ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ό,τι απόθεμα έχουμε θα το μοιράσουμε πάλι στους πιο αδύναμους

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ηπείρου που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
“Εμείς πετύχαμε γιατί ήμασταν οι πρώτοι που επεδίωξαν συναινέσεις και είμαστε οι πρώτοι που πήγαμε σε εκλογές με τη συμφωνία στο τραπέζι. Τον Σεπτέμβρη του 2019 θα καλέσουμε τον λαό να συγκρίνει που ήταν η χώρα όταν παραλάβαμε και που είναι τώρα. Ποιο ήταν το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ποιο είναι τώρα”, ανέφερε στην ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός άσκησε αυστηρή κριτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταλογίζοντας σε ορισμένα εξ’ αυτών, προσπάθεια παραπληροφόρησης η οποία σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα προκύπτει από το γεγονός ότι “η χώρα πετυχαίνει στόχους που αναγνωρίζονται διεθνώς”, ενώ έκανε αναφορά και στο φαινόμενο των fake news.
“Πότε διαβάζουμε για κατάρρευση των εσόδων, πότε ότι θα μας μαλώσουν για το πώς θα μοιράσουμε το υπερπλεόνασμα και τη διανομή του, πότε ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, πότε ότι η γ’ αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα. Συνήθως διαψεύδονται μια ημέρα μετά τα πρωτοσέλιδα. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από κάθε άλλη φορά”, πρόσθεσε για να επαναλάβει: «Ό,τι απόθεμα έχουμε θα το μοιράσουμε στους πιο αδύναμους όπως κάναμε και πέρυσι».

“Εδώ δεν έχουμε το φαινόμενο των “ψευδών” ειδήσεων αλλά των “απελπισμένων” ειδήσεων. Δεν είναι απλά ψευδείς, αλλά απελπισμένες που δείχνουν ένα σύστημα εξουσίας που προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή του στις πλατιές μάζες”.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την «άνιση μάχη» που έδωσε και δίνει η κυβέρνησή του. Έστω κι έτσι, είπε, «δώσαμε έμφαση στο να βοηθήσουμε τους αδύναμους, πετύχαμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία και 700.000 συμπολίτες μας να πάρουν επίδομα αλληλεγγύης».
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους αγρότες, αλιείς και υδατοκαλλιεργητές, με τους αγρότες να εισπράττουν 750 εκατ. ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση, ενώ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην βιωσιμότητά των παραπάνω κατηγοριών. Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για τους αγρότες, καθώς θα εισπράξουν 750 εκατ. ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στους παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δίνει βάρος στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα» με έμφαση στους κλάδους της αλιείας και των υδατοκαλλιεργείων.

Σε ότι αφορά την περιφέρεια της Ηπείρου ο πρωθυπουργός θύμισε ότι το 2016 «αυξήσαμε το Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ για την Ήπειρο κατά 279,85% ενώ για το 2017, έχουμε διαθέσει ήδη 31,05 εκατ. ευρώ για ώριμα έργα».
Χαρακτήρισε ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής την αγροτική παραγωγή (γεωργία και κτηνοτροφία) που μέσω των συνεταιρισμών τα αγροτικά προϊόντα θα καταστούν ανταγωνιστικά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομών, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ότι εντός της περιόδου 2020-2023 προβλέπεται η κατασκευή 400 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου που θα καλύπτουν Ιωάννινα – Άρτα – Πρέβεζα -Ηγουμενίτσα, ενώ ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί και Γεωπονική Σχολή στην Άρτα.

Τα περιφερειακά συνέδρια παραγωγικής ανασυγκρότησης στις περιφέρειες της Ελλάδας συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές του 2018, μέσα στον Γενάρη θα γίνει στην Τρίπολη και το Περιφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5 Περιφερειακά Συνέδρια με ξεκίνημα από τη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη, τη Στερεά Ελλάδα και τη Λαμία, την Περιφέρεια Κρήτης και το Ηράκλειο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα και χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα.

Τσίπρας: Ό,τι απόθεμα έχουμε θα το μοιράσουμε πάλι στους πιο αδύναμους
To Top