Οίνος & Αποστάγματα

Βασικά tips παραγγελίας κρασιού σε ένα εστιατόριο

Μικρά κόλπα που μας βοηθούν να παραγγείλουμε κρασί από μια λίστα ακόμη και εάν δεν γνωρίζουμε την κάθε ετικέτα ξεχωριστά.

Μπορεί να μην είμαστε ειδικοί στο κρασί, να γνωρίζουμε όλες τις ποικιλίες, τους παραγωγούς και τις εσοδείες, αλλά είναι από τις αγαπημένες μας απολαύσεις και γνωρίζουμε τουλάχιστον τα βασικά. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα της παραγγελίας σε ένα καλό εστιατόριο, υπάρχουν μερικά μικρά κόλπα που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τις κακοτοπιές.

Πώς μπορούμε να παραγγείλουμε ένα καλό κρασί στο μπάτζετ που επιθυμούμε χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από την παρέα; Κρατώντας τη λίστα κρασιών δείχνουμε στον sommelier την τιμή ενός κρασιού που επιθυμούμε και του ζητάμε να μας βοηθήσει σε σχέση και με το φαγητό που παραγγέλνουμε. Οι περισσότεροι sommeliers πλέον είναι έμπειροι και θα μας προτείνουν αρκετές σωστές επιλογές στην τιμή που τους έχουμε «υποδείξει».

Εάν στην παρέα σκοπεύουμε να πιούμε πάνω από 4 ποτήρια κρασί τότε αξίζει να παραγγείλουμε φιάλη αντί για ποτήρι. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα με σχετικό κόστος να απολαύσουμε καλύτερη ποιότητα.

Σε ένα καλό εστιατόριο η λίστα κρασιών περιλαμβάνει κάποιες “σίγουρες” ετικέτες και κάποιες ετικέτες που έχουν επιλεγεί από τον υπεύθυνο για κάποιο λόγο. Αξίζει λοιπόν να στραφείτε σε αυτές, με την συμβουλή πάντα του sommelier, καθώς ο λόγος επιλογής τους συνήθως είναι η ποιότητα και η σχέση της με το κόστος.

Πάντα μα πάντα θα πρέπει να δοκιμάζουμε ένα κρασί πριν το σερβίρισμα, ακόμη και εάν το έχουμε πιεί πολλές φορές καθώς αυτό μπορεί να έχει ένα ελάττωμα. Δεν δοκιμάζουμε για να καταλάβουμε αν μας αρέσει. Δοκιμάζουμε για να καταλάβουμε εάν το κρασί είναι σωστό.

Τέλος, είναι σημαντικό να εκπαιδευόμαστε ρωτώντας και δοκιμάζοντας. Υπάρχουν πλέον αρκετοί επαγγελματίες εκεί έξω πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν και να μας βοηθήσουν. Ας τους εμπιστευθούμε.

https://www.facebook.com/winekiosk/

Χάρης Τζαννής, Fnl-guide.com
http://www.fnl-guide.com/gr/el/tips-n-tricks/tips-26102017/

Βασικά tips παραγγελίας κρασιού σε ένα εστιατόριο
To Top