ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tσίπρας στο Υπουργικό: “Δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη”

ΓΙΑ 3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΤΗΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

Εισήγηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό είναι μια δύσκολη υπόθεση καθώς έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα απορρυπαντικά μέσα και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες. Ωστόσο, επειδή εμάς σε αντίθεση με άλλους μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες. Διότι απορρύπανση δε χρειάζονται μόνο οι ακτές της Αττικής αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα. Στη σύσκεψη που συγκάλεσα την Παρασκευή, θέσαμε σε εφαρμογή μια δέσμη μέτρων για να προχωρήσει τάχιστα τόσο η διερεύνηση και η απόδοση ευθυνών όσο και οι αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.Στην οικονομία, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με ιστορικά χαρακτηριστικά και απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση. Η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 και θα κλείσει σε ένα χρόνο από τώρα, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.-Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 6 μονάδες και σχεδόν κάθε μήνα καταγράφεται ρεκόρ 15ετίας σε επίπεδο νέων προσλήψεων. -Τα έσοδα βρίσκονται σε θετική πορεία κάτι που θα επιτρέψει και το 2017 να διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυση των πιο αδύναμων. -Οι δείκτες ζωτικών οικονομικών δραστηριοτήτων για την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι εξαγωγές καταγράφουν δυναμική άνοδο.Είναι σαφές ότι η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εξέλιξη αυτή δεν αρέσει σε ορισμένους. Διότι δεν συνάδει με τις πολιτικές τους επιδιώξεις. Το σχέδιο και την ιδεολογία ενός οπισθοδρομικού μπλοκ που στήριζε και συμμετείχε στις κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014 αλλά έκρυβε το αντικοινωνικό του μένος, πίσω από τους δανειστές.Είμαστε η κυβέρνηση που έχει αναλάβει ένα στόχο που υπερβαίνει τον καθένα μας προσωπικά και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία της υλοποίησης του. Τον στόχο για το τέλος των μνημονίων και το πέρασμα της χώρας σε μια περίοδο σταθερότητας και ευημερίας, με προτεραιότητα στις ανάγκες των πολλών.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

Την ένταση των προσπαθειών όλων των μελών της κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης μέχρι το Νοέμβριο και να προχωρήσουν ακόμη πιο εντατικά πολιτικές πέραν των μνημονιακών υποχρεώσεων, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργικό συμβούλιο, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στην 82η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θετικό μομέντουμ, το οποιο όπως υποστήριξε μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αξιοποιήσει ουσιαστικά, ώστε σε ένα χρόνο η χώρα να βγει από το μνημόνιο και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Απάντησε έτσι εμμέσως στον κ.Μητσοτάκη, που χθες υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ούτως ή άλλως “καθαρή έξοδος” από το μνημόνιο το 2018. Απάντησε επίσης ξεκάθαρα στη δήλωση Μητσοτάκη περί ανισοτήτων, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι σχεδιάζει ένα “μνημόνιο μετά το μνημόνιο, ελληνικής ιδιοκτησίας, ένα σχέδιο που διανθίζεται με αντικοινωνική και ελιτίστικη ρητορική όπως το μνημειώδες ότι η κοινωνική ισότητα είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση”.

Ο κ.Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία για να υπογραμμίσει τη βαθιά ιδεολογική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τους “εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού” γιατί όπως είπε “εμείς παλεύουμε ενάντια στις ανισότητες, ενώ οι νεοφιλελεύθεροι τις θεωρούν νομοτέλεια”.

Αναφέρθηκε εκ νέου σε διεξαγωγή εκλογών στο τέλος της τετραετίας, λέγοντας ότι “ευτυχώς για τη χώρα αυτή η νεοφιλελεύθερη δυστοπία απέχει από το να γίνει πραγματικότητα και όταν έρθει η ώρα, το Σεπτέμβριο του 2019, θα κριθεί ανάλογα από τον ελληνικό λαό”.

