Τουρισμός

“Βασιλικόν”: 5άστερο έγινε το ιστορικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Καλαμάτας

Το διατηρητέο κτήριο του 1888, το κτήριο που στέγασε το πρώτο ξενοδοχείο της πόλης,  στον πεζόδρομο της Αριστομένους ανακατασκευάστηκε,  και ξεκίνησε τη λειτουργία του  ήδη πριν μερικά χρόνια, φέρνοντας πάλι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τον αέρα μια άλλης εποχής. Με εξαιρετικές κριτικές από όσους έχουν μείνει στα δωμάτιά του, το ιστορικό ξενοδοχείο που βρίσκεται στη συμβολή του πεζόδρομου Αριστομένους με την Πολυβίου, κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις.

Πλέον, το “Βασιλικόν” απέκτησε 5 αστέρια, από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, γεγονός που ανταποκρίνεται πλήρως στις υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες του.

Το ξενοδοχείο έχει κατορθώσει να “παντρέψει” τη διαμονή σε ένα από τα ιστορικότερα και παλαιότερα κτήρια της Καλαμάτας, με την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών ξενοδοχειακής φιλοξενίας. Το ξενοδοχείο διαθέτει 9 δωμάτια και σουίτες, ανταποκρινόμενο στα πρότυπα των boutique ιστορικών ξενοδοχείων.

Το κτήριο ανήκει στον Δήμο Καλαμάτας, που το μίσθωσε για να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο, και η ανακατασκευή του, που έγινε πριν μερικά χρόνια επανέφερε ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά του κτηρίου. Οι νέοι διαχειριστές του σεβόμενοι την ιστορικότητα του κτηρίου διατήρησαν την εσωτερική του αρχιτεκτονική, αναδεικνύοντας παράλληλα και όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στοιχεία, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια που το καθιστά έργο τέχνης, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία επιστροφής στο παρελθόν, μέσα από μια αρχοντική διαμονή 5 αστέρων, προσαρμοσμένη όμως στις σύγχρονες απαιτήσεις φιλοξενίας.

“Βασιλικόν”: Από τα ιστορικά ξενοδοχεία της Καλαμάτας-Κάτω, από τα αρχεία του ΕΟΤ, προκύπτει ότι λειτούργησε για πρώτη φορά ως ξενοδοχείο στις 20 Μαΐου του 1920-Βέβαια, τα νεότερα χρόνια, όταν και πέρασε το ακίνητο στον Δήμο Καλαμάτας, στέγαζε για αρκετό διάστημα υπηρεσίες του Δήμου, ενώ από το 2018 με την εκμίσθωσή του από ιδιώτη και την ανακατασκευή του επαναλειτούργησε ως ξενοδοχείο.

Το συγκεκριμένο διατηρητέο κτήριο έχει χαρακτηριστεί μαζί με άλλα 86 κτήρια της Καλαμάτας ως έργο τέχνης διότι όπως εξηγείται στην υπουργική απόφαση του 1987, “αποτελούν αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής με επιρροές από τα νεοκλασικά πρότυπα, όπως αυτή διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα στην Καλαμάτα, επί πλέον επειδή η αρμονία των όγκων τους και τα αξιόλογα επιμέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά τους στοιχεία προσδίδουν τον χαρακτήρα του έργου τέχνης”. Η ίδια απόφαση το χαρακτηρίζει και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και μορφολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.

To Top