ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασιλόπουλος προς Πλακιωτάκη: “Διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχή μεταφορά στο Λιμάνι Καλαμάτας παράνομων μεταναστών”

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: “ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”

Διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχή μεταφορά στο λιμένα Καλαμάτας παράνομων μεταναστών, ενώ υφίσταται η δυνατότητα να αποβιβασθούν σε λιμάνια πόλεων πολύ πιο κοντινά στο σημείο εντοπισμού”, αναφέρει στην επιστολή-διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Ναυτιλίας,  Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι όλοι οι μετανάστες που εντοπίζονται ανοιχτά της   Πελοποννήσου στέλνονται στο Λιμάνι Καλαμάτας, ακόμα και αν χρειάζεται να ταξιδεύουν και μιάμιση μέρα από τη στιγμή που εντοπιστούν, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιο κοντινά λιμάνια για αποβίβαση. Μιλά ξεκάθαρα για “μεροληπτική μεταχείριση σε βάρος του Λιμανιού της Καλαμάτας” και ζητά αυτό να σταματήσει, δηλώνοντας παράλληλα ότι το Λιμάνι δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους φιλοξενίας και δυσχεραίνεται η λειτουργία του όταν υπάρχει και κρουαζιερόπλοιο με τουρίστες…

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: “Να πάψει η μεροληπτική μεταχείριση εις βάρος του λιμένα Καλαμάτας”

Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε, σήμερα Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, και συναντήθηκε με το Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Χρηστέας.

Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η συνεχής μεταφορά παράνομων μεταναστών στο λιμένα Καλαμάτας από το Λιμενικό Σώμα, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές ο εντοπισμός των σκαφών που τους μεταφέρουν γίνεται σε μεγάλες αποστάσεις, μεσολαβούν δηλαδή άλλα κατάλληλα λιμάνια όπου είναι δυνατόν να αποβιβασθούν. Τούτο αποβαίνει σε βάρος του λιμένα Καλαμάτας, ο οποίος στερείται των κατάλληλων σχετικών υποδομών, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν έχει έλθει στην Καλαμάτα κρουαζιερόπλοιο.

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, ο Δήμαρχος απέστειλε έγγραφο προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, κοινοποιούμενο στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, τους Βουλευτές Μεσσηνίας και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
«Σε συνέχεια συνομιλίας μας με τον κ. Κυριάκο Χρηστέα, Πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου και σχετικών καταγγελιών εκ μέρους του, διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχή μεταφορά στο λιμένα Καλαμάτας παράνομων μεταναστών, που το Λιμενικό Σώμα εντοπίζει στη θάλασσα. Η τακτική αυτή τείνει να καταστεί κανόνας, με αποτέλεσμα να απαιτείται ταξίδι έως και μιάμισης ημέρας (!!!) μετά τον εντοπισμό του σκάφους με τους παράνομους μετανάστες, ώστε αυτοί να αποβιβασθούν στο λιμένα Καλαμάτας.

Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει ενώ υφίσταται η δυνατότητα να αποβιβασθούν σε λιμάνια πόλεων πολύ πιο κοντινά στο σημείο εντοπισμού, που διαθέτουν νοσοκομείο και άλλες υποδομές για την παροχή φροντίδας στους παράνομους μετανάστες.
Σημειώνεται ότι στο λιμένα Καλαμάτας οι χώροι φιλοξενίας (αποθήκες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) είναι ακατάλληλοι και επισφαλείς για τους παράνομους μετανάστες και το προσωπικό του Λιμενικού, που τους φρουρεί. Οι λιμενικοί δεν μπορούν να ασκήσουν ορθά τα καθήκοντά τους, επειδή οι χώροι δεν διαθέτουν τις εγκαταστάσεις φύλαξης και υγιεινής που προβλέπονται.
Ζητούμε να παύσει αυτή η μεροληπτική μεταχείριση εις βάρος του λιμένα Καλαμάτας, που καθιστά τη λειτουργία του δυσχερέστατη ιδίως όταν ταυτόχρονα εξυπηρετεί κρουαζιερόπλοιο, όπως σήμερα Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019».

Βασιλόπουλος προς Πλακιωτάκη: “Διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχή μεταφορά στο Λιμάνι Καλαμάτας παράνομων μεταναστών”
To Top