ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζαμουράνης: Mπορούσαν να μειωθούν τα Δημοτικά Τέλη 2021;

Μια σειρά από επιχειρήματα παραθέτει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρότυπος Δήμος”, Βασίλης Τζαμουράνης εξηγώντας ότι η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μείωση των Δημοτικών Τελών του 2021, και δεν το έκανε. Η χρονιά του 2020 με τα δύο lockdown στην οικονομία καταβαράθρωσε το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οπότε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως οι προηγούμενες χρονιές. Απαιτείται στήριξη των πολιτών έστω και μέσα από τη μείωση των Δημοτικών Τελών του επόμενου έτους, που δυστυχώς δεν προχώρησε.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας συζητήθηκε το θέμα του καθορισμού των δημοτικών τελών και των τελών χρήσης δημοτικών χώρων για το επόμενο έτος. Η Δημοτική Αρχή έφερε για έγκριση την εισήγηση της που περιελάμβανε τα ίδια δημοτικά τέλη με αυτά που ισχύουν για το τρέχον έτος με ήσσονος σημασίας οριακές αλλαγές σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις που δεν αγγίζουν το ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Κατά την συζήτηση υποστηρίξαμε ότι υπό την παρούσα συγκυρία της πανδημίας , με τις πολλές αβεβαιότητες που επιφέρει, όπου το οικογενειακό εισόδημα των συνδημοτών μας έχει μειωθεί, με πολλά επαγγέλματα να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα , το λιανεμπόριο ,τα καταστήματα εστίασης και ο τουρισμός να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης, μόνο μείωση των δημοτικών τελών για τον επόμενο χρόνο θα ήταν συμβατή και γι’ αυτήν θα έπρεπε να συζητάμε.( Η κυβέρνηση αλλά και έγκριτοι οικονομολόγοι εκτιμούν ύφεση της τάξεως του 10%).

Γι’αυτό τον λόγο όλες οι παρατάξεις του Δ.Σ. που δεν συμμετέχουν στην διοίκηση του Δήμου προτείναμε μείωση των δημοτικών τελών οριζόντια τουλάχιστον κατά 5% που θεωρούμε ότι είναι εφικτή χωρίς να διακινδυνεύεται η οικονομική ισορροπία του Δήμου μας.

Αντ’ αυτού η Δημοτική Αρχή απέρριψε την πρότασή μας ,επικαλούμενη διαδικαστικού τύπου εμπόδια τα οποία ξεπερνιούνται όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και απόφαση του ανώτατου οργάνου του δήμου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ στελέχη της εκτόξευσαν κατηγορίες εναντίον μας για λαϊκισμό και ανευθυνότητα.

Η πρότασή μας όμως μόνο ανεύθυνη δεν είναι διότι εδράζεται σε στοιχεία που δεν αμφισβητούνται. Στην εισήγηση της Δ.Α. τα αναμενόμενα έσοδα από την διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των πάσης φύσεως κτιρίων ,οικοπέδων κλπ εκτιμάται στο ποσόν των 550.000 ευρώ (δηλ. το 10% του συνολικού ποσού που προβλέπεται να εισπραχθεί για δημοτικά τέλη το 2021) που θα αποτελέσει επιπλέον έσοδο του Δήμου στο επόμενο έτος.

Επιπρόσθετα: 1)η Δ.Α. επιχαίρει συχνά ότι σημειώνει μεγάλη επιτυχία στην ανακύκλωση των σκουπιδιών, που σημαίνει μειωμένη ποσότητα σκουπιδιών για «διαχείριση» στην Μαραθόλακα, άρα εξοικονόμηση πόρων. Γιατί αυτή η εξοικονόμηση δεν επιστρέφεται από τον Δήμο στους δημότες ,οι οποίοι άλλωστε την επιτυγχάνουν?

2) Εντός του 2020 ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση πάνω από 15.000 φωτιστικών του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες LED με μεγάλη ενεργειακή εξοικονόμηση ( περίπου 80%). Δεν πρέπει μέρος αυτής της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας να επιστρέψει στους δημότες με μείωση των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού?

3) προτείναμε στην Δ.Α. ότι θα μπορούσε απ’ την άλλη να αυξήσει τα δημοτικά τέλη σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που παρά την πανδημία έχουν πανθομολογουμένως αυξήσει τον τζίρο τους όπως επιχειρήσεις της ανεφοδιαστικής αλυσίδας, S/M, κ.α.

“Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν και στον πιο επιφυλακτικό ότι η δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών για το 2021 ήταν εφικτή ,αλλά η Δημοτική Αρχή δεν μπήκε ούτε κάν στον κόπο να την συζητήσει”

Όπως δεν συζήτησε και την πρόταση που κάναμε από πέρυσι μαζί με άλλες δημοτικές παρατάξεις για μείωση του ποσοστού αναπηρίας από 80% που είναι σήμερα στο 67% , ώστε περισσότεροι συνάνθρωποί μας με βαριές αναπηρίες να τύχουν μειωμένων δημοτικών τελών.

Έτσι και η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακολούθησε την ίδια άγονη τακτική όπως και άλλες παρόμοιες, όπου η Δ.Α. εμμένει στην εισήγησή της χωρίς ν’αποδέχεται έστω κάποιες από τις πολλές προτάσεις της αντιπολίτευσης που κατατέθηκαν. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν η καταψήφιση της εισήγησης με 17 ψήφους ΚΑΤΑ (που θα ήταν πολλοί περισσότερες άν δεν απουσίαζαν 7 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης), 15 ΥΠΕΡ και 1 ΛΕΥΚΗ ψήφο.
Με την άρνησή της η Δ.Α. να βελτιώσει τα δημοτικά τέλη προς όφελος των δημοτών, όπως πρότεινε η αντιπολίτευση και προσπάθησα να τεκμηριώσω με τα παραπάνω ,αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη και αποδεικνύει ότι ακόμη και σε ορθολογικές προτάσεις που κατατίθενται από άλλες παρατάξεις δεν τείνει ευήκοα ώτα!

“Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και ο Δήμος οφείλει πρώτος απ’ όλους (διότι φόρους των δημοτών και δημόσια χρήματα διαχειρίζεται) να νοιάζεται για την μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών του, περιορίζοντας τις περιττές δαπάνες, εξοικονομώντας χρήματα απ’ όπου είναι δυνατόν ,αναθέτοντας τις προμήθειες και τις διάφορες εργασίες με την μέγιστη δυνατή διαφάνεια, περιστέλλοντας έξοδα που δεν έχουν άμεση ανταπόκριση στους δημότες , εγκαταλείποντας πρακτικές και νοοτροπίες άλλων εποχών και δαπάνες που μόνο το πολιτικό προφίλ των διοικούντων εξυπηρετούσαν και τίποτα άλλο”.

Βασίλης Τζαμουράνης
Δημ. Σύμβουλος ,επικεφαλής της δημ. Παράταξης «Πρότυπος Δήμος»

Τζαμουράνης: Mπορούσαν να μειωθούν τα Δημοτικά Τέλη 2021;
To Top