ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραδιά κινηματογράφου για τους μετανάστες

Με πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας – Filmhouse, για μια ώρα οι προσωρινά φιλοξενούμενοι μετανάστες στο κτήριο της παλιάς Νοσηλευτικής, οι αστυνομικοί που είχαν βάρδια και οι εθελοντές, βρέθηκαν αγκαλιά με δυο μικρού μήκους ταινίες του Charlie Chaplin κι ενώθηκαν μπροστά από την ίδια οθόνη, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, μιλώντας την κοινή παγκόσμια κινηματογραφική “γλώσσα”.
Θεατές μιας προβολής που η βουβή ατμόσφαιρα, ένωνε το κοινό που απολάμβανε, ξεχνώντας προσωρινά το δύσκολο και αβέβαιο “αύριο“.

Άνθρωποι που δεν επέλεξαν να έρθουν στην πόλη μας και δεν θέλουν και να παραμείνουν, απλά θέλουν, όσο μείνουν, να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς και με ανθρωπιά.
Αυτό το κάνει πάντα με αγάπη και σεβασμό στον όποιο συνάνθρωπό μας ο Ερυθρός Σταυρός με επιμέλεια, προσήλωση και υπευθυνότητα.

Σήμερα βρήκαν “σύμμαχο” την Τέχνη και τα παιδιά της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης, που έχουν αποδείξει την ευαισθησία τους και τον αλτρουισμό τους.

Γιατί Charlie Chaplin ;
Μια άλλη χαρακτηριστική ταινία – εκτός των δυο που παρουσιάστηκαν χτες – που έχει θέμα τους μετανάστες είναι και η ταινία “The Immigrant – Ο μετανάστης” (γνωστή και με τον τίτλο Broke) είναι μία βουβή μικρού μήκους ταινία του Charlie Chaplin γυρισμένη το 1917. Ο γνωστός και αγαπημένος χαρακτήρας του Chaplin, o Tramp παίζει έναν μετανάστη που βρίσκεται στο πλοίο για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ταξιδεύοντας στον Ατλαντικό. Ο Tramp θα συναντήσει και θα γίνει φίλος με μια όμορφη γυναίκα, ενώ θα κατηγορηθεί για κλοπή.
Ένα μικρο αριστούργημα “ο Μετανάστης”, μια συγκινητική, πανέμορφη και ανθρώπινη κωμωδία του Τσάπλιν (η πιο κλασική από τις μικρού μήκους του) που μιλάει για την περιπέτεια και τα όνειρα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή, σαν αυτή που πρόσφεραν σήμερα – έστω για μια ώρα – όσοι βρέθηκαν στο χώρο του νέου Δημαρχείου…

To Top