Σάρκα και οστά παίρνει το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας μετά και την έγκρισή της από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η συγκεκριμένη στρατηγική που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αναμένεται να αλλάξει την πόλη της Καλαμάτας μέσα από έργα υποδομών(αναπλάσεις), αλλά και κοινωνικές δομές που θα χρηματοδοτηθούν, όσο και πολύ μικρές επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού και αγροδιατροφής που θα ενισχυθούν οικονομικά.
Το πρόγραμμα αυτό, που δυστυχώς περιορίζεται στην πόλη της Καλαμάτας, έχει δεχτεί σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση του Δήμου Καλαμάτας, ακριβώς για τον λόγο ότι εξαντλείται κυρίως σε αναπλάσεις εντός της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και δεν γίνεται διασπορά έργων και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου.
Από τη Δημοτική Αρχή υποστηρίζεται ότι τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της πόλης, στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, στην αρωγή σε κοινωνικές δομές, όπως Δημοτικό Ιατρείο, Κέντρο Διημέρευσης ΑμεΑ, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Άνοια, που θα απορροφήσουν σημαντικά κονδύλια από το πρόγραμμα.
Μάλιστα η Δημοτική Αρχή εκτιμά ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα αρχίσει και η δημοπράτηση κάποιων από τα έργα που προβλέπεται να γίνουν.
Τέσσερις μελέτες ετοιμάζονται αυτό το διάστημα από τον Δήμο Καλαμάτας για έργα, που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η δημοτική Αρχή, η πρόοδος τους κρίνεται ικανοποιητική. Οι μελέτες αφορούν τα παρακάτω έργα:
1) Οδός Ναυαρίνου, από Τσαμαδού μέχρι Ακρίτα
2) Οδός Πλαστήρα, από Νέδοντα μέχρι τα δυτικά όρια του οικισμού Κορδία
3) Η ευρύτερη περιοχή της πλατείας 23ης Μαρτίου, από τη γέφυρα του Νέδοντα μέχρι την οδό Σταδίου, τα Παπλωματάδικα και την οδό Τριπολιτσάς
4) Η οδός Βουλγαροκτόνου (θα διευκολύνει τη μονοδρόμηση της Ναυαρίνου)
Από τα παραπάνω έργα, τις σοβαρότερες δυσκολίες παρουσιάζει η μελέτη ανάπλασης της περιοχής της πλατείας 23ης Μαρτίου, για την οποία είναι προφανές ότι θα αξιοποιηθούν οι μελέτες του πρόσφατου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού,όπως υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή.
Αναλυτικά ο πίνακας με τα έργα:
Οι ζώνες της Καλαμάτας που αφορά η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι η παραλιακή ζώνη και το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, που ουσιαστικά αποτελούν και τον πυρήνα του προγράμματος, όπως φαίνεται και στον χάρτη: