ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Σας ζητώ τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στις 20:00 ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει από το Ζάππειο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αποδέχθηκε το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με 151 ψήφους από το 2020

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με 151 ψήφους από το 2020

Η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου επιτρέπει στη νέα κυβέρνηση να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άνοιξη του νέου έτους με 151 ψήφους, καθώς έχει όλες τις δυνατότητες να έχει ολοκληρώσει έως τότε τη συνταγματική αναθεώρηση. Το αργότερο τον Φεβρουάριο η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Τι προβλέπει το Αρθρο 41: (Διάλυση της Βουλής)
*1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Kυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Kυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.
*2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα.
3. Tο διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.
*4. H Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
5. H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.

* Eρμηνευτική δήλωση: Σε κάθε περίπτωση χωρίς εξαίρεση το διάταγμα για τη διάλυση της Bουλής πρέπει να διαλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε τριάντα ημέρες από αυτές.

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Σας ζητώ τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών
To Top