ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη μνήμη και τη θυσία των Μικρασιατών τίμησε και φέτος η Καλαμάτα

To ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής τελέστηκε σήμερα το πρωί στην στην εκκλησία της Ανάληψης στη Δυτική Παραλία, στο πλαίσιο της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Μετά την θεία λειτουργία και το μνημόσυνο εντός του ναού, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο, με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ακολούθως μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Αργυρούλα Μητράκου, δίνοντας ιστορικές πληροφορίες για την καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικρασίας, την προσφυγιά και τις ανταλλαγές πληθυσμών που ακολούθησαν την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, πάντα με επίκεντρο και διακαή πόθο την φράση που έλεγαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες: “Τόσα φαρμάκια, τόσες συμφορές και μένα ο νους να γυρίσω πίσω στα παλιά”.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών στο προαύλιο της εκκλησίας από τον βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, τον Γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, τον Ανώτερο διοικητή Φρουράς Καλαμάτας Σμήναρχο (Ι) Κώστα Καραβλίδη, τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καπέλιο, τον ταμία της Ενωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας “Η Ιωνία” Χαράλαμπο Κοτσογλανίδη και την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Αργυρούλα Μητράκου. Παραβρέθηκε κι ο πρώην Βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτοδιοικητικοί και πολλοί Μικρασιάτες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έγινε δέκτης ενός αιτήματος από τον Ένωση Μικρασιατών να κατασκευαστεί μια ειδική ράμπα για πρόσβαση στο μνημείο από άτομα με κινητικά προβλήματα, γεγονός που θα καταστήσει ικανό και το μέλος των Μικρασιατών, δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας Γιώργο Λαζαρίδη, να αξιωθεί κάποια στιγμή να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των προγόνων του.

To Top