ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσώλης: Ερωτηματικά για την στάση του Λύρα στην ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής

Τον δρόμο της δημόσιας διαφωνίας με σοβαρές κατηγορίες επίλεξε ο σύμβουλος της Κοινότητας Καλαμάτας Ηλίας Τσώλης να αντιπαρατεθεί στην στάση του Προέδρου της Κοινότητας Παναγιώτη Λύρα κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για το θέμα της ανάδειξης των Αρχαίων της Υπαπαντής, αρκετές ημέρες μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι εύλογο φυσικά το ενδιαφέρον του κ.Τσώλη για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όμως θεωρούμε πως γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους, αφού και νέα εξέλιξη υπάρχει στο σχετικό θέμα, θα έπρεπε πρώτα να συζητηθεί αρμοδίως εντός του ΔΣ της Κοινότητας για να διατυπώσει τις αντιρρήσεις που επικαλείται στο άρθρο του, ενώ θα μπορούσε κι ίδιος να παραβρίσκεται στην συζήτηση, όπως έκαναν αρκετά μέλη του ΔΣ…

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ.Λύρας δήλωσε πως ψηφίζει λευκό με την δικαιολόγηση πως δεν του εστάλη η εισήγηση από τις δημοτικές παρατάξεις ώστε να εισάγει το θέμα για γνωμοδότηση το Συμβούλιο Καλαμάτας, γεγονός που επιφέρει έλεγχο νομιμότητας της απόφασης, αν τεθεί υπόψη της Αποκεντρωμένης…

Η ανακοίνωση του κ.Τσώλη

Στην 19η/2020 συνεδρίαση του Δημοτικού τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί αιτήματος Δημοτικών Συμβούλων Καλαμάτας με τίτλο «Ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας του Ι.Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος της Καλαμάτας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Ανάπλαση Ιστορικού κέντρου Καλαμάτας Γ΄ φάση (Πλ. Υπαπαντής)”.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Καλαμάτας κύριος Λύρας ψήφισε λευκό στο συγκεκριμένο θέμα ενώ είχε την ξεκάθαρη εξουσιοδότηση να ψηφίσει υπέρ μετά από την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας αλλά και την εκπεφρασμένη βούληση του καλαματιανού λαού.
Ισχυρίστηκε βέβαια ότι ψήφισε λευκό επειδή αγνοήθηκε η κοινότητα Καλαμάτας και δεν στάλθηκε το θέμα για γνωμοδότηση στο συμβούλιο της κοινότητας.
Η αιτιολογία του προέδρου ότι δεν στάλθηκε το θέμα στην κοινότητα να γνωμοδοτήσει δεν ευσταθεί καθώς σύμφωνα με το νόμο αρμόδιος για να σταλθούν τα θέματα στο συμβούλιο της κοινότητας είναι ο ίδιος ο Λυρας.
Ο πρόεδρος στέλνει τα θέματα, αυτός τα επιμελείται.
Αγνόησε το νόμο ή δεν το ήξερε;
Για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής υπήρξε ξεκάθαρα λανθασμένος χειρισμός προέδρου και μάλιστα του προέδρου της κοινότητας της πρωτεύουσας του νόμου, απαράδεκτο..

Τσώλης Ηλίας
Σύμβουλος της Δημοτικής κοινότητας Καλαμάτας

Τσώλης: Ερωτηματικά για την στάση του Λύρα στην ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής
To Top