θα το δικαιολογήσει; Ο κόσμος μπορεί να υποψιάζεται, μερικοί μπορεί να ξέρουν, αλλά αποδείξεις δεν χρειάζονται να υπάρχουν. Όμως το χρήμα δεν κρύβεται, ειδικά από λαμόγια και λιγούρια… Ολοι χαίρονται τον παράνομο πλούτο…
Τα χρήματα ταξιδεύουν σε τράπεζες εκτός Ελλάδος, σε κράτη που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους. Τα κρατίδια των φορολογικών παραδείσων, εκτάσεως πολλές φορές όσο ένα μικρό ελληνικό νησί, δεν χρειάζεται να θέλξουν με υψηλά επιτόκια τους πελάτες τους. Προσφέρουν τη διασφάλιση της ανωνυμίας. Και βέβαια μικρή φορολόγηση.
Υπάρχουν πολλά τέτοια κρατίδια. Σε νησιά κάπου χαμένα μέσα σε ωκεανούς, σε μέρη μακρινά κι ονειρεμένα. Cayman Islands! Ποιος ξέρει που βρίσκονται; Βασικός προορισμός του παράνομου πλούτου. Βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι. Παναμάς. Πιο κοντά μας, Σαν Μαρίνο, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Κύπρος, Μονακό, Μάλτα, πολλά πρόθυμα τα καταφύγια του βρώμικου χρήματος.
Αγοράζει ακίνητα, αυτοκίνητα, κότερα, επιχειρήσεις, μετοχές και ότι θέλει…
Τα νούμερα του υποκρυπτόμενου, παράνομου, και μηδέποτε φορολογημένου στην Ελλάδα πλούτου, είναι τεράστια. Αυτά φορολογούνται μόνο στο κράτος της off-shore, που έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, και προσφέρει την ανωνυμία των μετόχων άρα και το ακαταδίωκτο τους.
Την ίδια στιγμή υπάρχει μια συστηματική φοροεπίθεση, ανελέητης σκληρότητας, έναντι όλων ανεξαιρέτως των τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Με δυσκολία μπορεί να μετρήσει κανείς τον αριθμό των ήδη καταλογισθέντων φόρων στους οποίους ολοένα προστίθενται καινούργιοι.
Το κράτος επιτίθεται με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα στις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας, η παραγωγική τάξη της Ελλάδος καταρρέει, περισσότερες από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εξοντωθεί, το σώμα της πραγματικής οικονομίας αρθρώνει ίσως τις τελευταίες κραυγές του επιθανάτιου ρόγχου της που όμως δεν εισακούονται.
Και πλέον έρχεται η ώρα της πληρωμής και κάθε κατεργάρης θα παει στον πάγκο του, ή στο κελλί του!
Γιατί- ως γνωστόν – ο κλέφτης κι ο ψεύτης τον πρώτο (βάλε κι άλλα λίγα…) χαίρονται!

Βροχή τα κατασχετήρια – 6 στους 10 στο στόχαστρο της Εφορίας

Δημοφιλέστερα

To Top