Βιβλίο

Το βιβλίο “Eκεί που πετάει ο νους” του Χ.Βασιλάκου παρουσιάζεται στο “Baba yaga”


Η Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις “Πνοή”, διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Εκεί που πετάει ο νους”, του συγγραφέα Χάρη Βασιλάκου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα στην Καλαμάτα στο καφέ “Baba Yaga” (Κουμάντου 5).
Για το βιβλίο και το συγγραφέα θα μιλήσουν: Η Μαρία Καραγιάννη, συγγραφέας, και ο Νίκος Καρμοίρης, ιστορικός. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η συγγραφέας Φωτεινή Βασιλοπούλου, και η φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Κωνσταντίνα Γιάνναρη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το βιβλίο
Με λένε Οδυσσέα και θα σας πω μια ιστορία. Μια ιστορία με πριγκίπισσες, δράκους, φως και σκοτάδι, έρωτα, λάθη και αναμνήσεις. 11 ιστορίες ζητούν αποσπασματικά το χώρο τους στο μυαλό του Οδυσσέα και στο τέλος της διαδρομής τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Ο Χάρης Βασιλάκος έβαλε όλες αυτές τις ιστορίες στο χαρτί και κάπως έτσι πήρε σάρκα και οστά το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Εκεί Που Πετάει Ο Νους”.
“Θέλεις να παίξουμε ένα παιχνίδι; Ας αποφύγουμε ένα ακόμη κουραστικό βιογραφικό με τίτλους και ιδιότητες. Ας μιλήσουμε μόνο για το βιβλίο. Εξάλλου, όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει μερικά πράγματα για εμένα στο Εκεί Που Πετάει Ο Νους και ίσως καταλάβει ακόμη περισσότερα για το μικρό μου κόσμο μέσα από τις λέξεις μου” μου λέει ο Χάρης.
Γεννημένος στη Σπάρτη το 1984, καθηγητής Φιλολογίας, επιμελητής – διορθωτής κειμένων και ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Χάρης αποφάσισε να προσθέσει ακόμα μία ιδιότητα στο βιογραφικό του, αυτή του συγγραφέα. Αν και όπως, θα μου πει ο ίδιος, αυτό το πρώτο του εκδοτικό βήμα δεν ήταν προγραμματισμένο.
“Το βιβλίο αυτό προέκυψε εξ ενστίκτου, όπως συνηθίζω να λέω, μιας και τα τελευταία χρόνια αποφάσισα να το ακολουθήσω περισσότερο. Χαριτολογώντας θα σου πω ότι μέχρι στιγμής δεν έχω ζητήσει τα χρήματά μου πίσω … Λειτουργεί περίφημα το περιβόητο ένστικτο. Τα πρώτα λόγια, λοιπόν, έπεσαν στο χαρτί το καλοκαίρι του 2014. Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015 κι έκτοτε το βιβλίο ήταν στο συρτάρι. Προέκυψε ως ανάγκη, την οποία δεν έχω ερμηνεύσει όλα αυτά τα χρόνια. Μάλλον, είχα συγκεντρώσει πολλές εικόνες. Έπρεπε κάπως να τις αποσυμπιέσω.Τον Οκτώβριο του 2016 γνώρισα τους εκδότες μου, την Κάκια Ξύδη & το Δημήτρη Καραναστάση, κι εκείνοι με τη σειρά τους έδωσαν Πνοή -όπως άλλωστε είναι και το όνομα του Εκδοτικού Οίκου- στο πέταγμα του … νου μου”!

“Με λένε Οδυσσέα και θα σας πω μια ιστορία. Μια ιστορία με πριγκίπισσες, δράκους, φως και σκοτάδι, έρωτα, λάθη και αναμνήσεις. Κάπως έτσι ξεκινούν όλα … Πρόκειται για φαινομενικά αυτοτελείς ιστορίες, συνεδρίες, όπως χαρακτηρίζονται στο βιβλίο, οι οποίες εξηγούνται και δένονται στην τελευταία εξομολόγηση του ήρωα. Είναι ένα σκόπιμα αποσπασματικό έργο με ενιαίο τέλος”.
“Σχετικά με τα ψήγματα αλήθειας … Έχοντας πάρει πια την απαιτούμενη απόσταση, νομίζω τελικά ότι έχουμε να κάνουμε με μία προσπάθεια δική μου για αυτοπροσδιορισμό και αναθεώρηση. Το Εκεί Που Πετάει Ο Νους τοποθέτησε έναν πολύ ουσιαστικό και δύσκολο καθρέφτη μπροστά μου, μεγέθυνε τις αδυναμίες μου και τελικά μου ευχήθηκε καλό κατευόδιο. Δεν έχει σχέση με τη γενέτειρά μου, τη Σπάρτη, μιας και οι ιστορίες διαδραματίζονται στην Αθήνα και σε νησιά που άλλοτε κατονομάζονται και άλλοτε όχι”.
“Δεν αφορίζω ποτέ τις δύσκολες στιγμές. Αντιθέτως, τις τιμώ και τις σέβομαι. Είναι αυτό που πολύ κλισέ λέμε ‘ο άνθρωπος είτε κερδίζει είτε μαθαίνει'”
Τα υπόλοιπα στο Baba Yaga…

Το βιβλίο “Eκεί που πετάει ο νους” του Χ.Βασιλάκου παρουσιάζεται στο “Baba yaga”
To Top