ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tζανακόπουλος: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά

Την άποψη ότι δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία από τη σημερινή για να συζητήσουμε για τον πολιτικό και οικονομικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα στο Δημαρχείο της πόλης. Τον υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομόλη μαζί με τοπικά στελέχη.

“Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικών δυσκολιών, κοινωνικής ερήμωσης και πολιτικής ρευστότητας η Ελλάδα φαίνεται πως αλλάζει σελίδα τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά”, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Φαίνεται ότι το 2017 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, όμως το σημαντικότερο είναι ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να ανακάμπτουν. Από τη βιομηχανική παραγωγή, τη μεταποίηση, την αγροτική παραγωγή, το λιανικό εμπόριο, κυρίως όμως την ανεργία.

6,5 ΜΕ 7 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ

“Χθες ανακοινώθηκε ότι η ανεργία μειώθηκε κατά 2,4 μονάδες εντός του 2017, και βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο 20%. Πρόκειται βεβαίως για ένα απαράδεκτα υψηλό ποσοστό, έχουν γίνει όμως πάρα πολλά βήματα αν σκεφτεί κανείς ότι στις αρχές του 2015 το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν κοντά στο 27%. Επομένως μιλάμε για μια μείωση σωρευτική εντός των τελευταίων 2,5 ετών κοντά στις 6,5 με 7 μονάδες. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Δεν είμαστε ούτε καν στη μέση του δρόμου, κυρίως σε ότι αφορά το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο της Κυβέρνησης αλλά και του συνόλου της κοινωνίας να να ανακτήσει ξανά την εργασία. Και νομίζω ότι η περιοχή σας σε αυτό τον μεγάλο αγώνα πρέπει να παίξει, και μπορεί, και ήδη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Να δημιουργήσουμε τους όρους εκείνους ώστε να βελτιωθεί και να ενισχυθεί ο μεταποιητικός τομέας στη χώρα μας”.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας, στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της, στο γεγονός ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η μεταποίηση γιατί όπως εξήγησε “το να παράγονται εδώ και να μεταποιούνται στο εξωτερικό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τη χώρα, σε αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν αλυσίδα αξίας”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας με τα εγκαίνια του Περιμετρικού, και το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων παραδόθηκε επιτέλους και το τελευταίο κομμάτι του δρόμου στους πολίτες, και αυτό “μπορεί να το πιστωθεί η Κυβέρνηση ως επιτυχία”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Η Κυβέρνηση μπόρεσε και κατάφερε να ξεμπλοκάρει τα χρήματα αυτά ώστε να μην βρεθούμε υπόλογοι και υπόχρεοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μας ζητούσε τον λόγο για τις τεράστιες καθυστερήσεις, που γνωρίζουμε πολύ καλά πως οδηγηθήκαμε σε αυτά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο αυτοκινητόδρομος.

ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ: ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ-ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στους άλλους δύο δρόμους (Καλαμάτα-Ριζόμυλος και Τσακώνα-Καλό Νερό) για τους οποίους είπε πως οι μελέτες προχωρούν και θα έχουμε θετικές εξελίξεις πάρα πολύ σύντομα.
“Θέλουμε να είμαστε υποστηρικτές και αρωγοί της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια δύσκολη δουλειά την οποία αναλαμβάνει, να επιλύσει φλέγοντα ζητήματα, τα οποία πολλές φορές δημιουργούν και κοινωνικές αντιπαραθέσεις όπως για παράδειγμα το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων που ταλαιπωρεί την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Νομίζω ότι με συνεργασία, συζήτηση και διάλογο θα έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, και τον Δήμο Καλαμάτας σε όποιες αποφάσεις και πρωτοβουλίες πάρει το επόμενο διάστημα για αυτά τα μεγάλα ζητήματα”.

To Top