Ένα πρώτο δείγμα γνήσιας Καλαματιανής φιλοξενίας είχε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου, που βρέθηκε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με αφορμή τις προετοιμασίες για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ξεναγήθηκε στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Καρέλια”, στους χώρους του Μεγάρου Χορού αλλά και στη Μονή Βελανιδιάς, ενώ η επίσκεψη έκλεισε με γεύμα στη Βέργα.
Σε πρώτο πλάνο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος “Καλαμάτα 1821-Δρόμοι Ελευθερίας”, Νίκος Ζαχαριάς, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας και ο επιχειρηματίας, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Στα πίσω έδρανα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, η αρχαιολόγος υπεύθυνη των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία, Ξένια Αραπογιάννη, η γενική γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας, Μαρία Νταμάτη, και η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Παναγιώτα Κουράκλη.
Να σημειωθεί ότι από το Δημοτικό Συμβούλιο παρευρέθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων: Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Ελένη Αλειφέρη, Μαρία Οικονομάκου,Δημήτρης Κουκούτσης. Αλλά και οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Μπάκας, Νίκος Μπασακίδης, Γιώργος Φάβας. Επίσης παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, ο οποίος μαζί με το Δήμαρχο συνόδευσε την αντιπροσωπεία του Ελλάδα 2021 σε όλα τα μέρη της πόλης που επισκέφτηκαν.
BOΛΤΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ!
Μετά την τελετή υποδοχής που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό δημαρχείο η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τα μέλη της επιτροπής Καθηγητές Πανεπιστημίου Παναγιώτη Ροϊλό, Ναπολέοντα Μαραβέγια και Δέσποινα Μουζάκη, κατευθύνθηκαν με τα πόδια από τον πεζόδρομο της Αριστομένους στο ιστορικό κέντρο.
Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” περπάτησε ευδιάθετη στους δρόμους της Καλαμάτας χαιρετούσε τον κόσμο και έκανε δύο στάσεις πριν βρεθεί στον Ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων.
Άναψε ένα κεράκι στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων
Σύντομη στάση για καφέ espresso στο Ιστορικό Κέντρο
Αρχικά σταμάτησε στην οδό Γερμανού για ένα γρήγορο εσπρεσάκι και στη συνέχεια στην οδό Ιθώμης βρέθηκε στο κατάστημα αλλαντικών Οικονομάκου όπου την κέρασαν τσίπουρο και μεζεδάκια!
Στην πλατεία 23ης Μαρτίου: Μπροστά στο μνημείο με το κείμενο της Μεσσηνιακής Γερουσίας του 1821 «Προειδοποίησης εις τας Ευρωπαϊκάς αυλάς»
Στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην οδό Σταδίου. Η Γιάννα Αγγελοπούλου ξεναγήθηκε από την Βίκυ Καρέλια, ιδρυτικό μέλος του Μουσείου και πρόεδρο της ομώνυμης βιομηχανίας και του Ιδρύματος. «Σπάνια έχω δει κάτι σαν αυτό που κάνει η κυρία Καρέλια και οι συνεργάτες της. Διατηρούν θησαυρούς και μοναδικά στοιχεία του παρελθόντος και τα παραθέτουν εδώ με μοναδικό τρόπο. Αυτό τιμά εκείνη, τιμά την πόλη της, τιμά την οικογένειά της και εμείς ως Επιτροπή “Ελλάδα 2021” θα θέλαμε να βλέπαμε τέτοιες δράσεις που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της τέχνης των Ελλήνων ανά τους αιώνες» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής μετά την επίσκεψη.
ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κοινοφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» Παντελή Δρούγα και ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή Εικαστικού Εργαστηρίου Παναγιώτη Λαμπρινίδη και τον Διευθυντή Δημοτικού Ωδείου Στάθη Γυφτάκη.
“Συνάντησα πολύ δημιουργικούς ανθρώπους εδώ στην Καλαμάτα”, δήλωσε μεταξύ άλλων η Γιάννα Αγγελοπούλου κατά την ξενάγησή της στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Η υποδοχή έγινε από δύο κιθαριστές, τους Ιάσονα Γεωργιόπουλο και Χάρη Κουσούλη, μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και του καθηγητή Αντώνη Κουφουδάκη. Μάλιστα η Γιάννα Αγγελοπούλου τους ζήτησε να παίξουν ισπανούς συνθέτες, όπως Fransesco Tarrega, και το κομμάτι Recuerdos de la Alhambra (Aναμνήσεις από την Αλάμπρα). Ενώ ακολούθησε και συζήτηση με τους μαθητές του Ωδείου σε ευχάριστο κλίμα, με τους παριστάμενους να αποκομίζουν τις καλύτερες εντυπώσεις για το πόσο απλός, και προσηνής άνθρωπος είναι η ίδια.
O Στάθης Γυφτάκης εξέφρασε και την ιδέα του να γίνουν 4 Όπερες με θέμα την Επανάσταση αλλά και την Ελλάδα του 2021, έργα σπονδυλωτά σε συνεργασία με τον Γιάννη Ξανθούλη. Η Γιάννα Αγγελοπούλου εξέφρασε τον ενθουσιασμό της και μάλιστα δήλωσε ότι θα έρθει να παρακολουθήσει και παράσταση του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, και ζήτησε να την ενημερώνουν για τις εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου ώστε να προγραμματίσει να επισκεφτεί κάποια από αυτές.
Μετά την ξενάγησή της στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας επισκέφτηκε τη Μονή Βελανιδιάς.
Eπισκέφτηκε και το κελί του μεγάλου ήρωα της Επανάστασης Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα, που βρίσκεται μέσα στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς.Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Νταμάτη, από τον οποίο ενημερώθηκε για την πρόθεση της Μονής να διοργανώσει και εκείνη εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων της Επανάστασης. Η αντιπροσωπεία της της Επιτροπής τον κάλεσε να εντάξει τις δράσεις αυτές στο κοινό εθνικό εορταστικό ημερολόγιο της Επιτροπής.
Να υπενθυμίσουμε ότι στη Μονή Βελανιδιάς, στις μεγάλες γιορτές, υψώνεται όχι μόνο η σημαία της Ελλάδας αλλά και εκείνη της Επανάστασης.
Η εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπηγής
Η επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι, με παραδοσιακό γεύμα με “γεύσεις του 21” στην ταβέρνα “Αγριλιά” στη Βέργα.