ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: “Ζητώ σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με λοιμωξιολόγους”-Tι απαντά η Κυβέρνηση

Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, μαζικά τεστ και ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ελλάδα για τα εμβόλια ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Να συγκληθεί συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο. Και δυστυχώς όλοι οι επιστήμονες είναι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει», είπε, «έστω την ύστατη στιγμή να υπάρξει σχεδιασμός. Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι η κριτική αλλά υποχρέωση και ευθύνη της είναι να καταθέτει και προτάσεις». «Χρειάζεται σχέδιο, τα χειρότερα είναι μπροστά μας» τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε επίσης:

«Οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν. Ούτε του χρόνου δεν θα έχει δημιουργηθεί ανοσία. Άρα πρέπει να δράσουμε τώρα, έγκαιρα, προληπτικά. Η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρίες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος να τις διαχειριστεί. Με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να παρασκευαστούν οι απαραίτητες δόσεις για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.»

Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του ζήτησε τη συμμετοχή των εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων για να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με τη συμμετοχή και λοιμωξιολόγων, ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας γιατί όπως τόνισε «η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα είναι να ενισχυθεί η καχυποψία και το έλλειμμα εμπιστοσύνης ακόμα και στους επιστήμονες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «έχει χάσει τον έλεγχο και μάλιστα την ώρα που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τα χειρότερα να είναι μπροστά μας».

Όπως σημείωσε ο απολογισμός της πανδημίας στην χώρα μας είναι τραγικός, αφού πάνω από 5.000 συνάνθρωποι μας έχουν χάσει την ζωή τους με τους 4.500 να έχουν χάσει την ζωή τους από τον Νοέμβριο και μετά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τόνισε πως ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από την κριτική, «ιδιαίτερα σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις που διακυβεύεται η ζωή των συμπολιτών μας είναι να καταθέτει προτάσεις».

«Καταθέτω με αίσθημα ευθύνης την πρόταση προς τον πρωθυπουργό» σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τον ταυτόχρονα να αφήσει το εγώ για το εμείς «ειδάλλως είναι προφανές ότι θα αναλάβει και την ευθύνη».

Ταυτόχρονα κάλεσε δημοσίως την κυβέρνηση να προχωρήσει έστω και τώρα στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στην επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ ενόψει του τρίτου κύματος, στην συνταγογράφηση και διενέργεια μαζικών τεστ ώστε να χαρτογραφηθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσίπρας στο θέμα του εμβολιασμού, αφού όπως υπογράμμισε, πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία.

«Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού. Προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, είναι βέβαιο ότι ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό δεν θα έχει δημιουργηθεί η αναγκαία ανοσία στην κοινότητα για να προστατευθούμε»

σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, πως η ΕΕ οφείλει «να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακοβιομηχανίες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις», ενώ επεσήμανε πως αν αυτή η πρωτοβουλία «που πρέπει να αναληφθεί τώρα, δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο, πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων για να προστατευθεί ο πληθυσμός».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στη λειτουργία των θεσμών καθώς και στην επιτακτική ανάγκη για λογοδοσία της εξουσίας, παράμετροι που δεν πρέπει να υποτιμώνται με πρόσχημα την υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.

 

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΣΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν  μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”. Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας. 

Όσον αφορά στην πρόταση για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. του υπενθυμίζουμε την θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.

 Ο κ. Τσίπρας ζητά επίσης τη συνταγογράφηση των τεστ. Τον καλούμε να στηρίξει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Θα ήταν όντως εξαιρετικά χρήσιμο ώστε πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν τεστ.

 Αναφορικά, τέλος, με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επισυνάπτουμε τους χθεσινούς χάρτες(: https://we.tl/t-ftX8QVdEtX )  του  Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC)που αποτυπώνουν με ακρίβεια την καλύτερη θέση της χώρας μας από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης. 

 Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί εθνικό στοίχημα. Γι’ αυτό μέχρι σήμερα έχουν γίνει ειδικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων.

 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώστε ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του. Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί ειλικρίνεια και ρεαλιστικές προτάσεις. Τις περιμένουμε».

 

πληροφορίες και από:ieidiseis.gr

Δημοφιλέστερα

To Top