Δεν έλειψαν οι αναφορές του πρωθυπουργού σε επικοινωνιακά ζητήματα και αρρυθμίες στην κυβέρνηση, που όπως τόνισε πρέπει να λυθούν διότι “οι πολίτες μας κρίνουν πιο αυστηρά από ο,τι τους προηγούμενους”. Σε αντίθεση με τις εντελώς διαφορετικού κλίματος διαρροές από πλευράς ΥΠΟΙΚ των προηγούμενων ημερών, εκτίμησε οτι η πορεία των εσόδων είναι καλή και δήλωσε βέβαιος ότι όπως και πέρυσι, έτσι και εφέτος, η χώρα όχι μόνο θα πιάσει αλλά και θα ξεπεράσει τους στόχους της και η κυβέρνηση θα δώσει το κοινωνικό μέρισμα στο λαό, ενώ έκανε λόγο για “αδιόρθωτους που επιμένουν να κινδυνολογούν”, αναφερόμενος όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και σε μερίδα των ΜΜΕ.

“Θετική έκπληξη η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ που εξασφαλίζει την επίτευξη στόχων και για το 2018 παρά την κινδυνολογία από διαφόρους αδιόρθωτους που γεμίζουν τα οχτάστηλά τους με νέα μέτρα για το 2018. Εμείς αντί για νέα μέτρα, θα μοιράσουμε κοινωνικό μέρισμα”

“Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με ιστορικά χαρακτηριστικά και απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση”, τόνισε ειδικότερα ο κ.Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, μετά από μία εισαγωγική αναφορά στο δυστύχημα στο Σαρωνικό- από την οποία αίσθηση έκανε η δήλωση του για κηλίδες και στο Λιμενικό Σώμα, που χρειάζονται απορρύπανση.

Συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 και θα κλείσει σε ένα χρόνο από τώρα, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Το τέλος της περιόδου αυτής είναι αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας, επίμονης διαπραγμάτευσης, με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά και «το αποτέλεσμα της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες στις κάλπες του 2015».
Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι απλά ένα ημερολογιακό ορόσημο, αλλά μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στη δυναμική ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, την ανάκτηση της εργασίας και τη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Υπογράμμισε ότι τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά και πως η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Περιγράφοντας την εικόνα της οικονομίας και των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το θετικό momentum που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία».
«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο, διότι δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη» είπε, αποδίδοντας τη θετική πορεία της οικονομίας όπως είπε, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε για το χρέος και “πήραμε λύση που κλειδώνει την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους και έτσι τουλάχιστον το προσλαβμάνουν αγορές και δανειστές και αυτό έχει σημασία”.
Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε:

«Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι που τώρα έχουν και το θράσος να πουλάνε στο λαό υποσχέσεις για μείωσή τους. Γιατί αλήθεια δεν το έκαναν όταν ήταν στη διακυβέρνηση;»

. Κατηγόρησε δε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι συμφωνούσε σε ανέφικτους στόχους και δεν πετύχαινε ούτε το ένα τρίτο αυτών, με αποτέλεσμα ζημιά στην αξιοπιστία της χώρας, ενώ όπως είπε αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση διεκδικεί πιο ρεαλιστικούς στόχους και τους εκπληρώνει και με το παραπάνω, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει ανακτήσει την εικόνα αξιοπιστίας στο εξωτερικό.

Ο κ.Τσίπρας έστειλε όμως και ένα μήνυμα προς τους δανειστές και ειδικότερα το ΔΝΤ εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, λέγοντας: “Πιστεύω όλοι αντιλαμβανόμαστε -και συμπεριλαμβάνω σε αυτούς και τους εταίρους μας- ότι τα πραγματικά επίδικα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται στο επίπεδο ενίσχυσης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της και όχι στην περαιτέρω ένταση των δημοσιονομικών περιορισμών”.

Ξεκαθάρισε όμως προς τους υπουργούς ότι “οφείλουμε εμείς να δείξουμε αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό” και τόνισε: “Μέχρι το Νοέμβριο θα ήθελα από τη δική μας πλευρά να έχουμε υλοποιήσει τη μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων ώστε να μην υπάρχει πάτημα σε όποιον από το εξωτερικό ή το εσωτερικό θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί”.
Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο από εδώ και πέρα, πέραν της αξιολόγησης. Αφού τόνισε ότι έγινε σοβαρή δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες, με σημαντικά νομοσχέδια και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, ιδίως από τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Υγείας, επισήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ:NEWS247

Tσίπρας στο Υπουργικό: “Δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη”
To Top