ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΣΕ: Έργο τέχνης ο Σταθμός στο Ασπρόχωμα-Βέτο στην αξιοποίησή του

ΟΣΕ: “ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ” Ο ΣΤΑΘΜΟΣ -ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΟΣΕ

Βέτο στην αξιοποίηση του κτηρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Ασπρόχωμα θέτει ο ΟΣΕ προς τον Δήμο Καλαμάτας για ενδεχόμενη παραχώρησή του.

Ο συγκεκριμένος σταθμός βρίσκεται σε κακά χάλια εδώ και καιρό, έχει λεηλατηθεί, έχει υποστεί σοβαρές φθορές και ο Δήμος Καλαμάτας είχε στείλει στον ΟΣΕ έγγραφο αίτημα παραχώρησής του στον Δήμο και αξιοποίησής του προκειμένου να προστατευτεί. Ο ΟΣΕ, όπως φαίνεται από την έγγραφη απάντηση, έχει άλλα σχέδια για το συγκεκριμένο σταθμό, καθώς όπως αναφέρει έχει χαρακτηριστεί το κτήριο ως “έργο τέχνης”, σύμφωνα με ένα ΦΕΚ του 1985, και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τον Δήμο Καλαμάτας, ούτε με την καταβολή ενοικίου από αυτόν.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΤΡΙΠΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ

Ταυτόχρονα όμως ο ΟΣΕ θέτει μία ακόμα παράμετρο. Αυτή της ένταξης του συγκεκριμένου σταθμού στα σχέδια του ΟΣΕ για ανάπτυξη δικτύου θεματικού τουρισμού στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, ο ΟΣΕ σχεδιάζει να επανενεργοποιήσει τη μετρική γραμμή Τρίπολης-Καλαμάτας ως τουριστικό δρομολόγιο οπότε και ο εν λόγω σταθμός δεν πρέπει να αλλάξει χρήση και εντάσσεται σε αυτή την αξιοποίηση. Βεβαίως, χρονοδιάγραμμα προς το παρόν δεν αναφέρεται, ή άλλες πληροφορίες σχετικά με το τουριστικό αυτό δρομολόγιο.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας για τον Σταθμό του Ασπροχώματος και η απάντηση του ΟΣΕ:

“Αρνητική είναι η απάντηση του ΟΣΕ στο αίτημα του Δήμου Καλαμάτας για παραχώρηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Ασπροχώματος. Σημειώνεται ότι η κακή κατάσταση του κτηρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού, που οφείλεται σε βανδαλισμούς και εγκατάλειψη, έχει οδηγήσει επανειλημμένα το Δήμο σε αίτημα παραχώρησης έστω και με ενοίκιο.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος Π. Θεοφανόπουλος αναφέρει εγγράφως τα εξής, μεταξύ άλλων: «Σας γνωρίζουμε ότι δεν συμφωνούμε για τη μίσθωση του οικήματος εμβαδού 113 τ.μ. με τον περιβάλλοντα αυτού χώρο 300 τ.μ. στον Σ.Σ. Ασπροχώματος καθότι είναι χαρακτηρισμένος ως «έργο τέχνης» (ΦΕΚ 391/Β/25.06.1985) και περιλαμβάνεται στον σχεδιαζόμενο προγραμματισμό του ΟΣΕ για την ανάπτυξη θεματικών και τουριστικών δρομολογίων στο μετρικό δίκτυο Τρίπολης-Καλαμάτας».

Έως ότου λοιπόν αξιοποιηθεί με τουριστικά δρομολόγια η μετρική γραμμή Τρίπολης-Καλαμάτας, το βανδαλισμένο “έργο τέχνης” θα παραμένει εγκαταλελειμμένο, έρμαιο σε κάθε είδους φθορές επανορθώσιμες ή μη, που σαφώς επιβαρύνουν την εικόνα του…Όποια και αν είναι τα σχέδια πάντως, απαιτείται άμεσα μέριμνα για να προστατευτεί επειγόντως το “έργο τέχνης”, που μέχρι τώρα ρημάζει.

Μ.Π.

ΟΣΕ: Έργο τέχνης ο Σταθμός στο Ασπρόχωμα-Βέτο στην αξιοποίησή του
To Top