Τουρισμός

“Βασιλικόν”: Τον Σεπτέμβριο ξεκινά τη λειτουργία του το ιστορικό ξενοδοχείο στην Καλαμάτα!

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι εργασίες ανακατασκευής του ιστορικού ξενοδοχείου “Βασιλικόν” στον πεζόδρομο της Αριστομένους στην Καλαμάτα. Πρόθεση της επιχειρηματία που το εκμίσθωσε από τον Δήμο Καλαμάτας είναι να εξοπλιστεί με τις καλύτερες ξενοδοχειακές παροχές, προκειμένου να παρέχει “βασιλικές” υπηρεσίες στους πελάτες του και επισκέπτες της πόλης της Καλαμάτας.


Το λογότυπο του ξενοδοχείου “Βασιλικόν” που παραπέμπει σε χρυσό βασιλικό στέμμα. Σύγχρονο, λιτό και ταυτόχρονα αρχοντικό, προϊδεάζει για τις “βασιλικές” του παροχές

Οι εργασίες είναι εντατικές και δίνεται σημασία στη λεπτομέρεια, αλλά και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νεοκλασικού κτηρίου. Εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι όλα έτοιμα, ώστε το “Βασιλικόν” να ανοίξει τις πόρτες του και να υποδεχτεί τους επισκέπτες της Καλαμάτας.

Το ιστορικό ξενοδοχείο ανακατασκευάστηκε, κρατώντας τα ιστορικά του στοιχεία και τη φυσιογνωμία και τον αέρα της παλιάς αρχοντιάς του κτηρίου. Ο ζωγραφισμένος διάκοσμος της οροφής, η μεγάλη εσωτερική ξύλινη σκάλα, το δώμα, αλλά και τα 10 δωμάτια διατήρησαν τα ιστορικά τους στοιχεία, ταυτόχρονα όμως προσαρμόστηκαν στις σύγχρονες απαιτήσεις.

ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΒΑΣΙΛΙΑΔΩΝ

Το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει με στοιχεία Historic Boutique Hotel, καθώς διαθέτει 10 δωμάτια με ξεχωριστό χαρακτήρα το καθένα. Εκείνο όμως που κλέβει τις εντυπώσεις είναι η μοναδική τους ονοματοδοσία, καθώς δεν έχουν την κλασική αρίθμηση των ξενοδοχειακών δωματίων, αλλά ονόματα Μεσσήνιων βασιλιάδων, και του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα μιας και ήθελαν να συνδέσουν τη διαμονή των επισκεπτών στην πόλη της Καλαμάτας με τη μεσσηνιακή ιστορία.

Άλλωστε τους επισκέπτες θα τους “υποδέχεται” οθόνη με την ιστορία της Μεσσηνίας σε 6 διαφορετικές γλώσσες.
Παράλληλα οι πελάτες του “Βασιλικόν” θα έχουν τη δυνατότητα με mini van 8 θέσεων να επισκεφτούν τα μέρη που έζησαν και έδρασαν οι μεσσήνιοι βασιλείς. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει και ξεναγούς, πάρκινγκ για τους πελάτες, ενώ το πρωινό θα είναι αποκλειστικά μεσσηνιακό.

Το συγκεκριμένο διατηρητέο κτήριο έχει χαρακτηριστεί μαζί με άλλα 86 κτήρια της Καλαμάτας ως έργο τέχνης διότι όπως εξηγείται στην υπουργική απόφαση του 1987, “αποτελούν αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής με επιρροές από τα νεοκλασικά πρότυπα, όπως αυτή διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα στην Καλαμάτα, επί πλέον επειδή η αρμονία των όγκων τους και τα αξιόλογα επιμέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά τους στοιχεία προσδίδουν τον χαρακτήρα του έργου τέχνης”. Η ίδια απόφαση το χαρακτηρίζει και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και μορφολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.

“Το διώροφο, νεοκλασικό, κεραμοσκεπές κτίριο έχει μεσόροφο μικρού ύψους, του οποίου τα ανοίγματα είναι συμμετρικά με αυτά του ορόφου, που πλαισιώνονται με ψευδοπαραστάδες. Στον όροφο υπάρχουν μικροί εξώστες που στηρίζονται σε απλά φουρούσια. Κάτω από τα κεραμίδια υπάρχουν αλλεπάλληλες κορνίζες και οδοντωτή ταινία”.

Ο Δήμος Καλαμάτας, στον οποίο και ανήκει, το εκμίσθωσε από τον Απρίλιο του 2017, για 25 χρόνια, ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο παραδοσιακού τύπου, με την προτροπή εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και άλλα παραδοσιακά κτήρια του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας και να μετατραπούν σε ξενοδοχεία.


Οι πυροσβεστήρες ενσωματώνονται στο περιβάλλον και γίνονται έργο τέχνης

Το «Βασιλικόν» αποτελεί τμήμα διωρόφου διατηρητέου κτηρίου, με εμβαδόν (μικτή επιφάνεια εισόδου Α’ ορόφου, μεσοπατώματος, Α’ ορόφου και δώματος) 413,96 τ.μ. εντός οικοπέδου επιφάνειας 292,80 τ.μ.

Η Φρόσω Παπανικολάου που αναδείχτηκε και η πλειοδότρια, προχώρησε σε εργασίες εκ βάθρων ανακατασκευής του όλου κτηρίου και ανάδειξης της εσωτερικής αρχιτεκτονικής του.
Όλο αυτό το διάστημα το κτήριο έπρεπε να επανασχεδιαστεί και να διαμορφωθεί σε ξενοδοχείο με υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, που να ανταποκρίνονται στα πιο σύγχρονα πρότυπα ξενοδοχειακής φιλοξενίας.
Αναβαθμίστηκε ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του κτηρίου, προκειμένου οι πελάτες να απολαμβάνουν ό,τι πιο σύγχρονο και τελευταίας τεχνολογίας παροχή υπάρχει στην ξενοδοχειακή φιλοξενία.
Ήδη όλο αυτό το διάστημα της ανακατασκευής του κτηρίου υπάρχει ενδιαφέρον από κόσμο, που επιλέγει για διαμονή το κέντρο της πόλης και προτιμά μικρού τύπου παραδοσιακά ξενοδοχεία σε νεοκλασικά κτήρια με ιστορία. Υπάρχει ένα κοινό που επιζητεί ένα τέτοιο είδος διαμονής, προσωπικό, όχι μαζικό, όχι βιομηχανοποιημένο, σε κτήρια που κουβαλούν την ιστορία τους, αλλά προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες.

Το “Βασιλικόν” λοιπόν, έρχεται το Σεπτέμβριο και ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους ρομαντικούς, αλλά και για όσους νοσταλγούν την παλιά αυθεντική Καλαμάτα με τα αρχοντικά της σπίτια και τη φιλοξενία της, ταυτόχρονα όμως απαιτούν ξενοδοχειακές παροχές υψηλών προδιαγραφών.

Μαίρη Περδικέα

“Βασιλικόν”: Τον Σεπτέμβριο ξεκινά τη λειτουργία του το ιστορικό ξενοδοχείο στην Καλαμάτα!
To Top