ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τη βασιλόπιτά της έκοψε η “Φάρις”

Νίκας: “Δεν μπορεί να μιλάμε για πολιτισμό από τη μια και από την άλλη να φεσώνουμε την αγορά- Η Καλαμάτα αντέχει, δημιουργεί, εξελίσσεται”

Στο φουαγιέ του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας έκοψε τη Bασιλόπιτά της η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018.

Η Πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ Αναστασία Μπελογιάννη.


Η Πρόεδρος της ΚΕ «Φάρις» Αναστασία Μπελογιάννη έκανε σύντομο χαιρετισμό και ευχαρίστησε το προσωπικό, τους εθελοντές και τους συνεργάτες της ΚΕ Φάρις.

“Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε την πολιτιστική πολιτική του Δήμου Καλαμάτας”, δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της “ΦΑΡΙΣ”, Αναστασία Μπελογιάννη, η οποία ευχαρίστησε τον δήμαρχο Καλαμάτας για την τιμή που της έκανε με την ανάθεση της θέσης της προέδρου, δηλώνοντας ότι τους 10 μήνες που είναι επικεφαλής της “ΦΑΡΙΣ” έχει δημιουργική και άψογη συνεργασία με όλους, τους οποίους και ευχαρίστησε ονομαστικά.

“Έχουμε την ατυχία να είμαστε μια δημοτική Αρχή μέσα σε μια κατάσταση ακραίας οικονομικής κρίσης”, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Δήμαρχος Καλαμάτας, τονίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες που γίνονται ώστε αυτό να μην έχει επίπτωση στην πολιτιστική πορεία της πόλης.

“Η Καλαμάτα αντέχει, δημιουργεί, εξελίσσεται και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τη “ΦΑΡΙΣ”, αλλά με όλες τις ζωντανές πολιτιστικές δυνάμεις της πόλης”, δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας και απηύθυνε ειδική μνεία στους εκατοντάδες εθελοντές που βοηθούν στις πολιτιστικές δραστηριότητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά χωρίς τους 200 εθελοντές δεν θα μπορούσε να γίνει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που προσφέρεται από τις Δημοτικές σχολές, την επιτυχία των διεθνών πολιτιστικών εκδηλώσεων το 2017 (Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών), την υλοποίηση προγράμματος βελτίωσης των πολιτιστικών υποδομών το 2018 και την έναρξη της συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Νίκας: “Δεν μπορεί να μιλάμε για πολιτισμό από τη μια και από την άλλη να φεσώνουμε την αγορά”

Τη συνεισφορά των εθελοντών στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης εξήρε ο δήμαρχος Καλαμάτας, λέγοντας πως ο Δήμος στηρίζει ηθικά και οικονομικά τις προσπάθειες αυτές. Χαρακτήρισε ως πολιτιστική κατάκτηση το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν οφείλει για τις πολιτιστικές υπηρεσίες που παρέχει. Δεν οφείλει στους εργαζόμενους, σε συνεργάτες, ούτε στην αγορά. “Δεν μπορεί να μιλάμε για πολιτισμό από τη μια και από την άλλη να φεσώνουμε την αγορά”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Να απλώνουμε τα πόδια μας όσο χωρεί το πάπλωμά μας”.

“Το Φεστιβάλ χορού είναι ένα ανοιχτό παράθυρο της Καλαμάτας στον κόσμο”

Τα καλύτερα λόγια είπε ο δήμαρχος για τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Λίντα Καπετανέα, επισημαίνοντας ότι έχει πάνδημη υποστήριξη και δηλώνοντας βέβαιος ότι “θα ανοίξει νέους δρόμους”. Χαρακτήρισε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού ως ένα ανοιχτό παράθυρο της Καλαμάτας στον κόσμο, και το σημαντικότερο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός της πόλης. “Οι βάσεις για μια άλλη πορεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού έχουν ήδη μπει”,υπογράμμισε με νόημα ο Δήμαρχος.

Νίκας: “Ας υπάρξει επιτέλους μια πολιτική στήριξης των ΔΗΠΕΘΕ ώστε να γίνουν περιφερειακά”

Για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο ΔΗΠΕΘΕΚ, που είναι επαγγελματικού επιπέδου, έκανε λόγο ο Παναγιώτης Νίκας, συγχαίροντας τον Φίλιππο Σοφιανό, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της παράστασης “Απατεών”(ο Φιάκας), “που ουσιαστικά είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τα εύσημα έδωσε και στη σκηνοθέτη της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕΚ, Αννέτα Παπαθανασίου.
“Επιτέλους, ας υπάρξει μια πολιτική στήριξης για τα ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας, να γίνουν περιφερειακά και να υπάρξει η αλληλεσύνδεσή τους”, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.
Ο δήμαρχος εξήγγειλε και την πλήρη ανακατασκευή του ΔΗΠΕΘΕΚ, “αυτού του ιστορικού χώρου”, όπως είπε εκφράζοντας όμως και μια μικρή επιφύλαξη.

Ευχαριστημένος και από τον Στάθη Γυφτάκη δήλωσε ο δήμαρχος “ο οποίος προσφέρει πολύ πιο πάνω από τις συμβατικές του υποχρεώσεις”, επεσήμανε ο δήμαρχος. “Είναι παράλληλα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας”

Ο δήμαρχος εξήγγειλε την πολύ καλή συνεργασία που ξεκινάει η Καλαμάτα με την Εθνική Λυρική Σκηνή από τον Μαϊο, με επιλεγμένες παραστάσεις που θα δίνονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Περιμένουμε να πάρουμε την πιστοποίηση του Μεγάρου Χορού από τη γερμανική εταιρεία (TUV), και να εφαρμόσουμε τη δωρεάν μελέτη της planet (μελέτη βιωσιμότητας), ώστε να λειτουργήσει βάσει αυτής το Μέγαρο Χορού με επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή, μέσα από πανελλήνιο διαγωνισμό”, δήλωσε ο δήμαρχος.

“Η ΗΛΕΚΤΡΑ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ”

Δυο φορές την εβδομάδα θα χρησιμοποιείται από τον Δήμο, από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, από τα σχήματα της πόλης, καθώς μπήκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και θα ανακατασκευαστεί για να λειτουργήσει ως κινηματοθέατρο.

“Καινοτομίες παντού- Να δώσουμε πανελλήνιο στίγμα για ό,τι κάνουμε εδώ!”

Καινοτομίες παντού, από όλους ζήτησε ο Παναγιώτης Νίκας, ώστε να περάσουμε στην καινούργια εποχή, και “πρωτοποριακές ενέργειες από όλα τα σχήματα ώστε να δώσουμε πανελλήνιο στίγμα για ό,τι κάνουμε εδώ”, δήλωσε ο δήμαρχος ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Τα φλουριά βρήκαν ο υπάλληλος Άκης Μαρίνος και έλαβε ως δώρο ένα κεραμικό από το Εικαστικό Εργαστήρι της ΦΑΡΙΣ και ο Πανάγος Φουρναράκης, ο οποίος έλαβε ένα χαρακτικό έργο προσφορά του Χ.Βελισσάρη.

Για τον μπουφέ, ευχαριστίες εκφράζονται στο «Κύμα», που ετοίμασε εξαιρετικούς μεσσηνιακούς μεζέδες.

To Top