ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Καλαμάτας για τις περσινές πλημμύρες: Γρήγορα δόθηκαν οι αποζημιώσεις, αργεί η αποκατάσταση σπιτιών και επιχειρήσεων

Mε αφορμή τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για παροχή έκτακτης βοήθειας προς τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας και άλλων περιοχών της Ελλάδας από τη σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων ημέρων που ενέσκηψε στη χώρα μας, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας προβαίνει σε έναν απολογισμό της κατάστασης από τις φονικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 έως και σήμερα, αναφορικά με την πορεία των κρατικών αποζημιώσεων στους πληγέντες της Καλαμάτας.

Θυμίζει λοιπόν ότι από τις πλημμύρες της Καλαμάτας, δόθηκε “σχετικά γρήγορα η αποζημίωση για τις πρώτες βασικές ανάγκες των πλημμυροπαθών” (586 ευρώ), και η αποζημίωση για αντικατάσταση του οικιακού τους εξοπλισμού (έως 5.000 ευρώ), ωστόσο επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση για αποκατάσταση σπιτιών και εξοπλισμού επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Οι εξελίξεις σχετικά με τις αποζημιώσεις για την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, μέχρι σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, έχουν ως εξής:

Α. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

(Το θέμα τοπικά χειρίσθηκε ο Δήμος Καλαμάτας)

I. ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (586 ευρώ)

Η πληρωμή ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016.
Πληρώθηκαν 390 δικαιούχοι, οι οποίοι έλαβαν 269.686 ευρώ (ορισμένοι εδικαιούντο 586 x 2).

II. ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΣΚΕΥΗΣ

Η πληρωμή ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουλίου 2017.
Πληρώθηκαν 297 δικαιούχοι, οι οποίοι έλαβαν 816.420 ευρώ (καθένας έλαβε το ποσό που του αντιστοιχούσε – μέγιστο είναι τα 5.860 ευρώ).

Β. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί κανένα ποσόν για αποκατάσταση (επισκευή) κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Δεν υπάρχει ενάριθμο έργο στο ΠΔΕ. (Το θέμα χειρίζεται τοπικά ο ΤΑΣ Νομού Μεσσηνίας.)

Γ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δεν έχει υπάρξει χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για αποκατάσταση του εξοπλισμού τους μέχρι σήμερα. (Το θέμα τοπικά χειρίζεται η ΠΕ Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου.)

Δ. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Οι αγρότες έχουν λάβει αποζημιώσεις για την ηρτημένη παραγωγή (γίνεται συμψηφισμός με τις οφειλές).

Για τις πάγιες εγκαταστάσεις και το φυτικό κεφάλαιο δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις, διότι αυτά αντιστοιχούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ και παίρνει μεγάλο διάστημα (ενδεικτικά: μια τριετία) για να δοθούν τέτοιες αποζημιώσεις.

Συμπερασματικά, πέρα από τη σχετικά γρήγορη αποζημίωση για την κάλυψη των πρώτων / βασικών αναγκών των πλημμυροπαθών, δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα αποζημιώσεις για τις μείζονες συνέπειες στους τομείς επαγγελματικό και αγροτικό”, καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας.

Να σημειωθεί ότι οι ζημιές από την φονική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα είχαν εκτιμηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σε πάνω από 95.000.000 ευρώ από ζημιές σε ιδιωτικά και δημόσια έργα και υποδομές χωρίς να υπολογίζονται μέσα σε αυτά οι ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Ο απολογισμός όμως ήταν τραγικός καθώς υπήρξαν και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Η σφοδρή κακοκαιρία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 3 συνανθρώπους μας, μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα στο Πήδημα, έναν 92χρονο με αναπηρία στη Θουρία και μια 90χρονη στην Καλαμάτα.

Δήμος Καλαμάτας για τις περσινές πλημμύρες: Γρήγορα δόθηκαν οι αποζημιώσεις, αργεί η αποκατάσταση σπιτιών και επιχειρήσεων
To Top